MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. december 15., kedd 16:12

Magyarországon a kétszeres Universiade résztvevő, olimpiai bajnok NOB elnök

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 120 éves évfordulójára hazánkba érkezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, az olimpiai bajnok és korábbi kétszeres Universiade résztvevő német tőrvívó, Thomas Bach is, aki korábban, a FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség) legutóbbi tisztújító közgyűlésén Lausanneban átvette a szervezet legrangosabb elismerését a Jean Petitjean Díjat. Ugyanezt a kitüntetést a világon első szervezetként a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) kapta meg idén. A nyári gwangjui Universiade gáláján az elismerést dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára vette át.

 

dr. Freyer Tamás, a MEFS alelnöke, prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke Ungvári Miklós, olimpiai ezüstérmes, többszörös Európa-bajnok és egyetemi világbajnok judós és dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára a MOB 120 éves díszkögyűlésén dr. Freyer Tamás, a MEFS alelnöke, prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke Ungvári Miklós, olimpiai ezüstérmes, többszörös Európa-bajnok és egyetemi világbajnok judós és dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára a MOB 120 éves díszkögyűlésén

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke és több sportdiplomata érkezett Budapestre, a Magyar Olimpiai Bizottság 120. évfordulója alkalmából megendezett eseménysorozatra. A NOB elnöke hétfőn a MOB székházában Borkai Zsolt elnökkel tárgyalt, majd ezt követően ma ellátogatott a MOB díszközgyűlésére, amelyen részt vett a MEFS elnöke, prof. dr. Kiss Ádám, a szervezet alelnöke, Freyer Tamás és a sportszövetség főtitkára, dr. Székely Mózes is. Az eseményen beszédet mondott Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor és Borkai Zsolt, a MOB elnöke Universiade és olimpiai bajnok.

A MOB és NOB elnök tegnapi találkozóján részt vett többek közt a NOB tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke, az Universiade bajnok, kétszeres olimpiai és világbajnok Schmitt Pál, a háromszoros Universiade bajnok, kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok Szabó Bence, a MOB főtitkára és Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai pályázat vezetője.

Thomas Bach tegnap találkozott több magyar olimpiai és Universiade bajnokkal. Az olimpiai bajnokok és paralimpiai bajnokok között köszöntötte a négyszeres Universiade bajnok vívót, Pézsa Tibort, a kétszeres Universiade bajnok vízilabdázót, Bodnár Andrást, az Universiade bajnok vízilabdázó Kárpári Györgyöt és az Universiade bajnok Szekeres Pált is, aki az egyetlen olyan sportoló a világon, aki mind olimpián, mind pedig paralimpián is érmet tudott szerezni. 

A NOB elnöke tegnap a Vasas Kovács Pál vívócsarnokába is elment, ahol olimpiai, Universiade és világbajnoki címekkel is rendelkező vívók (ötszörös Universiade bajnok – Kamuti Jenő, egyszereses Universiade bajnok - Sákovicsné Dömölky Lídiával, egyszereses Universiade bajnok - Kulcsár Győző és egyszereses Universiade bajnok -Bujdosó Imre) mellett találkozott Markovits László klubelnökkel, és a Vasas utánpótláskorú sportolóival. A sportvezetőt elkísérte Fürjes Balázs és az Universiade bajnok kétszeres olimpiai és világbajnok vívó Schmitt Pál mellett a háromszoros Universiade bajnok, kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok Szabó Bence MOB-főtitkár, aki maga is a piros-kékek egyik vívóedzője.

Mint ismeretes, Thomas Bach az NSZK színeiben a tőrcsapat tagjaként az 1976-os montréáli olimpián aranyérmet nyert - világbajnokságokon szintén tőrcsapat tagként arany-, ezüst- és bronzérmet is szerzett.

"Reméltem, hogy visszavághatok Thomasnak, mert ő nyert olimpiát, én viszont nem. Többször találkoztunk világbajnokságon és az 1976-os olimpián is. Úgy emlékszem, az egymás elleni mérlegünk állása döntetlen" - mondta a rendezvényen Kamuti Jenő, az ötszörös Universiade bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok, aki egyben a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.   

Az ünnepségsorozat tegnap este az Operaházban gálaműsorral folytatódott. Az eseményen több sportdiplomata mellett részt vett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, valamint a közelgő ötkarikás események házigazdáinak diplomatái: a brazil, a koreai és a japán nagykövet is.

A gálaesten Borkai Zsolt beszédében hangsúlyozta, hogy eddig 295 magyar sportoló lett olimpiai bajnok, közülük 156-an még élnek, az olimpiai aranyérmek száma pedig 168. Magyarországnak összességében 118 Universiade bajnoka van, akik összességében 186 Universiade bajnoki címet szereztek. Az idén, a MEFS által megalapított Universiade Bajnokok Klubjának 118 tagja van, elnökségének tagjai 3, vagy többszörös Universiade bajnokok, valamint Universiade és olimpiai bajnokok, számuk 46 fő. Az Universiadén magyar sportolók által megszerzett érmek száma pedig 267.

Borkai Zsolt felszólalásában szólt a tavaly elfogadott Agenda 2020 reformprogramjáról is, mely szerint Budapest méltó házigazdája lehet egy olimpiának.

"Úgy ünnepeljük a múltunkat, hogy közben Rióra, a 2017-es EYOF-ra és a 2024-es olimpiai pályázatra készülünk" – közölte köszöntőjében a MOB elnöke.

A MEFS idén megünnepelte az 1965-ös budapesti rendezésű Universiade 50. emlékévét is. A megemlékezés kapcsán örök mementóul a Puskás Ferenc Stadionban pedig a 65-ös Universiade és a 35-ös Egyetemi Világbajnokság bajnokainak nevének felsorolásával három nyelvű (magyar, angol, francia) emléktáblát is állítottak.

A MEFS vezetésének határozott célja, hogy a jövőben Magyarország ismét Universiadénak lehessen otthona. Ezen törekvést a kimagasló, nemzetközileg is elismert magyar sporteredmények és az eddigi nagy sikerű, itthon rendezett sporthoz köthető világesemények mellett, jelentős mértékben támogathatja a jövőbeli  egyetemi, világ és kontinentális hazai sportesemények, így például FINA Vizes Világbajnokság (2017) és a Maccabi Játékok (2019) eredményes megszervezése.