MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2016. január 15., péntek 10:20

Oleg Matytsin FISU elnök újévi köszöntője

 

 

 

Kedves Barátaim!

 

Szeretnék a FISU mind a 170 tagszervezetének békés, boldog és sikeres újévet kívánni! Ugyan még csak január első napjaiban járunk, de máris nagyon izgatott vagyok a 2016-os esztendő miatt, mely az egyetemi sport számára jelentős évnek ígérkezik. Az idén 34 sportágban megrendezendő Egyetemi Világbajnokságok (EVB) előkészületei elkezdődtek. Az első EVB februárban kerül megrendezésre sítájfutás sportágban, az utolsó – sambo – decemberben. Az előttünk álló 11 hónap versenyei változatos helyszíneken zajlanak majd, úgymint az Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország, Malajzia, és Ciprus. A Fülöp-szigetek első alkalommal rendez EVB-t, valamint örömmel térünk vissza olyan helyszínekre, mint Mexikó, Ciprus és Japán. Kívánok minden nemzetnek és versenyzőnek jó szerencsét az ez évi EVB-khez.

 

A FISU-ban a színfalak mögött sok hasonlóan érdekes esemény zajlik. Igyekszünk erősíteni a szervezet jelentőségét a világ hallgatói körében, munkánk során jó vezetői gyakorlatokat alkalmazunk összehangolva az olimpiai Agenda 2020-al. Továbbá épül a FISU új főhadiszállása Lausanne-ban, mely a tervek szerint 2017 végére készül el. Ennek köszönhetően kevesebb, mint két éven belül a FISU elhagyja jelenlegi székhelyét a Maison du Sport International-ban, és átköltözik a Lausanne-i Egyetem campusának területére. Bízom benne, hogy ez alatt az idő alatt sikerül a FISU új fejlesztési elképzeléseit kidolgozni és az új székhelyre való átköltözéssel minden tekintetben új korszak köszönt be a szervezet életébe.

 

A reformok kidolgozásához erős pozícióból foghatunk hozzá, és ez elsősorban elődömnek, Claude-Louis Galliennek köszönhető. De amint azt 2015-ben láthattuk, a sport iparág változásaival lépést kell tartanunk, különben külső erők által kikényszerített változásokat kockáztatunk. Választási kampányom során javaslataimat három területen fogalmaztam meg: igazodás az olimpiai mozgalomhoz, adminisztráció és kommunikáció.

 

Nyolc héttel ezelőtt ért az a megtiszteltetés, hogy az Önök elnöke lehettem, és rendkívül elégedett vagyok az eddigi eredményekkel. Áttekintve a szükséges változtatásokat nagy figyelmet fordítottam arra, hogy a korábbi értékes ötletek, kezdeményezések megvalósítása zavartalanul folytatódjon. Decemberben például használatba állítottuk az EVB-k új akkreditációs rendszerét, mely a korábbi vezetés kezdeményezése, és egyben jelentős lépés a belső kommunikáció fejlesztésében, mely mind a szervezők, mind a résztvevők javára válik.

 

A FISU és tagszervezetei egyaránt felelősek a világ hallgatóinak a sport általi erkölcsi, értelmi és fizikai fejlesztéséért. Ennek érdekében minden érintettnek meg kell adni a lehetőséget, hogy kinyilváníthassa véleményét. A vita és párbeszéd minden egyetem mozgató rugója, és így kell ennek működnie a FISU családban is. Ezért azt mondom minden tagszervezetünknek: a FISU értetek van! Tájékoztassatok, kérdezzetek, javasoljatok, ezt fogja tenni a FISU is.

 

A test és az elme kiválóságára való törekvésben kívánok egy sikerekben gazdag 2016. évet.

Oleg Matytsin

FISU elnök

 

Az eredeti angol nyelvű köszöntő a FISU honlapján érhető el.