MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. október 09., péntek 14:00

Öttusa és Karate Egyetemi Világbajnokságokat rendezne Magyarország

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) 2018-ban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel (NKE) közösen Öttusa Egyetemi Világbajnokságot (EVB), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) pedig most először Karate EVB-t kíván rendezni.

 


A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) részére beadott pályázati kérelem szerint a Karate EVB -nek a Budaörsi Sportcsarnok adna otthont, ahol 2013-ban már sikerrel megrendezték az Európai EgyetemekKarate Bajnokságot (EEB) is.

A Magyarországon tradicionálisan rendkívül eredményes sportág, az öttusa házigazdája az NKE lenne új sportkomplexumaival, megépülő lovardájával, lőterével, csarnokával, sportpályájával, a szálláshelyet az érkező sportolók számára a kollégium biztosítaná.

A pályázatokhoz mindkét esetben csatolta a MEFS a Sportért Felelős Államtitkárság és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatói nyilatkozatát is.

A számos új létesítménnyel gazdagodó NKE és az immáron 225 éves múltra visszatekintő BME számára, valamint a hazai egyetemi sportélet fejlődése szempontjából is remek lehetőséget kínál a nemzetközi világversenyek megrendezése, amelyekkel hazánk ismételten bizonyíthatja sportéletének és felsőoktatásának eredményességét a világ felé.

Amennyiben a benyújtott jelentkezéseket a FISU tisztségviselői – a korábbi Universiade 2019 pályázathoz hasonlóan – magas szakmai színvonalúnak találják, úgy komoly esély van arra, hogy nemzetközi egyetemi sportesemények sora után, a Miskolcon 2016-ban megrendezendő Tájékozódási futó Egyetemi Világbajnokság, majd a 2017-es Európai Egyetemek Kosárlabda Bajnoksága megszervezését követően Budapest első ízben adhasson helyet két egyetemi világbajnokságnak.

Ezzel további nagy lépéseket tennénk egy későbbi Universiade megrendezésének irányába, ami az Olimpia után a második legnagyobb multisport esemény.

A magyar delegáció a MEFS és az érintett sportszövetségek szakértőivel 2015. október 26-án prezentálja majd pályázati anyagát Brüsszelben - az eseményeket megrendezni kívánó többi ország sportdiplomáciai küldöttsége mellett – a FISU szakmai bizottsága előtt. Ők tesznek majd javaslatot a nemzetközi szervezet Végrehajtó Bizottságnak a döntésre vonatkozóan, amely a FISU tisztújítását követően, novemberben várható.

A kétévente megtartott egyetemi világversenyekre rendre számos országból összességében több száz résztvevő érkezik, akik országukat képviselik egyetemi-főiskolai hallgatóként, sportszakemberként és sportvezetőként.

A FISU 174 országot tömörítő világszervezete mindig két Universiade közötti évben szervezi meg egyetemi világbajnokságait. A közel egy hetes eseményeken a sport mellett a kultúra és az oktatás is megjelenik.