MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. szeptember 16., kedd 07:59

Magyar éremeső az Egyetemi Világbajnokságon

A 13. Evezős Egyetemi Világbajnokságon 2 arany és 2 ezüstérmet szereztek a magyar fiatalok. Rendkívül sikeres egyetemi világbajnokságot zárt a magyar csapat, hiszen tegnap mind a négy döntős egységünk felállt a dobogóra.


 

A normál súlyú egypárevezősök döntőjében Pétervári-Molnár Bendegúz rajt-cél győzelmet aratott. A startnál övé volt a legkedvezőbb pálya - mivel előfutam-győztesként került be a nagy döntőbe. A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatójának kiválóan sikerült a rajt, így rögtön az élre állt. A vezető pozíciót mindvégig megtartotta, sőt folyamatosan növelte a távolságot a többi versenyzőhöz képest, így több mint 4 másodperces előnnyel ért be a célba, ezzel elhozta az első magyar aranyérmet.

 

 

Simon Béla és Juhász Adrián a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a győri Széchenyi Egyetem diákjai a normál súlyú kormányos nélküli kettesek döntőjében a táv második felénél már 3-4 másodperces előnnyel haladtak a többiek előtt. A végéhez közeledve a dél-afrikai egység még egy erős hajrát nyitott, de a magyar csapat megőrizte az első helyét és ezzel megszerezte a magyarok második aranyérmét.

 

 

Matyasovszki Dániel, a  Szegedi Tudományegyetem tanulója az „A” döntőben 500 méter után a 3. helyen evezett, de 1000 méternél már magabiztosan a második helyen haladt. Mivel a táv végéig megtartotta pozícióját, Dániel szerezte meg a magyar csapat első ezüst érmét.

 

 

A második ezüstérem megszerzése Csepregi Gábor és Galambos Péter nevéhez kötődik. A könnyűsúlyú kétpárevezősök nagy döntőjében végig az első három hely valamelyikén eveztek fiaink, majd a táv második felétől tisztán a második helyen haladtak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Óbudai Egyetem hallgatói végig fej-fej mellett küzdöttek az angol csapattal, végül a második helyen eveztek át a célvonalon és ezzel a magyar csapat második ezüstérmét gyűjtötték be.

 

 

A két „B” döntős egységünk közül a  férfi normál súlyú kormányos nyolcast a Szegedi Tudományegyetem – Nyugat-Magyarországi Egyetem – Széchenyi Egyetem csapata alkotta; a nagy ellenfél, a svájci egység mögött, mindössze 0,38 másodperccel elmaradva másodikként értek a célba, így a fiúk összesítésben a 8. helyen végeztek. A csapat tagjai Lovass Márk, Porubszky Norbert, Bíró Márk, Tari János, Bedők Gergely, Lacsik Péter, Bakaity Attila, Pozsár Bence és a kormányos: Kiss Bence.

A másik magyar „B” döntős egység a Szegedi Tudományegyetemről Bálint Sára és a BME-n tanuló Polivka Dóra összeállítású könnyűsúlyú kétpárevezős csapat nagy erejű oldal-ellenszélben az 5. helyen végzett, így összesítésben a 11. helyen zárt.

“Magyarország az egyetemi sportban mindig is sikeres volt, ebben az évben már 9 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzéremmel bővült a magyarok mérlege.” – nyilatkozta prof. dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke. “Az evezés klasszikus egyetemi sportág, legutóbb Rotterdamban, a II. Európai Egyetemi Játékokon szerzett két aranyérem közül különösen büszke vagyok a Széchenyi Egyetem férfi nyolcasára, akik magabiztosan győzték le ellenfeleiket. Most egyéniben és kettesben értünk el kimagasló eredményt, amit a hallgatók egyetemi rektorainak is figyelmébe ajánlok. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) jelmondatát felhasználva kérem, hogy köszöntsék itthon jó szívvel »A jelen sztárjait, a jövő vezetőit«. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség vezetői is az egész hazai felsőoktatási sportközösség nevében a legnagyobb elismeréssel gratulál a sikerekhez!”

 

Fotó: www.worldrowing.com

 

Képgaléria

{gallery}1849{/gallery}