MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. február 21., csütörtök 20:52

Gyümölcsöző egyeztetés a Magyar Rögbi Szövetséggel

A két sportszövetség közti ismerkedő, hosszú távú együttműködést célzó megbeszélést tartott 2013. február 19-én a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Magyar Rögbi Szövetség (MRGSZ) a Magyar Sport Házában, melyen részt vett – többek között – mindkét szervezet elnöke és főtitkára is.

Illusztráció Illusztráció

Közös célok

Az általános ismerkedést Dr. Székely Mózes főtitkár nyitotta meg, aki bemutatta a MEFS szervezetét, és ismertette a Hajós Alfréd Terv, az egyetemi-főiskolai sport szakmai programjának főbb elemei. Az MRGSZ pedig kifejtette, mivel Magyarországon jelentősen megnövekedett a felsőoktatásban rögbi sportot űző száma, hogy fontosnak tartja a MEFS szervezetét.

A sportági szövetség részéről Harmat Ákos, MEFS sportági referens mutatta be a rögbi alapjait, az MRGSZ szervezetét és a sportág különböző változatait (XV és 7’s, valamint rekreációs szinten a touch és strand rögbi). Felvázolta a magyar rögbi helyzetét és céljait, az eredmények alapján a világ rangsorába is beillesztette a magyar csapatokat. Az évek óta sikeresen megrendezett MEFOB bajnokság 5+1 GranPrix rendszerét is ismertette.

Kiss Ádám, a MEFS elnöke a partnerség kialakítása érdekében feltérképezte a magyar rögbi mai helyzetét, és támogatásáról biztosította a fejlesztési terveket, míg Túri Pál MRGSZ-elnök a felsőoktatásban tanuló rögbisek fontosságát hangsúlyozta, hiszen itthon és külföldön is ez adja a sportág alapját. A megbeszélésen ismertették az egyetemi csapatok számát, és kiemelték az ott játszó sportolók, majd az onnan kikerülő, versenyszerűen rögbiző játékosok és az egyetemi rögbi értékeit.

 

Eredményes egyeztetés

A találkozó eredményeként mind a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség mind a Magyar Rögbi Szövetség hasznos és fontos tapasztalatokkal, valamint egy előremutató együttműködési lehetőséggel gazdagodott.

A két szövetség elsődleges közös célja, hogy szorosabb és hasznos legyen köztük az együttműködés. Ennek első jeleként a MEFS és a MRGSZ közös pályázatot dolgoz ki, és ad be a 2015-ös Rögbi 7’s Európai Egyetemek Bajnokságának gödöllői megrendezésére, valamint a MEFS a most induló SportPont Programba is beveszi az egyetemi rögbi eseményeket.

A MRGSZ az együttműködés keretében arra törekszik, hogy az eddiginél szorosabb és gyümölcsözőbb kapcsolatot alakítson ki a sportágra nyitott egyetemekkel és a rögbiző hallgatókkal. Célja, hogy megteremtse az egyetemi válogatott bázisát, az egyetemről kikerülő sportolóknak is segítsen a további lehetőségek felkutatásában és kihasználásában és létrehozza a női rögbi MEFOB-ot.

A megbeszélésen részt vettek:

A MEFS részéről:

  • Prof. Dr. Kiss Ádám elnök
  • Dr. Székely Mózes főtitkár
  • Kovács György sportszakmai munkatárs
  • Rakaczki Zoltán sportszakmai munkatárs

 

MRGSZ részéről:

  • Túri Pál elnök
  • Bőhm Balázs főtitkár
  • Harmat Ákos technikai igazgató, MEFS sportági referens
  • Juhász I. Márton Egyetemi Rögbi Bizottság elnök

Csizmadia Nikolett