MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. július 11., csütörtök 11:39

Universiade-interjú Dr. Tóth Miklóssal, a MOB alelnökével

Dr. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a főiskolai-egyetemi sportért felelős szakmai tagozat vezetője és Fábián László, a MOB sportigazgatója, olimpiai bajnok öttusázó is elégedetten tért haza a kazanyi Universiadéról. Meglátogatták a sportlétesítményeket, a versenyhelyszíneket, élőben szurkolhattak a mieinknek, magyar sikereknek örülhettek. Megtapasztalhatták az Universiade légkört. Tóth Miklós immár másodjára.


„A magyar egyetemi csapat nagy részét (közel 60%) hat felsőoktatási intézmény adja. A kazanyi 130 magyar versenyzőből 21 fő a Semmelweis Egyetem, 13 a Szegedi Tudományegyetem, 11 az ELTE, és 9-9 sportoló a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Szent István Egyetem, az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója. Ezeken kívül 14 egyetem, főiskola hallgatója Universiade résztvevő. Összesen pedig 8 sportoló tanul külföldön, mindannyian az Egyesült Államokban. Sajnos a sportolók nem a saját egyetemi klubjukban versenyeznek. Jó lenne ezen változtatni a közeljövőben. Szeretnénk elérni, hogy a kazanyi bármely induló saját egyetemi klubjának igazolt versenyzője legyen” – nyilatkozta a MOB alelnöke.

A pontszerzőink közül a tornász Vecsernyés Dávid (6. hely) a Semmelweis Egyetem hallgatója, a szinkronúszásban, párosban hatodik Kiss Júlia a Budapesti Corvinus, míg Fazekas Eperke a Semmelweis Egyetem hallgatója. A judóban ötödik Ungvári Attila szintén a Semmelweis Egyetem hallgatója.

Az érmeseknél a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója Csepregi Gábor (bronzérem) evezős. A szinkronúszók kombinációja bronzérmet ért - Blaskó Lili: ELTE, Fazekas Eperke: Semmelweis, Kiss Júlia: Corvinus, Koltai Kinga: Semmelweis, Kovács Zsuzsanna: ELTE, László Réka: ELTE, László Zsófia: ELTE, Tringer Sára: Semmelweis, Vándor Csilla: Budapesti Kommunikációs Főiskola.  A cselgáncsozók -81 kg-os súlycsoportjában a Semmelweis Egyetem hallgatója Csoknyai László (bronzérem). Az ezüstérmes judós Bor Barna (+100 kg) a Pécsi Tudományegyetem hallgatója, míg aranyérmesünk a Szent István Egyetem hallgatója: Joó Abigél a judósok mezőnyében, a -78 kg-os súlycsoportban lett első Kazanyban. Ö a magyar egyetemi sport „arca”.