MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. november 29., péntek 13:19

A 2013-as év legjobb egyetemi sportolóit ünnepelték

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közösen köszöntötte a 2013-as esztendő legjobb egyetemi sportolóit november 28-án az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az év egyetemi sportolója díjban részesültek a Kazanyi Universiadéról hazatért sportolók, köztük az aranyérmes Joó Abigél, Biczó Bence, Kiss Tamás, és a Vincze Balázs vezette férfi vízilabda csapat. A sportolók a kitüntetéseket dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkártól vehették át. Díjat kapott többek között világbajnoki címéért Szabó Gabriella olimpia bajnok, valamint az idén szintén világbajnoki aranyérmet szerző korábbi Universiade győztes vívóink, Szényi Péter és Rédli András. Az eseményen a legtöbb felsőoktatási intézmény és sportági szakszövetség képviseltette magát, korábbi világ- és olimpiai bajnokok, Universiade győztesek ünnepeltek együtt a fiatal bajnokokkal.


 

A házigazda Eötvös Loránd Tudományegyetem képviseletében dr. Borsodi Csaba rektorhelyettes köszöntötte a sportolókat és a vendégeket. dr. Simicskó István örömét fejezte ki, hogy az egyetemi sport ünnepén számos sportolóval találkozik, akik a Magyar Sportcsillag Ösztöndíjat is sikeresen elnyerték idén.

 

 

Dr. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a tudomány és a sport összefonódása évszázados múltra tekint vissza hazánkban. „Elég ha csak olyan emblematikus személyekre gondolunk, mint Szent-Györgyi Albert, aki rendszeresen csatlakozott a sportpályán is  hallgatóihoz” – mondta az alelnök. Sándorné dr. Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke kiemelte, a felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak példamutatása nagy szerepet játszhat egy sportos és egészséges magyar társadalom kialakításában. Tapasztalatai szerint a legtöbb felsőoktatási intézmény a sportot nagyon komolyan veszi, a szűkülő lehetőségeik ellenére sokat tesz az egyetemi sportért. „Ezt támasztja alá, hogy ezen az ünnepségen a legtöbb egyetem és főiskola képviselője most itt van és közösen ünnepel hallgatóival” – emelte ki a rektor asszony.  Dr. Kovács Antal olimpiai bajnok, a MEFS és a MOB elnökségi tagja saját példáján keresztül világította meg, hogy a magyar egyetemi sport az utóbbi húsz évben nagyon sokat fejlődött. „Amikor én huszonegy évvel ezelőtt olimpiai bajnok lettem, még rossz szemmel nézték, ha egy héttel rövidebb ideig edzőtáboroztam a tanulmányaim miatt. Ma már ösztöndíjak, mentorprogramok állnak rendelkezésére a sportolóknak. Természetesen a MOB és a MEFS elnökségi tagjaként is küldetésemnek érzem, hogy ezeket a rendszereket továbbfejlesszük, és minél több sportolót segíthessünk ezzel a tanulásban” – mondta a közgazdaságból doktorált olimpiai bajnok. A magyar Universiade csapat ezüst fokozatú támogatója, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében Lenkeyné dr. Bíró Gyöngyvér kifejtette, hogy a fiatalok fejlődésének támogatását mind a tudomány mind a sport területén kiemelten fontosnak tartják. Sokszor tapasztalják, hogy a sport erősíti azon készségeket, amelyek a tudományos pályán való sikerességhez is szükségesek.

 

A 2013-as esztendő díjazott sportolói közül a legtöbben személyesen vették át érmüket az eseményen. A sportági szakszövetségek és a felsőoktatási intézmények vezetői egyaránt képviseltették magukat. Többek között Fábián László olimpiai bajnok öttusázó – a MOB sportigazgatója,  Martinek János olimpiai bajnok öttusázó – az Magyar Öttusa Szövetség programigazgatója, Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó – az Universiade vízilabda csapat kapitánya, Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó – a Kaposvári Egyetem sportigazgatója, dr. Ábrahám Attila olimpiai bajnok kajakozó– a Kajak-Kenu Szövetség főtitkára, és Balogh Gábor világbajnok öttusázó – a Magyar Diáksport Szövetség elnöke is megtisztelte a díjátadót jelenlétével.

 

 

A díjazott sportolók teljes listája:

Universiade aranyérmesek: Joó Abigél (SZIE) – judo, Kiss Tamás (ÓE) – kenu, Biczó Bence (DE) – úszás, Férfi vízilabda csapat: Barabás Botond (BGF), Bisztritsányi Dávid, (EKF), Chilkó Márton, (EKF), Erdélyi Balázs (University of the Pacific), Halek Márton (DE), Juhász Zsolt (SZTE), Korényi Balázs (SE), Kovács Gábor (EKF), Mezei Tamás (EKF), Somogyi Balázs (SZTE), Szentesi Ádám (SE), Szécsi Dávid (SE), Tóth Márton (SZTE)

Universiade ezüstérmesek: Bor Barna (PTE) - judo, Női vízilabda csapat: Árkosy Lilla (SZTE), Csabai Dóra (KJF), Dalmády Petra (SZTE), Dalmády Szandra Kata (SZTE), Gangl Edina (EKF), Gémes Alexa Anett (SZTE), Gundl Diána (SZTE), Hevesi Anita (EDUTUS), Kisteleki Hanna Anna (BGF), Kocsis Laura (California Baptist University), Pócsi Bianka (KGRE), Somhegyi Noémi (EKF), Zajácz Hanna (EKF)

Universiade bronzérmesek: Csepregi Gábor (NKE) – evezés, Csoknyai László (SE) – judo, Szinkronúszó csapat: Blaskó Lili (ELTE), Fazekas Eperke (SE), Kiss Júlia (BCE), Koltai Kinga (SE), Kovács Zsuzsanna (ELTE), László Réka (ELTE), László Zsófia (ELTE), Tringer Sára (SE), Vándor Csilla (BKF), Férfi judo csapat: Bor Barna (PTE), Cirjenics Miklós (NKE), Csoknyai László (SE), Majer Tibor (SZIE), Ungvári Attila (SE), Vér Gábor (SE), Zámbori Bence (BGF), Zsivoczky-Farkas Györgyi (SE) – atlétika, Férfi kajak kettes (K-2 1000 m): Császár Gergely (SZTE), Petrovics Máté (SZIE), Férfi kajak négyes (K-4 1000 m): Császár Gergely (SZTE), Kovács László (SZTE), Schenk Áron (ÓE), Tóth Attila Tas (SZTE), Barka Emese (SE) – birkózás, Lám Bálint (ÓE) – birkózás

VI. Karate Egyetemi Európa-bajnokság: Tadissi Martial (NKE) – arany, Molnár Réka (NKE) – bronz, Virág András (ÓE) – bronz

Világjátékok aranyérmesei: női kajak kettes maraton (hallgató tagja): Bara Alexandra (NYME), férfi kajak kettes maraton: Noé Bálint (PPKE) és Noé Milán (ELTE)

Kajak-kenu Világbajnokság aranyérmesei: Szabó Gabriella (EDUTUS), Vad Ninetta (NYME)

Vizes VB aranyérmesei: Gyurta Dániel (BKF) – úszás, férfi vízilabda válogatott több tagja: Bátori Bence (EKF), Decker Ádám (EDUTUS), Gór-Nagy Miklós (KGRE), Vámos Márton (SE).

Vívó Világbajnokság aranyérmesei: Rédli András (ÓE), Szényi Péter (ÓE)

 

Az érintett intézmények: Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF), Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Debreceni Egyetem (DE), Edutus Főiskola (EDUTUS, Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), Eszterházy Károly Főiskola (EKF), Károli Gáspár Református Egyetem (KGRE), Kodolányi János Főiskola (KJF), Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME), Óbudai Egyetem (ÓE), Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), Pécsi Tudományegyetem (PTE), Semmelweis Egyetem (SE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE), Szent István Egyetem (SZIE)

 

 

A programon dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár mellett díjat adott át Sándorné dr. Kriszt Éva a Magyar Rektori Konferencia társelnöke, dr. Leyrer Richárd a MOB Nem olimpiai sportágakért felelős szakmai tagozat elnöke, dr. Tóth Miklós a MOB Diák és Egyetemi-Főiskolai sportért felelős szakmai tagozat elnöke, dr. Mészáros János a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke, dr. Székely Mózes a Felsőoktatási Tervezési Testület elnöke, MEFS főtitkár, Lenkeyné dr. Bíró Gyöngyvér, a Bay Nonprofit Kft. – az Universiade csapat ezüst fokozatú támogatójának képviselője, valamint Cseh László világbajnok és háromszoros Universiade győztes úszó, az egyetemi sport nagykövete.

 

Ünnepélyes keretek között az egyetemi sport ünnepén tette le az esküt az idei Téli Universiadéra utazó magyar csapat. A legnagyobb téli egyetemi világsportesemény bő egy hét múlva veszi kezdetét az olaszországi Trentinoban, ahol húsz sportoló képviseli majd  hazánkat. Az eskü szövegét Heidum Bernadett, Európa-bajnok, Universiade bronzérmes sportoló, az egyetemi sport nagykövete mondta el.

 

Az idei évben is díjazták a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság pontversenyében élen végzett felsőoktatási intézményeket.

 

 

I. helyezett: Semmelweis Egyetem

II. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

III. helyezett: Szegedi Tudományegyetem

 

Különdíjban részesült az egy nappali hallgatóra jutóan legtöbb pontot gyűjtött intézmények közül a három legsikeresebb: az Eszterházy Károly Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, és a Nyugat-magyarországi Egyetem. A MEFOB Intézményi pontverseny kiváló sportteljesítmény díját kapta a Pécsi Tudományegyetem.

Az ünnepélyes díjátadón láthatta először a hazai közönség a Budapesti Universiade kisfilmet, amelyet nyáron a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) brüsszeli központjában mutattak be. „Megtisztelő számomra, hogy részt vehettem annak a filmnek az elkészítésében, mely bemutatta a magyar egyetemi sport és tudományos élet erejét, múltját, jelenét és jövőjét a nemzetközi sportdiplomácia porondján.” – fejtette ki dr. Kovács Antal. „Köszönöm sporttársaimnak, Szabó Bencének, dr. Magyar Zoltánnak, dr. Kamuti Jenőnek, dr. Gyarmati Andreának, dr. Fenyvesi Máténak, Joó Abigélnek, Cseh Lászlónak, Biczó Bencének, Berki Krisztiánnak és Szényi Péternek, hogy együtt szerepelhettem velük ebben a kisfilmben.”

 

Az ünnepélyes programot dr. Kiss Ádámnak, a MEFS elnökének beszéde zárta, melyben a professzor felhívta a figyelmet arra, hogy a versenysport ünneplése mellett ne feledkezzünk meg a fő célról: a jövő magyar értelmiségének egészséges életmódra neveléséről. „Csak ebben az évben több tízezer egyetemi és főiskolai hallgatót mozdítottunk meg, és közel nyolcezren regisztrálták magukat a SportPont szabadidős programunkban. Őszintén remélem, hamarosan elérjük, hogy a hallgatók legalább fele bekapcsolódjon aktívan a felsőoktatási sportéletbe. Ismerve a társadalmunk sportolási szokásait, nem könnyű feladat ez, de mi hiszünk benne, hogy érdemes dolgozni érte és lehetséges a megvalósítása. Ebben fontos szerepe van azoknak a példaképeknek, akiket ma ünnepeltünk.” – emelte ki  professzor az esemény legnagyobb értékét.

 

Forrás: RTLKlub.hu

 

További videóanyag: M1 TeleSport, 2013. november 28. 20:00
(2:11-nél kezdődik)

 

Fotó: Nagy Márton

 

Képgaléria

{gallery}1571{/gallery}