MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. november 05., szerda 20:12

Szakmai konzultációt tartottak az egyetemi sportélet fejlesztéséért

Sport a felsőoktatásban címmel konzultációt szervezett a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a felsőoktatási intézmények sportiroda vezetői, a sportközpontok és létesítmények igazgatói, szakmai vezetői, egyesületi elnökei, a testnevelők és a hallgatók részére. A Magyar Sport Házában tartott képzésen valamennyi állami és számos magánintézmény képviseltette magát. Az előadók sorában az Emberi Erőforrások Minisztériumának érintett államtitkárságának képviselői és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) felsővezetői mellett számos neves, a közéletből jól ismert szakember, sportszövetségi vezető felszólalt.


A rendezvényt megnyitó Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke köszöntőjében kiemelte: az egyetemi lét szerves része a versenysport és a szabadidősport, s minden, ami közötte van. Az elnök emlékeztetett, az elmúlt évben a Hajós Alfréd Tervben foglaltakkal összhangban uniós (TÁMOP) és központi (KMR) forrásokból, a MEFS irányításával összességében 24 felsőoktatási intézményben jött létre sportiroda, általuk a hallgatók 96, 8%-a érhető el. Az elnök hangsúlyozta, a konzultáció résztvevőinek összehangolt cselekedete kell a fejlődéshez, közös tudássá kell tehát formálni a külön-külön meglévő ismereteket. Prof. Dr. Tóth Miklós, a MOB alelnöke, a diák- és főiskolai - egyetemi sportért felelős tagozat vezetője a sportolás, a mozgásgazdag életmód egészségmegőrzésben, prevencióban és az egészségkárosító kockázati tényezők visszaszorításában játszott szerepének üzenetéről, a sportirodák sportban gazdag, aktív életmódot népszerűsítő koordinatív szerepköréről szólt.

Kiss Norbert, az Emberi erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért felelős helyettes államtitkára előadásában az egyetemi élet folyamatosan változó világáról beszélt, ahol az újonnan érkező diákok újabb és újabb sportágak gyakorlása iránti igényüket fejezik ki. Az ilyen kihívásoknak való megfelelés komoly feladat és a sportban is paradigmaváltást igényel – mondta a sportvezető. Kiss Norbert rámutatott: a sportstratégia válaszokat, megoldásokat kínál a változásokból fakadó feladatokra is. A sportért felelős helyettes államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az újonnan kinevezett kancellárok szerepe az egyetemi sportélet fejlesztésében a pénzügyi, infrastrukturális háttér megteremtésében egyaránt hangsúlyos.

A sporttudományi képzések színvonalemelésének, a sportszakmai továbbképzések fejlesztésének fontosságát elemezte dr. Hafiek Andrea, az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának politikai főtanácsadója, kiemelve, hogy a hétköznapokban sem feledkezhetnek meg a szakemberek az innováció és a kutatás szerepéről, mert ez a fejlődéshez nélkülözhetetlen.

Fábián László, a MOB sportigazgatója a sportélet fejlődésének 5 alappillérét a létesítményfejlesztés, a műhelytámogatások, a kiemelt edzői program, az utánpótlás-nevelés és a versenysport mellett a szabadidősport kérdéskörét boncolgatta. Örömmel üdvözölte a Tüskecsarnok közelgő megnyitását, ami egyetemi kampuszok közrefogásában válhat a felsőoktatási sport egyik fellegvárává. Az olimpiai bajnok öttusázó az eredményes együttműködéshez szükséges közös gondolkodásra kérte fel a jelenlévőket, partneri együttműködést kínálva és kérve.

Czene Attila, a MOB alelnöke, a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) elnöke kifejtette, a sportiroda-fejlesztési program meghatározó lépés egy fontos szolgáltatási platform kialakításában. „A felsőoktatási intézményi sportirodák tevékenységi körének kézenfekvő bővítési iránya a szabadidősport szolgáltatási rendszer helyi szervezőivel való együttműködés kialakítása, amelynek feltételeit az MSZSZ a maga szolgáltatásfejlesztési programjában rövidtávon kívánja megteremteni” – közölte a Sportszövetség elnöke.

Atlanta olimpiai bajnoka előadásában kitért arra is, érdemes a már kialakított területi ellátásra is képes sportirodai kapacitásokhoz igazítani a szabadidősport fejlesztési tevékenységét. Czene Attila felszólalásában megjegyezte: „a MEFS és az MSZSZ közötti együttműködés nagyon fontos eleme a tényadatokra épülő információk – lehetőleg elektronikus rendszerben történő – folyamatos cseréje, megosztása, amely a szolgáltatásfejlesztés és szolgáltatásnyújtás hatékonyságának semmivel nem helyettesíthető alapja”.

A konzultáción felszólalt Kiss Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének alelnöke is, aki jelezte, hogy a HÖOK nem csak kezdeményezte, de munkája egyik fontos pillérének tekinti a hallgatók sportolását, az új elnökség is egy olyan taggal gazdagodik, aki egészségügyi tapasztalatait felhasználva kifejezetten az egészséges életmód és a sport területével foglalkozik majd.

A rendezvény dr. Székely Mózes, a Felsőoktatási Tervezési Testület elnöke, a képzést szervezők szakmai együttműködő partnere, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkárának előadásával zárult, aki a SportPont Program folytatása és a mentorrendszer kialakítása mellett szót ejtett azokról az egészséges életmódot ösztönző uniós projektekről is, amelyeknek köszönhetően várhatóan 2015-től - remélhetőleg az irodák központi szerepvállalásával - az egyetemeken egészségfejlesztő programsorozat indul.

A rendezvényen felszólalt dr. Andor György, a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem általános rektorhelyettese, dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára, dr. Gál András Levente, a Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet (MKSzK) Alapítvány kuratóriumi elnöke, Juhász I. Márton MEFS-MRGSz rögbi referens, Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnöke, Kovács Szilveszter, a Magyar Labdarúgó Szövetség projektvezetője, Lázár János, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára, Merész András, a Magyar Vízilabda Szövetség szövetségi kapitány, dr. Molnár László, a Magyar Diáksport Szövetség szakmai igazgatója, Scultéty Márton, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség egyetemi sport koordinátora, Szalma László a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke, Teiszler Ferenc, a Magyar Evezős Szövetség mb. főtitkára és Telegdy Attila, a Magyar Korcsolya Szövetség szövetségi kapitánya. Polgár Pál, a Magyar Vívó Szövetség (MVSz) főtitkára az eseményen nem tudott jelen lenni, előadásának anyagát azonban megküldte a rendezvény résztvevőinek.

 

Forrás: gazdasagiradio.hu - (Sport, Marketing, Gazdaság Mezei Dániellel)

 

Képgaléria

{gallery}1874{/gallery}