MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. december 02., szerda 13:43

Sporttudományi oktatóközpontot és Buzánszky-szobrot avattak Debrecenben

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára, dr. Székely Mózes is részt vett Debrecenben az egyetem sporttudományi oktatóközpont átadó ünnepségén, ahol felavatták a januárban elhunyt Nemzet Sportolójának, az aranycsapat egykori hátvédjének egész alakos bronzszobrát is. A komplexum 1,8 milliárd forint európai uniós támogatással valósult meg.

 


A sportcentrum átadása előtt leplezték le az Aranycsapat hátvédje, Buzánszky Jenő egész alakos bronzszobrát. Az eseményen megjelent ifjabb Buzánszky Jenő is, aki édesapjára, a Nemzet Sportolójára emlékezve kiemelte: kevés gyerek érheti meg, hogy halála után alig egy évvel már szobrot állítanak édesapjának. A miniszterelnökségen dolgozó ifj. Buzánszky Jenő beszédében elmondta: édesapja sokat tett az utánpótlás-képzés segítéséért és bár nem érhette meg, hitte, hogy a magyar válogatott kijuthat az Európa-bajnokságra.

"Alig ment el, újra itt van bronzba öntve" - mondta a szobor avatásakor Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere, aki hangsúlyozta: jó csatárok nélkül nem lehet nyerni, de ha hiányzik a jó hátvéd, veszít az ember. A tárcavezető kiemelte, a januárban elhunyt Buzánszky Jenőben a személyiség és a sportteljesítmény együtt volt jelen.

Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora arra irányította rá a jelenlévők figyelmét, hogy a szobor az idős Buzánszky Jenőt ábrázolva, az elmúlt tíz évet szimbolizálja, amit a neves labdarúgó a Debreceni Egyetemnél töltött. A rektor szót ejtett arról is, hogy az Aranycsapat egykori hátvédje évente 3-4 alkalommal tartott előadásokat az egyetemen.

Kamuti Jenő, az ötszörös Universiade bajnok, világbajnok tőrvívó azt mondta: "A humanizmus, a tisztesség, a becsületesség, a szolgálat" jellemezte Buzánszky Jenő egész életét és munkáját.

A Buzánszky-szobor leleplezését és megkoszorúzását követően dr. Székely Mózes is tiszteletét tette a sporttudományi oktatást és kutatást, valamint az egyetemi verseny- és szabadidősportot is kiszolgáló oktatóközpontot átadási ünnepségén, ezzel is jelezve,  hogy a MEFS milyen fontosnak tartja a felsőoktatási sportberuházásokat, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a hallgatók legalább fele számára biztosítva legyenek a sportolási feltételek. A rendezvényhez kacsolódóan a MEFS főtitkára azt mondta: "A mindennapos testnevelésből érkező diákok az egyetemtől várják a sportolási lehetőségek biztosítását. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény ezt az egyetem alapfeladatként írja elő. Az egyetemi sport hosszú távú stabilitása és működése függ attól, hogy elegendő, és a hallgatói igényeket kielégítő sportlétesítmények állnak-e rendelkezésre.

A hat hónap alatt elkészített háromszintes épületben 1166 négyzetméteres játékterű csarnok, 679 négyzetméteres szertorna és torna edzőterem, valamint egy kisebb edzőterem és a kiszolgáló helyiségek kaptak helyet, az oktatóközpontban a szurkolókat négyszáz férőhelyes lelátó várja. A küzdőtéren a kosárlabda, a röplabda, a kézilabda, a futsal és a teniszpályák mellett kialakítható egy tornaterem is - a tornászok sporteszközeinek rögzítésével.

A létesítmény kapcsán az EMMI-t vezető miniszter, Balog Zoltán arra emlékeztetett: 2010-ben, amikor átvették a kormányzást, riasztó népegészségügyi helyzettel, erodálódó sportintézmény-rendszerrel szembesült. Akkor hármas célt tűztek ki maguk elé: azt, hogy előbb-utóbb minden gyerek legalább naponta egyszer sportoljon, hogy megújuljanak a sportlétesítmények, és hogy minél több nemzetközi rangú sportesemény színhelye legyen Magyarország. Az eddigi eredményeket sorolva a tárcavezető kiemelte: szeptembertől 1 millió 173 ezer gyerek vesz részt minden nap testnevelés órán, 16 sportág kap rendszeres támogatást, 2014-ben és 2015-ben 344 ezer igazolt sportolót tartanak nyilván az országban, 110 ezerrel többet, mint 2012-ben. A sportot felügyelő miniszter beszédében arról is szólt, hogy igazolja az erőfeszítéseket az is, hogy a 2009-es adatot (amikor is Magyarország lakosságának 5 százaléka sportolt) mára 15 százalékra sikerült felemelni, aminél nagyobb arányú növekedést az Európai Unióban senki sem tud felmutatni.

Balog Zoltán a jövőbeli tervek kapcsán arról beszélt, hogy 2014-ben 30, 2015-ben 33, jövőre 44 világversenynek ad otthont Magyarország, 2017-ben pedig vizes vb-t rendezünk. Mint köztudott Magyarország emellett pályázik a 2021-es vizes vb megrendezésére is.

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője reményét fejezte ki, hogy rövidesen a testnevelő-képzés is megindulhat a Debreceni Egyetemen. Polgármester utóda, Papp László pedig az egyetem és a város stratégiai együttműködését méltatta.

A Debreceni Egyetem sporttudományi oktatóközpontjának kulcsát dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Köpeczi-Bócz Tamás EU fejlesztési és stratégiai államtitkár adta át Bács Zoltánnak, a DE kancellárának.

Képgaléria

{gallery}2187{/gallery}