MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. november 30., hétfő 15:23

Rekord létszám a Judo MEFOB-on

16 felsőoktatási intézmény 220 hallgatója küzdött meg idén a judo sportág egyetemi bajnoka címért Budapesten, a Tüzér utcában, vasárnap. A legnagyobb létszámú csapatot ez évben a csapatverseny győztese, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a csapat ezüstérmet megkaparintó Testnevelési Egyetem állította ki. A harmadik helyet csapatban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói szerezték meg. 


A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Freyer Tamás, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) alelnöke, Kosztolánczy György, Universiade judo bajnok és dr. Németh Endre a TE küzdősportág tanszékvezetője, aki hangsúlyozta: tavaly még csupán 173 résztvevője volt a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságnak (MEFOB) szemben az idei rekordnak számító 220 fővel. Sajnos ez évben a legkiválóbbak az Ázsiában tartott nemzetközi, olimpiai kvóta szerző versenyek miatt (Kína, Korea, Japán) távol maradni kényszerültek, ez azonban nem szegte kedvét azoknak, akik tatamira léphettek.

Beszédében a MEFS alelnöke, dr. Freyer Tamás arról szólt, hogy olyan minőségi MEFOB versenyek szervezése a cél, amelyek egyaránt vonzzák a jelentkezőket és a nézőket is. Kosztolánczy György (az első magyar 100 kg-os judo Universiade bajnoki cím birtokosa) felszólalásában azt mondta, örömmel látogatott ki az eseménye, hiszen három Universiade résztvevőjeként sokat köszönhet a MEFS-nek. Kosztolánczy azt javasolta a válogatott sportolóknak, hogy használják ki a MEFOB által nyújtotta versenyzési lehetőségeket, mert fontos, hogy minél többen elnyerjék az Universiade részvétel lehetőségét, ami az egyetemi sportban a legnagyobb megtiszteltetés.

Dr. Huszár Balázs, a versenybíróság elnöke a megnyitók után technikai eligazítást tartott a sportolóknak és ismertette a versenybeosztásokat is. A küzdelmek 4 tatamin folytak, az 1-3 küzdőtéren az amatőrök versenyeztek a 4. pedig a profi kategóriás versenyzőket várta. A női mérkőzések az amatőr kategóriában 3, míg a profiban 4 percig tartottak. A mérkőzésidő a férfiaknál "A" kategóriában 5, míg "B" kategóriában 4 perc volt, de ha nem sikerült ez idő alatt egyik versenyzőnek sem felülkerekednie a másikon, akkor az első pont megszerzéséig ment a küzdelem.

Az NKE színeiben többek között tatamira lépett Csordás Ákos, a 2013-as X-faktor felfedezettje is, aki  +100kg-os amatőr kategóriában ezüstérmet szerzett a Pécsi Tudományegyetem hallgatója, Vadkerti Tóth Viktor mögött. Megmérettette magát Szurovszki Tünde, a Magyar Judo Szövetség munkatársa is, akin az 57 kilogrammosok között, csupán az Eötvös Loránd Tudomány Egyetemre (ELTE) járó Balogh Daniella fogott ki, így az aranyérmes mellett a dobogó második fokára állhatott fel. A profik között 52 kg-ban a junior Európa-bajnoki aranyérmes Pupp Réka (PTE) lett a legjobb, megelőzve a Miskolci Egyetem (ME) hallgatóját, Szilvássy Zsófiát és a bronzérmes Végh Ninettet, aki tanulmányait a Nyugat-Magyarországi Egyetemen folytatja.  A 66 kg-osok és a 90 kg-osok között az aranyérmet magyar bajnokok szerezték meg, előbbit Gard Richárd (PTE), utóbbit pedig a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) tanuló Stumpf Csaba személyében. A csapatversengésekben az első helyen az NKE hallgatói végeztek. Ezüstérmet nyert a TE, míg bronzéremmel vigasztalódhattak a PTE hallgatói. Az eredményhirdetésnél a díjakat dr. Németh Endre és dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, nyolcszoros ironman adta át. Az eseményt az Edutus Főiskola szponzorálta. A részletes eredményeket rövidesen közzétesszük.

 

 

Képgaléria

{gallery}2183{/gallery}