MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2012. november 17., szombat 21:44

Cseh, Risztov, Sors és Verrasztó is indult az Egyetemi-Főiskolai Országos Úszó Bajnokságon

Nem túlzás állítani, hogy aki szombaton délelőtt kilátogatott a Császár-Komjádi Béla Uszodába, az úszósportág világklasszisaival találkozhatott az idei Egyetemi-Főiskolai Országos Úszó Bajnokságon. Az olimpiai bajnok Risztov Éva, a londoni bronzérmes, 2011-ben háromszoros Universiade győztes Cseh László, a paralimpiai bajnok Sors Tamás, az Európa-bajnok Verrasztó Evelyn, továbbá Bernek Péter, Biczó Bence, Pulai Bence és Takács Krisztián egyaránt megméretették magukat a mezőnyben. A Cseh Lászlóval felálló BME uralta a mezőnyt, hat aranyéremmel nyerték a csapatversenyt.


„Te mit úszol?” – hangzott el a nap legnépszerűbb kérdése a Komjádi Uszoda előcsarnokában megszámlálhatatlanul sokszor. A kérdés nem véletlen. A repertoár ugyanis az 50 méteres férfi gyorsúszástól kezdve a 10x50 méteres férfi-női intézményi váltóig összesen 17 kategóriát tartalmazott az idei közel 160 fővel elrajtoló Egyetemi-Főiskolai Országos Úszó Bajnokságon.

A férfiak mezőnyét a BME uralta hat aranyéremmel, melyhez a november 22-én rajtoló rövidpályás Eb-re készülő Cseh egymaga négy egyéni első hellyel járult hozzá. A nők között Verrasztó Evelyn révén a Semmelweis Egyetem, valamint Risztov Éva szereplésének köszönhetően a Debreceni Egyetem dominált. Közös versenyszámaikban mind az öt alkalommal Verrasztó győzedelmeskedett, Risztov szerezte meg az ezüstérmet. A londoni olimpia talán legnagyobb magyar szenzációját szolgáltató Risztov egyedül 400 gyorson tudott győzni, igaz, az a nap talán legizgalmasabb egyéni női versenyszáma volt. A Debreceni Egyetem hallgatója 4:18:00-ás idejével, 19 századdal előzte csupán meg Kádas Vivient.

A program egyik legizgalmasabb versenyszáma a 10x50 méteres intézményi váltó volt, mely az egyetemi bajnokság egyik unikuma. A verseny leintésének pillanatában is kíváncsi tekintetek néztek körbe, hogy tényleg sikerült-e a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak felülmúlni a BME diákjait. Maguk sem nagyon akarták elhinni, hogy 4:17:35-ös időeredményükkel, bizony 22 századdal ugyan, de megelőzték Cseh Laciékat. A pécsiek többek között a rendkívül erős pillangót úszó, kétszeres paralimpiai bajnok Sors Tamásnak is köszönhették az első helyet.

A helyezetteknek járó érmeket Simicskó István sportért felelős államtitkár, dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, Kiss Norbert sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, és Güttler Károly utánpótlás szövetségi-kapitány adták át, ezzel is emelve a rendezvény rangját.

A jövő héten kezdődő rövidpályás úszó Európa-bajnokság előtt remek edzésnek bizonyult az élsportolóinknak a bajnokság. A lélekben talán már Franciaországban járó Cseh László ennek megfelelően szerényen fogadta, s osztogatta a gratulációkat és jókívánságokat. Mind a versenytársaknak, mind a szurkolóknak jó volt látni, hogy bizony ők is csak hús-vér emberek, és alighanem felejthetetlen élmény marad többeknek, hogy ezúttal Cseh Laci mellett nem Michael Phelps, vagy éppen Ryan Lochte helyett ők úszhattak.

Az eredmények megtekinthetőek az Eseménynaptárban >>

Írta: Csizmadia Nikolett és Iván András

Fotó: Kovács Anikó

Képgaléria

{gallery}1107{/gallery}