MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. szeptember 24., szerda 19:39

Hazánkban tartózkodott a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség elnöke

Claude-Louis Gallien személyében az elmúlt 30 évben először látogatott Magyarországra a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnöke. A nagy múltú nemzetközi sportszervezet vezetője, a Francia Egyetemi Sportszövetség volt elnöke, 2014-től a NOB Kulturális és Olimpiai Nevelés Bizottságának kinevezett szakértője, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Magyar Sporttudományi Társaság által szervezett „Magyarország az egyetemi sportmozgalomban” című konferencia díszvendégeként érkezett hazánkba.


A Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc termében tartott konferenciát a MEFS elnöke, Kiss Ádám nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta a konferenciával egyben a MEFS és a Magyar Sporttudományi Társaság volt elnöke, Frenkl Róbert születésének 80. évfordulójára is emlékeznek. A konferencia díszvendége Claude-Louis Gallien, a FISU elnöke előadásában a nemzetközi egyetemi sport mozgalom fejlődéséről és azon belül a magyar egyetemi sport szerepéről beszélt. A nemzetközi nagy sportesemények rendezéséről szólva a nemzetközi szervezet elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy jó esélyt lát arra, hogy Magyarország 2023-ban Universiadét, 2024-ben pedig nyári olimpiát rendezhessen. Gallien elmondása szerint maga is sokat dolgozik ennek érdekében. A FISU elnöke jelezte, hogy a sikerhez persze még nagyon sok tárgyalást, megbeszélést kell folytatni, a magyar sportpolitika minden erejét bevetni, továbbá előterjeszteni egy meggyőző és erős pályázatot, amellyel lehetőséget ad a legnagyobb sportesemények megrendezésére is.

A konferencián előadást tartott Pavlik Gábor, a Testnevelési Egyetem professor emeritusa, D. Szebik Imre, nyugalmazott püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház volt társelnöke, Földesiné Szabó Gyöngyi, a Testnevelési Egyetem professor emeritája, Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa, Pucsok József, az MSTT tiszteletbeli elnöke. A rendezvényen részt vett Prőhle Gergely, az EU kétoldalú kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára. Az emlékkonferencián pohárköszöntőt mondott Jólesz Ferenc, a Harvard Egyetem professzora, MTA külső tagja.

Az előadásokat követően a FISU elnöke átvette a MEFS elnöksége által számára megítélt Frenkl Róbert díjat, amelyet Kiss Ádám, a MEFS elnöke és Frenkl Sylvia, Frenkl Róbert felesége adtak át.A rendezvényen MEFS életműdíjat vehetett át Istvánfi Csaba, professzor emeritus, a Testnevelési Egyetem Társadalmi Tanácsának titkára, a MOB Olimpikon Életút Program alapítója és igazgatója, és Molnár Sándor egyetemi docens, a Testnevelési Egyetem Atlétika Tanszékének tanára, több évtizeden át a TF SE elnöke.A konferencia végén Claude-Louis Galliena nemzetközi szervezet emlékplakettjével ajándékozta meg a szervezőket. A díjakat a MEFS nevében, Kiss Ádám elnök, az MSTT nevében Tóth Miklós elnök, a MOB alelnöke, a Testnevelési Egyetem részéről Földesiné Szabó Gyöngyi professor emerita vette át.

A rendezvényt követően a FISU elnöke Schmitt Pállal, korábbi államfővel, a MOB tiszteletbeli elnökével, Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével és Simicskó István sportért felelős államtitkárral is találkozott. A témák között kiemelt helyen szerepelt egy budapesti olimpia, és ehhez kapcsolódva egy Universiade megrendezésének lehetősége. A FISU elnöke hangsúlyozta, a magyar egyetemi sport hagyományosan sikeres, az elmúlt száz esztendőben többször tartozott a világ élvonalába, és eddigi tevékenysége alapján alkalmas arra, hogy a világ második legnagyobb multisport eseményét, Universiadét rendezzen Budapesten. Ehhez a korábban benyújtott kiváló pályázat, a meglévő sportszakmai tudás és a készülő sportlétesítmények elegendő garanciát nyújtanak.

 

Fotó: MEFS, MOB

 

Képgaléria

{gallery}1857{/gallery}