MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. december 03., kedd 12:45

Universiade-kisfilm Budapestről - a kulisszák mögött (videóval)


 

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség 2013-as esztendő legjobb egyetemi sportolóit köszöntő ünnepélyes díjátadóján láthatta először a hazai közönség a Budapesti Universiade kisfilmet, amelyet még nyáron, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) brüsszeli központjában mutattak be.

 

 

"Gyermek voltam, amikor Budapest megrendezte a negyedik Universiadét Budapesten. Őszintén remélem, hogy pár éven belül lehetőségem lesz köszönteni Budapesten a világ legjobb egyetemi sportolóit!" - köszönti a film nézőit Szabó Bence, a MOB főtitkára, aki maga is többszörös Universiade-győztes vívó.

 

 

„Megtisztelő számomra, hogy részt vehettem annak a filmnek az elkészítésében, mely bemutatta a magyar egyetemi sport és tudományos élet erejét, múltját, jelenét és jövőjét a nemzetközi sportdiplomácia porondján. Köszönöm sporttársaimnak, Szabó Bencének, dr. Magyar Zoltánnak, dr. Kamuti Jenőnek, dr. Gyarmati Andreának, dr. Fenyvesi Máténak, Joó Abigélnek, Cseh Lászlónak, Biczó Bencének, Berki Krisztiánnak és Szényi Péternek, hogy együtt szerepelhettem velük ebben a kisfilmben” – fejtette ki dr. Kovács Antal, a MOB és a MEFS elnökségének tagja.

 

 

"Nagyon örülünk, hogy mi készíthettük el az Universiade pályázat kisfilmjét. Mozifilmes technikával dolgoztunk, Red Epic kameráinkkal földön, vizen és levegőben is forgattunk. Az uszodában speciális víz alatti tokba helyeztük, hogy úszó olimpikonjainkat a víz alól is megmutathassunk, Budapest szépségét pedig helikopteres felvételekkel is kiemeltük" - kezdte a beszámolót Deák Péter, a film rendezője.

 

A film...

 

"A film koncepcióját ezúttal "a hagyomány folytatódik" jelmondatra építettük, hiszen évről évre rengeteg kiváló egyetemista sportolóval büszkélkedhet Magyarország."

 

 

"A kiválasztott sportágakban egy-egy aktív versenyző mellett egy ún. mentor is szerepelt. Munkánk során mindig fontosnak tartjuk a nézőben kialakuló érzelmeket, ezért elsősorban a filmek hangulatára helyezzük a hangsúlyt, ezúttal a sportolók mozgásának szépségét szuper lassításokkal emeltük ki. A filmhez saját zenét komponáltattunk."

 

 

"Jelentős sportlétesítményeinkben forgathattunk, mint a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, a Puskás Ferenc Stadion,  a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, a BME Sportközpont és a Tatai Olimpiai Központ, de készítettük felvételt a MOB székházában is."

 

 

"A szervezési munkákban nagy segítséget kaptuk a MEFS-től, elsősorban Polgár Emesétől, mely nagyban segítette munkánkat. Köszönjünk szépen" - foglalta össze a mob.hu számára Deák Péter, rendező-producer.

 

 

A teljes stáb: Deák Péter (rendező), Palovits Ildikó (Line producer), Dobóczi Balázs h.s.c. (operatőr), Grósz Artúr Valentin (zeneszerző).

A film elején megszólal Szabó Bence olimpiai bajnok vívó, a MOB főtitkára. A forgatáson részt vett dr. Kamuti Jenő, olimpiai ezüstérmes, többszörös Universiade-győztes vívó is.

 

 

"Sajnálom, de elfogadom, hogy vissa kellett lépni a 2019-es budapesti rendezéstől. Számomra az egyetemi sport és az Universiade nagyon jeles szerepet játszik. Nemcsak azért, mert négy alkalommal nyertem férfi tőr egyéni versenyet - ezzel Kamuti Jenő a mai napig egyedülálló az Universiadék történetében (a szerk.) - hanem, mert az utolsó budapesti, 1965-ös eseményen én vittem a magyar zászlót. Na, és két hétre rá, megszületett leányom, Eszter. A személyes okokon túlmenően meggyőződésem, az Universiadék olyan fontos rendezvények, melyek még ma is őrzik a sport igazi értékeit. Nevezetesen az egymásra figyelést, a vesztes tiszteletét és a játék örömét. Tekintettel arra, hogy ezekért a győzelmekért nem jár pénzdíjazás, talán ezért a küzdelmek tiszták, és a versenyek légköre a klasszikus olimpizmus hangulatát varázsolják számunkra. Ezért, másodlagosan, az olimpiákhoz hasonlóan az egyetemi sportok felhívják a figyelmet nem csak az élsportra, hanem a rendszeres sportolás jelentőségére, mind fizikális, mind pedig mentális vonatkozásban" - magyarázta Kamuti Jenő, aki ma a Nemzetközi és a Magyar Fair-Play Bizottság elnöke.

 

 

A filmben szereplő sportolók:

Vívás: dr. Kamuti Jenő, Szényi Péter
Úszás: dr. Gyarmati Andrea, Cseh László, Biczó Bence 
Judo: dr. Kovács Antal, Joó Abigél
Torna: dr. Magyar Zoltán, Berki Krisztián
Labdarúgás: dr. Fenyvesi Máté
továbbá: Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

 

 

Bővebb beszámoló a Sysplex honlapján olvasható.

 

Forrás: MOB.hu, Vasvári Ferenc