MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. december 03., csütörtök 17:39

Eldőlt, kik kapják a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának nyertesei között szerepel a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség nagykövete, a háromszoros Universiade győztes, többszörös olimpiai ezüst- és bronzérmes, többszörös világbajnok úszó Cseh László és a 2013-as kazanyi Universiade győztes, kétszeres Európa-bajnok magyar judos Joó Abigél.


Az ösztöndíj győztesei között találjuk az idei, gwangjui Nyári Universiade aranyérmes vízilabdázói közül a világbajnok Bátori Bencét (Edutus Főiskola) és Sedlmayer Tamást (Testnevelési Egyetem), az idei U20-as junior világbajnokság bronzérmes magyar válogatott csapatának kapitányát. Az Universiadén 2015-ben, Dél-Koreában szintén aranyérmet szerző, normál súlyú kormányos nélküli kettes tagját, Simon Bélát, a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatóját, aki tavaly az Egyetemi Evezős Világbajnokságról is aranyéremmel tért haza és kétszer állhatott a dobogó legfelső fokára az Európai Egyetemi Játékokon is, ahol nevéhez fűződik Magyarország első aranyérmének megszerzése.

Ösztöndíjat kap a jövőben a 2013. évi Téli Universiade aranyérmese, a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki ezüst és bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor, a Budapesti Metropolitan Főiskola hallgatója és Heidum Bernadett, aki szintén ezen felsőoktatási intézmény hallgatójaként és ugyanezen sportágban Európa-bajnokként, a trentinoi Universiadén ezüst és bronzérmet szerzett. Ösztöndíjjal támogatja a kormány a jövőben az idei Universiadén bronzérmet szerző Tamás Bence, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és Berta Dániel, Pécsi Tudományegyetemen folytatott tanulmányait is.

Havonta rendszeresen ösztöndíj támogatásban részesül majd a 2014. évi Magyarországon rendezett Birkózó Egyetemi Világbajnokság aranyérmese, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás, aki a Testnevelési Egyetemen tanul és az Evezős Egyetemi Világbajnokság aranyérmese Pétervári-Molnár Bendegúz (Budapesti Corvinus Egyetem), az U23-as ergométeres Európa-bajnok.

Az egyetemre járó úszók közül a novemberi Úszó MEFOB-on több alkalommal is dobogóra álló olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki és hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Risztov Éva (Debreceni Egyetem), az Európa-bajnok Verrasztó Evelyn (Testnevelési Egyetem) és a száz méteres pillangóúszás aranyérme mellett 50 méter gyorson pillangóúszásban pontszerző, Európa-bajnoki bronzérmes Pulai Bence (Testnevelési Egyetem) mellett a rövid pályás Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna is egy éven át kapja majd a Sportcsillagok Ösztöndíját.  Az idei nyertesek teljes listája a mellékletből tölthető le.

A nemzeti sportösztöndíj rendszerrel a kormány azt ösztönzi, hogy a legtehetségesebb sportolók felsőfokú tanulmányaikat a hazai felsőoktatási intézményekben folytassák. A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjának célja olyan magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló aktív hallgatók támogatása, akik olimpiai, paralimpiai versenyrendszerben tanulmányi idejük alatt esélyesek olimpiai, paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai, paralimpiai érem megszerzésére.

A havi 102 000 és 204 000 Ft közötti ösztöndíjat 35 év alatti fiatalok nyerhetik el, a támogatások odaítéléséről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere döntött.