MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. július 18., csütörtök 09:57

Universiade: Valami véget ér…

A lehető legszebben fejeződött be a 27. Nyári Universiade a Tatár Köztársaság fővárosában, Kazanyban. A férfi egyetemi vízilabda válogatott legyőzte a profi játékosokkal felálló hazai orosz csapatot. A felsőoktatási hallgatók olimpiáján a Magyar Egyetemi Csapat 15 éremmel (4 arany-, 2 ezüst és 9 bronzérem) zárta a kazanyi Universiadét, a világ második legnagyobb multisport eseményét, ezzel az éremtáblázaton a 18. helyen végzett.


 

A 162 induló országból 62-en szereztek érmet. Az első helyen, nem meglepő, a minden sportágban, számban a legerősebb felnőtt csapatával, sportolójával résztvevő házigazda Oroszország végzett 155 (!) aranyéremmel. A második Kína 26, a harmadik Japán 24 aranyéremmel. Az oroszok valóban alaposan kitettek magukért, nem hiába hangoztatták a kazanyi versenyek előtt, hogy ez lesz minden idők legnagyobb és legjobb Universiadéja, az egyetemi sport legnagyobb ünnepe. A kazanyi Universiade rangját emeli, hogy a világeseményt Vlagyimir Putyin elnök nyitotta meg. Az Universiade Faluba pedig ellátogatott az orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev. A záróünnepségre ismét megtelt a Kazany Aréna (45 ezren a lelátón). Ez sem volt kevésbé látványos, mint az ünnepélyes megnyitó.

 

 

Ideális körülmények, pazar létesítmények. Végül 9000 sportoló (összesen 13000 résztvevő: delegációtagok, edzők, egészségügyi csapat, stb.) indult 162 nemzetből. Összesen 351 bajnokot avattak 27 sportágban. A 129 fős magyar csapatban voltak rutinos olimpikonok, vb- és Eb-résztvevők, illetve sok olyan sportoló, akik eddig még soha nem vettek részt ilyen rangos világversenyen. Egyértelmű, hogy az Universiade a legjobb felkészülés az olimpia légkörére.

Az egyetemi sport az olimpiai élsport egyik legstabilabb pillére, ha nem elég erős, akkor a legtehetségesebb sportolókat elveszítjük. Mint ahogyan Tóth Miklós, a MOB alelnöke fogalmazott, a jövő olimpikonjainak akkor segítünk a legtöbbet, ha az egyetemek, főiskolák rektorai magukénak érzik a sportot és sportolókat. Hosszú távon erős egyetemi sportklubok kell létrehozni. Sportösztöndíjat kell biztosítani minden tehetséges egyetemi-főiskolai sportolónak – többek között ehhez hasonló célok is szerepelnek az egyetemi sport programjában, a Hajós Alfréd Tervben.

 

 

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) prezentálta a 2019-es Universiade pályázat lehetőségeit az Universiade Falu központi épületében, Kazanyban. Dr. Freyer Tamás csapatvezető, MEFS alelnök elmondta, hogy van realitása egy Universiade rendezésnek Magyarországon, 2019-ben vagy 2021-ben. Az Universiade emeli az ország rangját a sportban és a felsőoktatásban. Pozitív, dinamikus, sportos képet fest az országról. Célt és értelmet ad a már meglévő sportfejlesztéseknek. Felkészít a még nagyobb sportesemények szervezésére és természetesen népszerűsíti a sportos életmódot. A MEFS mottója: „Egészséges és sportos értelmiséggel rendelkező társadalom – egészséges és sikeres polgárok”.

 

 

És most jöjjön néhány magyar „leg” az Universiadéról: Krivacevic Tijana, a magyar női kosárlabda válogatott kiválósága lett a torna legeredményesebb játékosa, míg Szabó Petrát megválasztották a legjobb női kajakozónak, mivel a legtöbb pontot szerezte.

 

 

A 7. érmünket a hétpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi szerezte, ez a magyarok 300. érme az Universiadék történetében.

Shenzhenben, 2011-ben az éremtáblázaton a 22. helyen végzett Magyarország (11 érem). Kazanyban jobb volt a Magyar Egyetemi Csapat, annak ellenére, hogy egyre erősebb a mezőny. Az oroszok minden sportágban olimpiai, vb és Eb-bajnokokat, érmeseket indítottak. Ráadásul egyre több a sportág és a résztvevő. Két évvel ezelőtt pontosan 7155 sportoló vett részt az Universiadén, 4 éve Belgrádban csak 5566.

Magyarország helyezései az éremtáblázaton a korábbi Universiadékon: Belgrádban, 2009-ben 19. hely (8 érem), Bangkokban, 2007-ben 24. hely (6 érem), Izmirben, 2005-ben 23. hely (5 érem), Daeguban (Korea), 2003-ban 12. hely (12 érem), Pekingben, 2001-ben 20. hely (6 érem).

A MEFS elnöke, Dr. Kiss Ádám előzetesen 10-15 érmet várt a csapattól. Kazanyban 15 érmet szereztek a magyarok, amire 43 éve (1970, Torino) nem volt példa, miközben a részvételre fordítható források meg sem közelítik sok más nemzetközi szereplés lehetőségét. A mostani siker jól mutatja a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság közös erőfeszítését, hogy a legjobb sportolók induljanak az egyetemisták, főiskolások világjátékán.

Köszönjük a kiemelt médiatámogatást az MTVA-nak (m1, Duna TV, Kossuth rádió), az MTI-nek, a Nemzeti Sportnak, valamint a Hír TV-nek, az origonak, az indexnek, a Magyar Nemzetnek, a Metropolnak, a Magyar Hírlapnak, a Népszabadságnak, a DigiSportnak, a Class FM-nek, és minden egyes médiumnak, sajtóorgánumnak (budapesti és vidéki), weblapnak, amely hozzájárult az egyetemi sport népszerűsítéséhez és közölte a Kazanyban szereplő magyar sportolókról szóló tudósításokat, eredményeket, interjúkat!

 

Érmeseink

Bronzérmesek:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, Csepregi Gábor a harmadik helyen végzett a férfi könnyűsúlyú egypárevezősök mezőnyében, 7: 32.62-es időeredménnyel. (júl. 8.)

A cselgáncsozók -81 kg-os súlycsoportjában a Semmelweis Egyetem hallgatója, az Atomerőmű SE sportolója, Csoknyai László bronzérmes lett. (júl. 8.)

A Blaskó Lili, Fazekas Eperke, Kiss Júlia, Koltai Kinga, Kovács Zsuzsanna, László Réka, László Zsófia, Tringer Sára, Vándor Csilla összeállítású magyar szinkronúszó csapat bronzérmes lett kombinációs kűrben 78.070 pontszámmal. (júl.9.)

A judo csapat: Májer Tibor (60 kg), Zámbori Bence (66 kg), Ungvári Attila (73 kg), Csoknyai László (81 kg), Vér Gábor (90 kg), Crjenics Miklós és Bor Barna (100-100 kg, ebben a súlycsoportban Crjenics és Bor felváltva judóztak) bronzérmes. (júl. 11.)

A Semmelweis Egyetem hallgatója, Zsivoczky-Farkas Györgyi parádés teljesítménnyel, 6269 pontos egyéni csúccsal bronzérmes lett hétpróbában, Kazanyban. A BHSE atlétája 4 számban ért el egyéni csúcsot. (júl. 11.)

A Petrovics Máté-Császár Gergely kajak-kettes bronzérmes lett férfi 1000 méteren, 3:31.559-es időeredménnyel. (júl. 14)

A Tóth Attila Tas, Schenk Áron, Kovács László, Császár Gergely kajak-négyes szintén bronzérmes 1000 méteren, holtversenyben a fehéroroszokkal. A célfotó alapján mindkét hajó harmadik 3:12:184-es időeredménnyel. (júl. 14)

Az 59 kg-osok mezőnyében, női birkózásban, a Semmelweis Egyetem hallgatója, a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Barka Emese Kazanyban is harmadik. (júl. 14)

Kötöttfogásban, Takács Ferenc tanítványa, a BVSC birkózója, az Óbudai Egyetem hallgatója, a junior vb-n első Lám Bálint 120 kilóban a bronzérmes az amerikai Fortune ellen. (júl. 15)

 

Ezüstérmesek:

A Pécsi Tudományegyetem hallgatója, a vb- és Eb-ezüstérmes judós Bor Barna ezüstérmes a cselgáncsozóknál, a +100 kilósok mezőnyében (júl.7).

Ezüstérmes a női egyetemi vízilabda válogatott. A döntőben Kelemen Attila együttese 18-11-re kikapott az olimpiai- és vb résztvevőkkel felálló házigazda orosz csapattól (júl. 16.).

 

Aranyérmesek:

Az Universiade első magyar aranyérmese a magyar egyetemi sport arca, Joó Abigél. Judóban a -78 kg-os súlycsoportban, a döntőben ipponnal győzte le a francia Malongát. Abigél a Szent István Egyetem hallgatója, kétszeres Eb-győztes, olimpiai 5., a világranglista második helyén áll. Ez az Universiádék történetének 110. magyar aranyérme (júl.7).

Az ifjúsági olimpiai bajnok, Eb-ezüstérmes úszó, Biczó Bence 200 pillangón, 1:55.32-es időeredménnyel diadalmaskodott. Ez volt Biczó Bence (Debreceni Egyetem) pályafutásának második legjobb eredménye 200 pillangón. Sántics Béla tanítványa megjavította idei legjobbját (debreceni Eb) ebben a számban (júl. 13).

A tavalyi kazanyi egyetemi vb győztese, az Óbudai Egyetem hallgatója, Kiss Tamás C-1 1000 m-en nyert, 4:10.837-el. A kenus Pekingben C-2 1000 méteren bronzérmes lett Kozmann Györggyel. Kiss Tamás, a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György váratlan halála után, közvetlenül az olimpia előtt csatlakozott Kozmann Györgyhöz, 2008-ban (júl. 14).

A magyar egyetemi férfi vízilabda csapat legyőzte a felnőtt Világliga csapatukkal felálló Oroszországot a döntőben. Magyarország-Oroszország 5-4 (1-1, 1-1, 3-1, 0-1). A magyar csapat: Bisztritsányi – Korényi, Szécsi, Kovács, Mezei (1), Juhász, Chilko. Csere: Tóth (1), Erdélyi (1), Somogyi (1), Szentesi (1), szövetségi kapitány: Vincze Balázs. Utolsó érem: arany! (júl. 17)

 

Fotó: Monoki Kálmán