MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. november 14., csütörtök 12:50

Megújul a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok rendszere

Sportági referensi értekezletet tartott a MEFS 2013. november 12-én a BEAC-on, ahol tájékoztatást adott a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) megújuló rendszeréről. 2014-től a MEFOB-ok besorolása három különböző finanszírozási csoportba kerül, elsősorban attól függően, hogy az előző években milyen sportszakmai színvonalon, létszámmal kerültek megrendezésre. November 15-ig várja a MEFS további MEFOB rendezők jelentkezését a teljes 2014-es évre vonatkozóan.


Dr. Székely Mózes főtitkár és Kovács György főtitkár-helyettes prezentálta a MEFOB-ok szakmai koordinációjáért felelős MEFS sportági referensek előtt a 2014-es évtől megújuló MEFOB rendszer és az ehhez kapcsolódó versenykiírás legfontosabb változásait. Dr. Székely Mózes kihangsúlyozta, hogy a változtatásoknak két fő célja van. Az egyik, hogy növeljék a MEFOB-ok sportértékét és presztízsét, a másik, hogy a kiemelkedő munkát végző sportági referensek munkáját még hatékonyabban tudják segíteni. „Az nem fordulhat elő, hogy egy sikeres, olimpikonokkal, élsportolókkal teli Úszó MEFOB-ból vagy Judo MEFOB-ból forráshiány miatt ne tudjuk kihozni a maximumot.” – hangsúlyozta a főtitkár.

 

 

Ez alapján három kategóriába sorolták a MEFOB-okat. A mind szakmai, mind presztízsszempontból kiemelt versenyeket közel teljes mértékben finanszírozza a MEFS. Azok a bajnokságok, melyekben látnak fejlődési lehetőséget, részfinanszírozásra kerülnek. Azokhoz a sportágakhoz, melyek e két kategóriába nem férnek be, vagy új belépő sportágként szeretnének bekerülni az egyetemi bajnokságok sorába, természetesen nyitottan áll a MEFS, de támogatást ehhez csak kommunikációs területen tud biztosítani. Külön szó esett arról, hogy a sportszakmai sikerek megfelelő kommunikációjára is nagy figyelmet kell fordítani a MEFOB rendszer megerősítése érdekében.

A tavalyi évhez képest további újítás, hogy 2013. november 15-ig kell benyújtani a MEFOB pályázatokat a 2014-es év egészére vonatkozóan. A MEFS ezzel is próbája támogatni, hogy a sportági szakszövetségek be tudják illeszteni a felsőoktatási bajnokságukat versenyrendszerükbe.

 

 

A találkozón bemutatkozott négy új sportági referens: Kovácsik Rita (ELTE-BEAC), cheerleading sportágban szervezi az eseményeket 2014-től. Jancsó Máté (SE), a tavalyi kiemelkedően sikeres I. I. Vízilabda Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság főszervezője ezentúl sportági szakreferensként dolgozik együtt a MEFS-sel. Árendás Tamás (ELTE-BEAC) futsal, Juhász I. Márton (a Magyar Rögbi Szövetség részéről) rögbi sportágban látja el a szakreferensi feladatokat. Ez utóbbi sportágban 2015-ban Magyarország színeiben Gödöllő rendezi az EUSA által koordinált Egyetemi Rögbi Európa-bajnokságot.

 

MEFOB versenykiírás >>

Segédlet a MEFOB-ok kommunikációjának szervezéséhez (PDF) >>