MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. február 02., hétfő 16:31

Megtartották az 1. Országos Felsőoktatási Sport- és Egészségtudományi Konferenciát

Január 28-án közel száz résztvevővel zajlott az ELTE Sportiroda által szervezett első Országos Felsőoktatási Sport- és Egészségtudományi Konferencia, az ELTE Bölcsészettudományi Karának tanácstermében. A konferencia a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) támogatásával országszerte közel minden egyetemen és főiskolán létrejött intézményi sportirodák vezetőit, munkatársait hívta közös gondolkodásra. 


Az ELTE vezetésének részéről dr. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, sportért felelős rektori biztos és a házigazdaként, dr. Dezső Tamás dékán úr köszöntötte a hazai felsőoktatásban dolgozó sportszakembereket.

 A konferencia első előadását dr. Simicskó István tartotta, az EMMI sportért felelős államtitkára, aki volt ELTE hallgatóként, személyes élményein túl a kormányzati sportpolitikai 2010-óta eltelt időszakának eredményeit és a 2020-ig tartó időszak fejlesztési terveit mutatta be. Az utánpótlás nevelés támogatása, világversenyek rendezése és a hazai sport infrastruktúra hármasának kiemelt fejlesztését célozza meg az országos sportvezetés. Az egyetemi sportinfrastruktúra fejlesztés legfontosabb bástyája a Tüskecsarnok lesz.

A Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT) elnöke, a MEFS főtitkára, dr. Székely Mózes a sport és a rendszeres mozgás nemzetközileg elfogadott szerepéről beszélt. Felidézte, hogy az ENSZ Közgyűlése októberben külön határozatban rögzítette a sport fontosságát a képzés, az egészség, a fejlődés és a béke előmozdításában, és elindult a WHO Egészségfejlesztő Egyetem (Health Promoting University) programjának hazai előkészítése. A MEFS a Sportirodák további 3 éves támogatását kezdeményezte, amelynek segítségével 50%-ra emelhető a megmozgatott hallgatók száma.

A konferencia további programjában sor került kerekasztal beszélgetésre, ahol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem példaértékű sportszervezési modelljét, sportszolgáltatásait ismerhették meg a résztvevők. Egészen délután öt óráig számos előadás volt egészségfejlesztésről, EU-s sporttámogatási lehetőségekről, a sportszövetségek és a felsőoktatás együttműködési lehetőségeiről, a stresszről és a jóllétről (well-being).

Ilyash György, az ELTE Sportiroda projektvezetője a zárszóban megköszönte a BTK vendégszeretetét, a meghívott szakemberek előadásait.  A konferenciát támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a MEFS a KMR Intézményi Sportiroda Pályázat 2014: Integrált felsőoktatási sportirodák felállítása és fejlesztése a Közép-magyarországi régió állami felsőoktatási intézményeiben című projekt keretében.