MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. december 15., kedd 15:04

Átadták a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját

Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) sportért felelős államtitkára és dr. Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára adta át a sportcsillagok ösztöndíját az idei év díjazottjainak. Az eseményen jelen volt a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség főtitkára, dr. Székely Mózes, Fábián László, a MOB sportigazgatója és a díjazottak felsőoktatási intézményeinek rektorai is.

Árvai Károly/kormany.hu Árvai Károly/kormany.hu

Példaképei vagytok annak a törekvésnek, amit a magyar kormány képvisel: egy fizikailag, lelkileg egészséges társadalom hírnökei, akik a jobb eredményért küzdenek az egyetemen, a főiskolán, az atlétika-, a kajak-kenu, a labdarúgó pályán, a szőnyegen és a ringben, a csarnokban vagy éppen az uszodában - mondta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a múlt hét pénteki ünnepségen. A Budapesti Music Centerben megtartott eseményen dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára és dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár adta át a kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó egyetemi és főiskolai hallgatóknak a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját.

Dr. Szabó Tünde beszédében arról is szólt, hogy a sikerek elérése mögött rengeteg lemondás, áldozat van, amely azonban meghozza gyümölcsét, amikor például a sikeres érettségi után felvételt nyernek a sportolók valamelyik felsőoktatási intézménybe, vagy amikor valamelyik sportversenyen a legjobbaknak kijáró díjat vehetik át a fiatalok.

A sportállamtitkár emlékeztetett arra, hogy a sportcsillagok példaképei a nemzetnek, példaképei az ifjúságnak, hiszen megmutatták, hogyan lehet egyszerre jól tanulni és jó eredményeket elérni a sportversenyeken is.

A kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy a magyar sport hírnevéhez méltó feltételeket teremtsen a sportoláshoz. Ennek érdekében megreformálta a teljes magyar sport támogatási rendszerét és évről-évre növelte a sportra fordított anyagi támogatást. A támogatás nem csak szavak szintjén mutatkozik meg, hanem az egyre szaporodó programokban, új ösztöndíjakban. Ilyen például a Gerevich Aladár Sportösztöndíj, a Héraklész Bajnokprogram, a Héraklész Csillagprogram, az Olimpiai Járadék és a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíja – mondta dr. Szabó Tünde, majd folytatta: „bízom benne, hogy ezek a támogatások elérik céljukat, és segítségükkel olyan feltételeket tudunk biztosítani sportcsillagjainknak, hogy képesek legyenek minden eddiginél jobban koncentrálni az adott feladatra, azaz a tanulásra és a sportra.”

Az államtitkár megköszönte a fiataloknak, hogy sporteredményeikkel örömet szereztek a magyar sportbarátoknak és emlékeztette őket arra is, hogy egy egész nemzet figyel rájuk, van velük, amikor egy-egy hazai vagy nemzetközi viadalon a dobogós helyekért küzdenek. Egy egész nemzet lesz velük a riói olimpián is – hangsúlyozta.

Dr. Palkovics László Kemény Dénes szavait idézte: a teljesítőképesség határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolnánk. Az államtitkár egyetértett Kemény Dénessel, hiszen, mint mondta: aki magasra teszi a lécet és mindent megtesz azért, hogy át is tudja ugrani, az a saját korlátainak, saját képzelt határainak legyőzéséről tesz bizonyságot. Az államtitkár beszélt arról is, hogy mások csak elképzelni tudják azt a küzdelmet, amit a sportolók gyerekkoruk óta nap mint nap vívnak - leginkább talán saját magukkal, a kora hajnali felkelések, éjszakába nyúló edzések, távolban töltött ünnepek, a barátok és a család hiánya – rengeteg-rengeteg lemondás.

Ebben a félévben összesen tizenkilenc sportágban 197-en jelentkeztek, ebből százkilencen részesültek a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjában. Ezek a számok azt mutatják meg, hogy az ösztöndíjprogram egyre ismertebb és egyre népszerűbb a hallgatók, sportolók körében.

 

A nemzeti sportösztöndíj rendszerrel a kormány azt ösztönzi, hogy a legtehetségesebb sportolók felsőfokú tanulmányaikat a hazai felsőoktatási intézményekben folytassák. A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának célja olyan magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló aktív hallgatók támogatása, akik olimpiai, paralimpiai versenyrendszerben tanulmányi idejük alatt esélyesek olimpiai, paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai, paralimpiai érem megszerzésére.

A már olimpiai, paralimpiai éremmel rendelkező versenyzők havonta 204 ezer forint nettó ösztöndíjat kapnak, az éremesélyesek pedig 170 ezer forintot. A világbajnoki érmesek 170 ezer forinttal, az éremesélyesek 136 ezer forinttal, az Európa-bajnoki érmesek 136 ezer forinttal, az esélyesek pedig 104 ezer forinttal gazdagodnak egy éven át minden hónapban.

Az ösztöndíj nyertesei 29 különböző felsőoktatási intézmény hallgatói.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának nyertesei között szerepel a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség nagykövete, a háromszoros Universiade győztes, többszörös olimpiai ezüst- és bronzérmes, többszörös világbajnok úszó Cseh László és a judos Joó Abigél, a 2013-as kazanyi Universiade győztese, kétszeres Európa-bajnok.

Az ösztöndíjasok között találjuk az idei, gwangjui Nyári Universiade aranyérmes vízilabdázói közül a világbajnok Bátori Bencét (Edutus Főiskola) és Sedlmayer Tamást (Testnevelési Egyetem), aki egyébként az idei U20-as junior világbajnokság bronzérmes magyar válogatott csapatának kapitánya is. Az Universiadén 2015-ben, Dél-Koreában szintén aranyérmet szerző, normál súlyú kormányos nélküli kettes tagját, Simon Bélát, a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatóját, aki tavaly az Egyetemi Evezős Világbajnokságról is aranyéremmel tért haza és kétszer állhatott a dobogó legfelső fokára az Európai Egyetemi Játékokon is, ahol nevéhez fűződik Magyarország első aranyérmének megszerzése.

Ösztöndíjat kap mostantól a 2013. évi Téli Universiade aranyérmese, a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki ezüst és bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor, a Budapesti Metropolitan Főiskola hallgatója és Heidum Bernadett, aki szintén ezen felsőoktatási intézmény hallgatójaként és ugyanezen sportágban Európa-bajnokként, a trentinoi Universiadén ezüst és bronzérmet szerzett. Ösztöndíjjal támogatja a kormány a jövőben az idei Universiadén bronzérmet szerző  Berta Dániel, Pécsi Tudományegyetemen folytatott tanulmányait is.

Havonta rendszeresen ösztöndíj támogatásban részesül majd a 2014. évi Magyarországon rendezett Birkózó Egyetemi Világbajnokság aranyérmese, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás, aki a Testnevelési Egyetemen tanul és az Evezős Egyetemi Világbajnokság aranyérmese Pétervári-Molnár Bendegúz (Budapesti Corvinus Egyetem), az U23-as ergométeres Európa-bajnok.

Az egyetemre járó úszók közül a novemberi Úszó MEFOB-on több alkalommal is dobogóra álló olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki és hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Risztov Éva (Debreceni Egyetem), az Európa-bajnok Verrasztó Evelyn (Testnevelési Egyetem) és a száz méteres pillangóúszás aranyérme mellett 50 méter gyorson pillangóúszásban pontszerző, Európa-bajnoki bronzérmes Pulai Bence (Testnevelési Egyetem) mellett a rövid pályás Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna is egy éven át kapja majd a Sportcsillagok Ösztöndíját.  Az idei nyertesek teljes listája a mellékletből tölthető le.

A havi 102 000 és 204 000 Ft közötti ösztöndíjat 35 év alatti egyetemista fiatalok nyerhetik el, a támogatások odaítéléséről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere döntött.