MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. december 02., szerda 20:00

Jelentős MEFS képviselet a „Sport a felsőoktatásban” konferencián

 

Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára az egyetemi sportközösség nevében köszöntőt mondott a „Sporttudományi képzés fejlesztése a Dunántúlon 2015” TÁMOP projekt záró rendezvényeként megtartott „Sport a felsőoktatásban” című konferencián, remélve, hogy az EU-s forrásokból folytatódik a Sportirodák támogatása is. Az eseményen köszöntőt mondott prof. dr. Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, Páva Zsolt, Pécs Polgármestere, dr. Lacsny Márton kabinetfőnök-helyettes és Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára.


 

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara által szervezett kétnapos sporttudományi tanácskozáson a helyettes államtitkár kiemelte: óriási felelőssége van a sportvezetőknek abban, hogy az egyetemi, főiskolai hallgatóknak megteremtsék a szükséges feltételeket a sportoláshoz. Az elmúlt évek változásainak eredményeként a kormány megreformálta a teljes magyar sport támogatási rendszerét, s évről évről-évre növelte a sportra fordított anyagi támogatást. A támogatás az egyre szaporodó programokban, új ösztöndíjakban, anyagi áldozatvállalásban és számos nemzetközi világverseny hazai megrendezésében is megmutatkozik. Például a napokban tudják meg a fiatalok, hogy ki nyerte el a Sportcsillagok ösztöndíjat, ugyanakkor számos új sportlétesítménnyel is gazdagodott az ország, köztük épp az egyetemi fiatalság életében fontos Tüskecsarnokkal – emelte ki Kozmann György.

A Hotel Palatinusban 2015.11.23-24. között tartott rendezvényen a MEFS főtitkára is előadást tartott „Egészségfejlesztő egyetem és a sport” címmel. Elhangzott, a felsőfokú intézmények is egyre inkább támogatják az élsportolókat. Ennek érdekében különböző mentor, tutor programokkal, és egyéb lehetőségekkel, például egyéni óra- és vizsgarendek bevezetésével segítik a minél jobb eredmények elérését. Ezek azért is fontosak a felsőoktatási intézmények életében, mert az élsportolók hallgatói tömegeket motiválhatnak a sportos életmódra.

Ezt követően dr. Székely Mózes részt vett a „Sport a felsőoktatásban” címmel rendezett kerekasztal beszélgetésen, amelyet dr. Kovács Antal, a PTE Egészségtudományi Karának (ETK) adjunktusa, a MEFS elnökségének tagja, olimpiai bajnok vezetett. A kerekasztal beszélgetésen prof. dr. Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a (PTE) rektora, dr. Lacsny Márton kabinetfőnök-helyettes, dr. Dezső Tamás, a Felsőoktatási Tervezési Testület elnöke, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság igazgatója, dr. Balogh László, a MRK Sportbizottság elnöke, a Szegedi Tudományegyetem intézetigazgatója, dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, dr. Ács Pongrác, az MRK Sportbizottság társelnöke,  a PTE ETK dékán-helyettese, Takács Gyula, a PTE EHÖK elnöke, valamint Győrfi János, a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója vitatta meg a sport és a felsőoktatás kölcsönhatásait, aktuális kérdéseit is.

A kerekasztalbeszélgetést követően a barcelonai ötkarikás játékokon aranyérmet szerző, világbajnok judós, dr. Kovács Antal „A fizikai inaktivitás költségeinek változása az elmúlt 4 évben”címmel tartott előadást. Őt a konferencián felszólalásával dr. Ács Pongrác, a PTE ETK egyetemi docense, oktatási dékánhelyettes, intézetigazgató, a MEFS elnökségének tagja követteMozgásterápia alkalmazása a népegészségügyi betegségekben” című előadásával és saját fejlesztésű (NEA) applikációjának bemutatójával.

 A sporttudományi konferencia második napján az érdeklődők előadást hallgathattak a sportdiaszpóráról és a sportolói vándorlásról.

A rendezvényen előadást tartott többek között dr. Rátgéber László kosárlabda mesteredző, Szuper Levente válogatott jégkorong kapus.

 

 

 

Képgaléria

{gallery}2188{/gallery}