MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. március 31., kedd 23:43

Magyarország nemzetközi egyetemi fórumot rendezne

Ma délután dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára átvette dr. Székely Mózestől a Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT) elnökétől, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkárától és Mocsai Lajostól az újonnan megalakult Testnevelési Egyetem (TF) rektorától a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 2018-as fórumának rendezési jogára beadott pályázat egy másolatát.


A MEFS és a TF közösen pályázta meg a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 2018-as fórumának rendezési jogát. A kétévente megtartott FISU Fórumon 70-80 országból mintegy 350 résztvevőre számítanak, akik országukat képviselik egyetemi-főiskolai hallgatóként és sportvezetőként. A Budapesti FISU Fórum tervezett témája az egyetemi sport fejlesztése, amely kitér az élsport és a felsőfokú tanulmányok összehangolását segítő kettős életpálya modell kialakítására és az egészséges életmódot támogató szabadidősport lehetőségeire is.

A FISU 174 országot tömörítő világszervezete mindig két Universiade közötti évben szervezi meg fórumát, ahol a tagországok egyeztetik elképzeléseiket az egyetemi sport jövőjéről, a felmerülő problémákról, és a tapasztalatcserék során követendő példákat és jó gyakorlatokat ismernek meg. A közel egy hetes fórumon a sport mellett a kultúra és az oktatás is megjelenik. Az egyetemi sport vezetői, fiatal érdeklődök, szövetségek, egyesületek számára lehetőséget kínál a rendezvény arra is, hogy jobb betekintést nyerjenek a sport világába, annak működésébe, kommunikációjába, irányításába, mindezt különböző előadások, műhelyek keretében.

A február 15-ei határidővel leadott pályázat alapján a fórum házigazdája a Testnevelési Egyetem lenne. A megújuló TF és a hazai egyetemi sportélet fejlődése szempontjából egyaránt remek lehetőséget kínál a nemzetközi konferencia megrendezése, a hazai sportélet működésének, módszereinek és eredményeinek bemutatása a világ felé. Amennyiben a benyújtott jelentkezést a FISU tisztségviselői – a korábbi Universiade 2019 pályázathoz hasonlóan – magas szakmai színvonalúnak találják, úgy komoly esély van arra, hogy egyetemi világbajnokságok sora után helyt adjunk a világ legrangosabb egyetemi sport konferenciájának is. Ezzel egyben nagy lépést tennénk egy későbbi Universiade megrendezésének irányába, ami az Olimpia után a második legnagyobb multisport esemény.

Mocsai Lajos, a TF rektora szerint: „Ez egy kiváló lehetőség, hogy a TF képzési rendszerének megújulásáról, a sporttal, testneveléssel és egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésekkel öt földrészről érkező szakemberekkel beszélgessünk. Fontos, hogy a Fórumon hallgatók is képviseltetik magukat, mint ahogy az oktatásban is számítunk a véleményükre, a rendszeres testmozgás megszervezésében pedig kulcsszerepük van.”

Dr. Székely Mózes FTT elnök szerint „a haza felsőoktatás egésze számára hosszú távon megkerülhetetlen feladat az egészségmegőrzés és fenntarthatóság, az életminőség ügyének felvállalása. Ez nem csak a WHO (az Egészségügyi Világszervezet) és az ENSZ Egészségfejlesztő Egyetemek programjának megvalósításáról szól, de nemzetközileg sikeres egyetem csak az lehet, amelynek polgárai – a szó legszélesebb értelmében- egészségesek, tudják, tanítják és törekszenek a testi, lelki és szociális jó-lét állapotának elérésére”.