MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. április 16., szerda 09:00

Döntött az EUSA - Coimbrában lesz a 2018-as Európai Egyetemi Játékok

A Portugál város, Coimbra pályázata nyerte el a 2018-as Európai Egyetemi játékok megrendezésének jogát. Ezt Adam Roczek, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke jelentette be a törökországi Denizliben rendezett EUSA Közgyűlésen, ahol a magyar egyetemi sportot prof. dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke és dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára képviselte.

Balról jobbra: Dr. Kiss Ádám MEFS elnök, Matjaz Pecovnik EUSA főtitkár, Dr. Székely Mózes MEFS főtitkár Balról jobbra: Dr. Kiss Ádám MEFS elnök, Matjaz Pecovnik EUSA főtitkár, Dr. Székely Mózes MEFS főtitkár

A kontinens felsőoktatásának sportéletét fejlesztő európai szervezet két napos közgyűlésén döntés született arról is, hogy a tavalyi évhez képest emelkedjen az EUSA 2014. évi költségvetési kerete.

A növekvő büdzséről folytatott egyeztetések mellett a résztvevők a fogyatékos hallgatók sportéletének fejlesztéséről is tárgyaltak. A felsőoktatásában tanuló fogyatékos diákok sportjának jövőbeli fejlődésének elősegítése érdekében az EUSA vezetése az eseményen együttműködési szerződést írt alá a fogyatékos egyetemisták európai szervezetének vezetőjével.

A Közgyűlést követően a MEFS elnöke hangsúlyozta, hogy az EUSA és a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) vezetőivel való harmonikus együttműködés Magyarország számára is fontos. „Az Európai Egyetemi Sportszövetség az elmúlt két évben elismerésre méltó munkát végzett, büszkék lehetünk ezért arra, hogy a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség aktív részese az EUSA kezdeményezéseinek.”- mondta Kiss Ádám.

A MEFS elnöke közölte:„Magyarország számos európai- és világversenyek rendezési jogát nyerte már el; a kiváló együttműködésnek köszönhetően reményeink szerint a jövőben is lesz rá lehetőségünk, hogy a legtehetségesebb egyetemi sportolók mellett hazánkba hozhassuk azt a tudást is, ami az egyes sportágak legmagasabb szintű szervezéséhez szükséges.” A sportvezető szerint ugyanis kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy országunkkal együtt bemutathassuk a világnak a magyar felsőoktatást és az itteni sportéletet.  

A magyar delegáció tagjaként az eseményen részt vett Rakaczki Zoltán, a MEFS sportszakmai munkatársa is, aki az EUSA felügyelő bizottsági tagjaként kapott meghívást és a Közgyűlésen kollégájával, Matac Liviuval közösen ismertette a Felügyelő Bizottság jelentését. A Közgyűlésen a részt vevő országok a 2014. évi szakmai és pénzügyi tervezet mellett elfogadták az éves beszámolót és a szervezet alapszabályzatának módosítását is.