MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. május 30., csütörtök 14:35

MEFS Közgyűlés: kitüntetések az egyetemi sport népszerűsítéséért

Az egyetemi sport népszerűsítéséért végzett munkájukért hat hallgatót ismertek el, öt Aranyplakettet (többek között: dr. Faragó Tamás, olimpiai bajnok vízilabdázó, Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője, dr. Fazekas Attila, az EMMI főosztályvezető-helyettese, dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem gazdasági főigazgatója és Vocskó György, testnevelő tanár) valamint két Életműdíjat (Kissné Ferencz Éva, a Szent György SE elnöke és dr. Tihanyi József, a Semmelweis Egyetem tanára) osztottak ki a MEFS (Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség) közgyűlésén.


 

Az elismeréseket Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, dr. Freyer Tamás, a MEFS alelnöke, Kovács Antal, a MEFS elnökségi tagja, olimpiai bajnok cselgáncsozó és Simon Gábor, a MEFS elnökségi tagja adta át. A közgyűlésen részt vett dr. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is. A kitüntetések mellett a közgyűlésen a Felügyelő Bizottság jelentést adott a 2012. évről és beszámoltak a 2013. évi pénzügyi tervről és programról is. Az idei kazanyi Universiadéval kapcsolatban elhangzott, hogy június 6-án (nevezési határidő) válik véglegessé az Oroszországba készülő Magyar Egyetemi Csapat létszáma. A július 6-17. között megrendezendő Universiádén 351 bajnokot avatnak. A Magyar Csapat éremesélyekkel indul a XXVII. Nyári Universiádéra. A Magyar Universiade Csapat ünnepélyes eskütételre várhatóan június 28-án kerül sor. A MEFS közgyűlése a Magyar Himnusszal kezdődött és a nemzetközi egyetemi sport himnuszával, a Gaudeamus-szal zárult.

 

Kitüntetések, elismerések:

Immár hagyomány, hogy évek óta, hogy a MEFS (Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség) kiosztja a MEFOB (Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok) intézményi pontverseny díjait, serlegeit. A Hajós Alfréd Terv részeként, a jövő tanévtől kezdődően sor kerülhet a legsportosabb egyetem elismerés kritériumainak kidolgozására, melynek célja, hogy felváltsa a jelenlegi pontversenyt. Az új rendszer majd a teljes egyetemi sportéletet veszi figyelembe. A 2011/2012-es tanév MEFOB intézményi pontverseny 3. helyezettje (30 MEFOB alapján) a Pécsi Tudományegyetem, 2. helyezett a BME, az 1. helyen a Semmelweis Egyetem végzett.

 

MEFS Hallgatói Díjban részesült:

Pöszmet Tibor: Debreceni Egyetem Műszaki Kar hallgatója, több éve a Debreceni Hallgatói Önkormányzat sportvezetője, a Sportiroda vezetője, a DEAC Megye III. nagypályás csapatvezetője, szervezője. A Campus Olimpia szervezője több éve.

Pogátsa Zsuzsanna: az ELTE pszichológia és testnevelés szakos hallgatójaként több éve szervezi a budapesti hallgatói sportéletet. Az ELTE SE ügyvezetőjeként, az EHÖK sportügyi alelnökeként, a MEFS korábbi elnökségi tagjaként, a BEAC szabadidősport szakosztályvezetőjeként és jelenleg a Sportpont Program koordinátoraként sokat tett a felsőoktatási sportélet beindulásáért.

Hurtik Péter: a Nyugat-magyarországi Egyetem Szombathelyi Központjának rekreáció szakos hallgatója, a HÖK elnöke, sportszervezője, animátora, a SzoESE futsal szakosztályának vezetője.

Somogyi Ádám: a Széchenyi István Egyetem gazdaságinformatikai szakos hallgatója. 2010 év elején kapcsolódott be a Testnevelési és Sportközpont által támogatott hallgatói szabadidősport szervezésébe. Azóta főszervezője az Egyetemi Napok sportprogramjainak. A Széchenyi István Egyetem Sportegyesületének elnökségi tagja. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Sport megbízotti tisztségét tölti be. Emellett az egyetem NB IB-s kézilabdacsapatának kapusa.

Farkas Patrik: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzős energetikai mérnök, vezetés és szervezés mester képzéses hallgatója. Egyetemi hallgatói sportreferens. Fő feladatai közé tartozik a diákok képviselete az Egyetemi Sport Bizottságban illetve a Hallgatói Sport Bizottság vezetése. Büszke arra, hogy hallgatói oldalról koordinálhatta egyeteme egyik legnagyobb projektjét, a BME Sportközpont átadását valamint részt vehetett a BME sportrendszerének átalakításában. Főszerkesztője volt a BME Sport tájékoztató kiadványnak. 2012 őszén főszervezője volt az eddigi legnagyobb BME Sportnapnak, amelyen a közel 2000 résztvevő több mint 30 sportágat próbálhatott ki ingyenesen.

Molnár Eszter: a Miskolci Egyetem hallgatója sokat tett a helyi egyetemi sportélet népszerűsítéséért – pl: Szarvasűzők, Universitas bajnokságok, vándorkupák szervezése. Közösségi tevékenysége hozzájárult a Miskolci Egyetem sportéletének eredményességéhez, ugyanakkor túlmutatva intézményének keretein pozitívan hatott a magyar egyetemi szabadidősportra. Molnár Eszter egy későbbi időpontban veszi át a díjat.

 

MEFS Aranyplakett Díjban részesült:

Vocskó György: testnevelő tanár. Középiskolai tanulmányai alatt már a röplabda válogatott tagja lett. A Testnevelési Főiskola elvégzése után rögtön tanítani és edzősködni kezdett. Mint erőnléti edző, a mai napig is az asztalitenisz válogatott felkészítését végzi az Európa-, világbajnokságokra, olimpiákra. 1980-ban került a BME-re és a röplabda szakág bevezetése lett a feladata az egyetemi testnevelési órákon. A sokszoros MEFOB bajnok műegyetemi csapatok edzője 1980 óta. Csapata az ő irányításával az NB II-ből feljutott az NB I-be. 2003-ban az NB I-et megnyerve, az Extraligában szerepeltek. Itt amatőr csapatként kétszer bronzérmesek lettek, ami kiemelkedő eredmény a profik között. A 2004/2005-ös szezonban elnyerte az Év legjobb férfi felnőtt edzője címet.

Dr. Bács Zoltán: A Debreceni Egyetem tanszékvezető oktatója, jelenleg az egyetem gazdasági főigazgatója is. Bár alapvető szakterülete a számvitel és a pénzügy, belső indíttatásából eredően nagyon sokat foglalkozik a sporttal, ezen belül az egyetemi sporttal is. Szerepe volt a jelenleg megpályázható „Sport a felsőoktatásban” c. TÁMOP pályázat megjelenésében. Korábban a Magyar Tenisz Szövetség elnökségi tagja volt. Jelenleg az MLSZ Hajdú-Bihar Megyei elnökségének, valamint a DVSC Futball Szervező Zrt igazgatóságának tagja, emellett főtanácsadója a Debreceni Labdarúgó Akadémiának. A Debrecen-pallagi edzőcentrum létrehozásában is jelentős szerepet vállalt.2005-ben a Debreceni Egyetem vezetésével dolgozta ki sportfejlesztési programját, amelyet az egyetem azóta is sikeresen működtet közösen a Hallgatói Önkormányzattal. Az egyetem számos MEFOB döntőt rendezett meg az elmúlt években, klubja a DEAC pedig NBI-es és NBII-es csapatokkal (röplabda, futsal, labdarúgás, kosárlabda), valamint több száz igazolt sportolóval szerves részét képezi a város sportéletének is, valamint az utánpótlás nevelésnek.

 

 

Dr. Fazekas Attila: az Emberi Erőforrások Minisztérium főosztályvezető-helyettese, sportjogász, több mint 13 éve a sportközigazgatásban dolgozik. Jelentős szerepet vállalt a Sporttörvény-módosítás előkészítésében és kodifikációjában, valamint az új sporttámogatási rendszer kialakításában. Többek között az ő nevéhez fűződik, hogy a sportolók több mint 75 százaléka a társasági adókedvezményben érintett öt látványcsapatsportágban tevékenykedik. Támogatta a magyar egyetemi- és főiskolai sport civil igazgatási rendszerének megújulását, továbbá a látvány-csapatsportágak szövetségeivel történő szoros kapcsolat kialakítását. Segítségével sikerült elindítani TAO forrásból a kosárlabda egyetemi bajnokságot és hasonló előrelépések történtek kézilabda és vízilabda sportágakban is. További tárgyalásokat folytatott az ügyben a Magyar Labdarúgó és a Magyar Jégkorong Szövetséggel is.

 

 

Riskó Géza: az MTVA sportfőszerkesztője. Az Egri Tanárképzőn végzett, testnevelés – földrajz szakon. Sok évig válogatott úszó, tízszeres magyar bajnok. Az Egri Tanárképző hallgatójaként tucatnyi aranyérmet szerzett az egyetemi-főiskolai bajnokságokon. A szegedi egyetemi vízilabda csapatban (a Szeol-ban) is játszott. Jelentős szerepe volt abban, hogy 25 év után Szeged ismét OB I- es lett vízilabdában. 1973 óta újságíró, televíziós. Megannyi kitüntetése mellett Prima Primissima díjas és MOB Média – díjas is. Pályafutása alatt mindig az egyetemes magyar sportot szolgálta. Az MTVA sportfőszerkesztőjeként sokat tett azért, hogy a magyar egyetemi sport több lehetőséget kapjon a közmédiában: a Magyar Televízióban, a Duna Televízióban és a Magyar Rádióban egyaránt.

 

 

Dr. Faragó Tamás: olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Universiade ezüstérmes vízilabdázó, korábbi szövetségi kapitány. 1983-ban megalapította az év ifjúsági vízilabdázója trófeát. Beválasztották az Úszó Hírességek Csarnokába és az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába is. A budapesti egyetemen állatorvosi oklevelet, majd a Testnevelési Főiskolán vízilabda-edzői oklevelet szerzett. Edzőként irányította a juniorokat és a felnőtteket is, és vízilabda-iskolát is nyitott. Márciusban minden idők legsikeresebb egyetemi-főiskolai bajnokságát szervezte a MEFS. Először rendeztek élesben vízilabdatornát azon szabályok szerint, amelyeket Faragó Tamás már évek óta szorgalmazott. 30 helyett 25 méteres medencében, kisebb labdával játszották a mérkőzéseket, csapatonként hét helyett hat pólós volt egy időben a vízben, a hét méteren kívülről lőtt gól duplán számított, és egy negyed nyolc helyett tíz percig tartott. A MEFOB-on kitűnőre vizsgázott a reformpóló, sok gólt, látványos és izgalmas meccseket láthatott a teltházas szurkolótábor a Komjádi uszodában.

 

MEFS Életmű Díjban részesült:

Kissné Ferencz Éva: a Szent György Sportegyesület elnöke. Az OSC-ben sportolt, mint tájékozódási futó. Hazai és nemzetközi versenyeken indult, egyéni, csapat és váltóversenyeken ért el dobogós helyezéseket. Az István Kórház Kardiológiai Intézetének volt az egészségügyi asszisztense és gyógytestnevelője, majd átkerült a Rendőrtiszti Főiskolára. Elvégezte a tájfutó edzői szakot. Testnevelő tanárként, sportszervezőként, vezetőként és edzőként dolgozik. Tevékeny szerepe volt a Belügyminisztérium szolgálati sportjának megszervezésében is. Tagja volt a BM Testnevelési és Sportkollégiumnak. 9 alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Rendészeti Tájfutó Bajnokságot. Felkészítette a rendészeti tájfutó válogatottat hazai és külföldi bajnokságokra. A Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség tájfutó referenseként összekötő szerepet játszott a szövetség és a hallgatók között,  három alkalommal nagy sikerrel meg is rendezte a Magyar Egyetemek Tájfutó Bajnokságát. Tevékenységéért a MEFS 2011-ben Aranyplakett díjban részesítette. 1998-ban alapító tagja volt a Rendőrtiszti Főiskola Diák-Sportegyesületnek (új nevén Szent György Sportegyesület), melynek a mai napig ügyvezető elnöke. Minden évben 14-16 szakosztály, illetve sportcsoport tevékenységét koordinálja. Kiépítette az önkéntes-rendszert, és így bevonta a sportolókat a szervezésbe. Fizikai felvételi előkészítőt szervezett minden évben az egyetemre jelentkezők számára. Jó kapcsolatot épített ki oktató-nevelő munkája során a hallgatókkal, egyetemi, kari bajnokságokat rendezett számukra, edzőtáborokat és gyerektáborokat vezetett le. Életmód konferenciák szervezésével sokat tett az egészséges, sportos életmódra nevelés terén.

Dr. Tihanyi József: a Semmelweis Egyetem tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 1970-ben kitüntetéses oklevéllel szerzett középiskolai testnevelő, majd szakedzői diplomát. 1970-ben a Magyar Testnevelési Főiskola Atlétika Tanszékére került. Finnországban biomechanikát tanult és ezen területen kutatott. Megszerezte a biológia tudományok tudományos fokozatát. A Magyar Testnevelési Főiskola Kutató Intézetének Élettani Osztályán kidolgozta a magasugrók egyénre szabott felkészülési programját az izmok rostösszetétele és mechanikai tulajdonságai alapján. 1987-ben került a Magyar Testnevelési Egyetem Biomechanika Tanszékére. Jelentős szerepet vállalt a Magyar Testnevelési Egyetem, majd a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar képzési szerkezetének átalakításában. Számos publicisztikája, tanulmány, szakkönyve és CD-je is megjelent. Tudományos munkája mellett oktatási tevékenysége is figyelemreméltó, mely generációkat ölelt át. Széles körű szakmai munkássága mellett az egyetemi és kari közélet egyik legaktívabb tagja. A TF rektorhelyettese, a Magyar Testnevelési Egyetem rektora, a Semmelweis Egyetem integrációs rektorhelyettese, és a Testnevelési és Sporttudományi Karának dékáni tisztségét is betöltötte. 2002 óta az MTA doktora.