MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. október 02., csütörtök 13:39

Képzés az egyetemi sportirodák munkatársainak

A mai naptól három napos képzésen vesznek részt a felsőoktatási intézmények sportiroda vezetői, a sportközpontok és létesítmények igazgatói, szakmai vezetői, egyesületi elnökei, a testnevelők és a hallgatók egyaránt. A Debreceni Agrártudományi Központban zajló képzés résztvevői között valamennyi állami és számos magánintézmény képviselteti magát. Az előadók sorában számos neves, a közéletből jól ismert szakember megtalálható.


A rendezvényt megnyitó Prof. Dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese köszöntőjében kiemelte: példamutató az, ahogy a fiatalok sportolási lehetőségének koordinációja megvalósul az általános iskolák mindennapi sportolási lehetőségétől kezdve egészen az egyetemi sportig. A rektorhelyettes szerint fontos, hogy a fiatalok, ne csak tanulni járjanak az egyetemekre, hanem a sportirodák által a szabadidejüket is aktívan tölthessék el egyetemi keretek között, ezzel is nagyobb kötődést alakítva ki alma materükhöz, így számtalan szép emléket megőrizve távozhassanak, majd térhessenek vissza sok év múltán.

Bevezető előadásában Dr. Székely Mózes, a Felsőoktatási Tervezési Testület elnöke, a képzést szervezők szakmai együttműködő partnere, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára arról szólt, hogy a sportirodák feladatai között a sportszervezés rendkívül fontos, ezért közös érdek, hogy elegendő idő, energia és forrás jusson erre a területre is. Előadásában a sportvezető szót ejtett azokról az egészséges életmódot ösztönző uniós projektekről is, amelyeknek köszönhetően - remélhetőleg az irodák központi szerepvállalásával - az egyetemeken egészséges nap programsorozat is indul majd.

A TÁMOP 4.2.1-E projekt keretéből megvalósuló ma kezdődő előadássorozat elsődleges célja az, hogy a hatékonyság növelése érdekében közös tudássá formálja az irodai munkatársak eltérő előképzettségét és tapasztalatát.  Ezt a célt szolgálja számos intézményi “jó gyakorlat” ismertetése, ami egyszerre mutat példát az elméleti anyaghoz és nyújt praktikus fogódzót a mindennapos problémák kezeléséhez, a sportélet fejlesztéséhez. Az országos sportiroda-hálózat tagjainak első találkozója lehetőséget kínál arra is, hogy megismerkedjenek egymással az intézményi sportéletben dolgozók és hosszabb távon minél több működőképes együttműködést alakítsanak ki.

A képzés tartalmát illetően nem a versenysportról, a sportteljesítmény-fokozásról és a sportszakmai továbbképzésről, hanem döntően a sportirodák szabadidősport fejlesztő tevékenységének segítéséről szól. A sportirodák munkatársai tájékoztatást kapnak a sportéletet áttekintő stratégiai, szervezeti és sportszervezői ismeretekről, illetve a kommunikációs, motivációt és forrásteremtést segítő módszerekről és technikáról. E két fő terület mellett a képzés bepillantást nyújt az intézményvezetés, a testnevelés és az egészségfejlesztés nézőpontjaiba is, amelyek szorosan kapcsolódnak a sportirodák mindennapjaihoz. Az előadók között, számos neves előadó, a közéletből jól ismert szakember is feltűnik. A képzés részletes programterve a mellékletben megtalálható.

 

Képgaléria

{gallery}1861{/gallery}