MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. január 29., szerda 09:35

„Fogadom”: olimpikonokká váltak az Universiade érmesei

Szocsi lázban ég a sportvilág, ami nem is csoda, hiszen 11 nap és kezdődik a XXII. Téli Olimpia. Hétfőn a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén fogadalmat tett a magyar csapat, a rendezvény két szempontból is ünnep lehetett az egyetemi sport számára.


 

Az olimpiai készülődés mellett sem merült feledésbe a magyar fiatalok trentói Téli Universiadén elért kimagasló teljesítménye. Az „Egyetemi Olimpiák” 53 éves történetének legjobb eredményét érte el Magyarország 2013-ban Olaszországban. Az inkább nyári sportokra specializálódott országunk egy arany-, egy ezüst és egy bronzéremre, és az azokat megnyerő nyolc fiatalra lehet most büszke.

 

 

Mielőtt hivatalosan téli olimpikonná váltak volna, az Universiade érmes gyorskorcsolyázóink díjat vehettek át decemberi sikereik elismeréseként. Az „Év egyetemi sportolója – 2013” plaketteket dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke és Szabó Bence a MOB főtitkára adták át a női és férfi gyorskorcsolya váltó tagjainak. A lányok csapatban bronz, Heidum Bernadett egyéniben ezüst, az olimpiai kvalifikációról lecsúszott férfi váltó pedig a győzelemért járó legfényesebb érmet hozta haza az egyetemisták versenyéről. Ez óriási teljesítmény, hiszen utoljára 1970-ben, vagyis több mint 40 éve nyert magyar versenyző aranyérmet téli Universiadén. Akkor is a jég hozott szerencsét hazánknak Almássy Zsuzsa – később olimpiai ötödik helyezett – kiváló műkorcsolyázásának köszönhetően.

 

 

A plakett mellé tárgyjutalom is járt, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából egy-egy táblagépet vehettek át az Universiade érmesei. A bajnokcsapat sikere pedig egy plazmatévét ért, amit a gyorskorcsolya válogatott edzője, Telegdi Attila vihetett haza – jól szolgálja majd a technika elemzését és a sportolók fejlődését.

 

 

A 2013. év kiemelkedő Téli és Nyári Universiade szereplés feltételeinek biztosításában a MEFS megköszönte az EMMI és a MOB segítségét. Dr. Kiss Ádám egy – a díjazottak fotóiból összeállított – képet adott át dr. Simicskó Istvánnak sportért és ifjúságért felelős államtitkárnak és a MOB elnökének, Borkai Zsoltnak. „Kiváló példa két szervezet, a MOB és a MEFS együttműködésére!” – fogalmazott az ünnepségen Siklós Erik, a MOB sajtófőnöke.

Egyetemisták és élsportolók egyszerre. Nyolc fiatal, tehetséges és sikeres példa arra, hogyan lehet a tanulást összeegyeztetni a versenysporttal, az edzésekkel és a versenyekkel. Munkájuk, és a hétfői rendezvény is kiválóan mutatja: érdemes odafigyelni az Universiadék szereplőire, érdemes odafigyelni az egyetemi sportra, hiszen ki tudja, melyik fiatal esküdhet legközelebb: „Mindent megteszek, hogy a világ legnagyobb seregszemléjén eredményesen képviseljem hazámat, Magyarországot”.

 

A díjazottak

Az aranyérmes férfi váltó tagjai:

Béres Bence (SE)

Burján Csaba (ELTE)

Knoch Viktor (BKF)

Oláh Bence (SE)

Az 1500 méteres egyéni verseny ezüstérmese:

Heidum Bernadett (BKF)

A téli Universiadék 10. magyar érmét megszerző bronzérmes női váltó tagjai:

Heidum Bernadett (BKF)

Keszler Andrea (OE)

Kónya Zsófia (BGF)

Lajtos Szandra (SZTE)

 

Képgaléria

{gallery}1617{/gallery}