MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. április 06., vasárnap 21:47

Jöhet a harmadik! Sikerek a vízben és a parton a II. Magyar Egyetemi - Főiskolai Vízilabda Országos Bajnokságon

Új helyszínen, több csapattal, de ismét kiváló küzdelmekkel és elismerést érdemlő eredményekkel zárult a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Vízilabda Bajnokság. Az olimpikonokat, olimpiai bajnokokat és neves vendégeket is szép számmal felvonultató MEFOB-on a Budapesti Gazdasági Főiskola csapata diadalmaskodott az Eötvös Loránd Tudományegyetem gárdája és a bronzérmes (tavalyi bajnok) Budapesti Corvinus Egyetem alakulata előtt. A különleges szabályokat is felvonultató meccseket olyan közismert klasszisok vezették, mint Kenéz György, Steinmetz Ádám, Fodor Rajmund, Gergely István vagy Benedek Tibor.


 

Április első hétvégéjén egyetemista és főiskolás vízilabdázók lepték el a hangulatos és kellemes környezetben fekvő, új színhelyként debütáló újbudai Nyéki Imre uszodát, ahol a kétszáznál is több sportolóra, két nap alatt közel 1000 néző volt kíváncsi.

A rendezvény házigazdája a Semmelweis Egyetem, míg fővédnöke prof. dr. Szél Ágoston, a SOTE rektora, továbbá prof. dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke és az olimpiai, világ- és Európa-bajnok dr. Faragó Tamás volt. A szervezőbizottságot prof. dr. Merkely Béla, az SE sportegyesületének elnöke irányította, a konkrét szervezésért a Semmelweis Egyetem Vízilabda Klub Sportegyesület (SEVK SE) alelnökeként és a MEFS vízilabda szakreferenseként Jancsó Máté felelt.

A sikeres lebonyolítást elősegítő önkénteseket a Budapesti Orvostanhallgatók Szövetsége és a Magyar Gyógyszerésztanhallgatók Egyesülete biztosította, míg a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete a helyszínen prevenciós tanácsokkal várta a vendégeket.

A megnyitón köszöntőt mondott dr. Simicskó István ifjúságért és sportért felelős államtitkár, dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, és dr. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke.

 

 

Ráadásként nem akárkik fújták a sípot a medence szélén a mérkőzések alatt. A meccseket többszörös olimpiai bajnok pólósok vezették. A klasszisok remekeltek az egyébként bíráskodás szempontjából nem feltétlenül könnyű meccseken. A találkozókon ugyanis különleges szabályok is életbe léptek, amelyeket persze kiválóan alkalmazott Kenéz György, Steinmetz Ádám, Fodor Rajmund, Gergely István és Faragó Tamás is. A befejező napon a bronzmérkőzést és a női gálameccset Benedek Tibor, a világbajnoki címvédő férfiválogatott háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitánya dirigálta.

A speciális szabályok közül a legnagyobb tetszést az aratta, amelynek értelmében a hét méternél nagyobb távolságból lőtt gól duplán számított, vagyis nem egyet, hanem kettőt ért. A szokásostól eltérő regulák közé tartozott még a megszokottnál kisebb labda és kisebb méretű pálya, de az is, hogy a kiállított játékos gyakorlatilag azonnal visszajöhetett, mivel csak a pályát övező bólya sorig kellett kiúsznia, s már fordulhatott is vissza.

A második országos bajnokságot végül a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) nyerte, amely a döntőben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) csapatát győzte le, a bronzérem pedig a tavalyi bajnok Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) gárdájának jutott, amely a kisdöntőben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) alakulatán kerekedett felül.

Kelet-Nyugat néven újdonságként ez alkalommal női gálát is szerveztek a rendezők. A meccsen harminc pólós hölgy csobbant vízbe, zömmel ob I-es játékosok – többek között – a felnőtt női vb bronzérmese Miskolczi Kitti, illetve a 2012-ben olimpiai negyedik és Eb-harmadik, valamint a 2013-as Universiaden ezüstérmes Csabai Dóra, Kisteleki Hanna és Gangl Edina.

 

 

Az egyetemi – főiskolai sport számára kiemelkedően fontos eseményre a média is kíváncsi volt. Az uszodában hat televíziós stáb készített riportokat és beszámolókat, egyértelműen beszédes jeleként annak, hogy a Vízilabda MEFOB minden alkalommal országos érdeklődést is kivált. Részben ezért is jelenthette be Merkely professzor a záróünnepségen, hogy az egyetemi-főiskolai vízilabda-bajnokság garantáltan jövőre sem marad el!

 

Jancsó Máté/MEFS

 

Eredmények:

1.            SE-BKF 17-7

2.            BME-ELTE 6-9

3.            BCE-KRE 15-9

4.            PPKE-BGF 7-14

5.            SE-PTE 10-11

6.            BME-DE 7-12

7.            BCE-SZTE 11-7

8.            BGF-PPKE 23-8

9.            PTE-BKF 20-8

10.          ELTE – DE 12-5

11.          SZTE-KRE 14-11

12.          elődöntő 1: PTE-ELTE 11-17

13.          elődöntő 2: BCE-BGF 11-13

14.          5. helyért: SE-SZTE 13-5

15.          bronzmérkőzés BCE-PTE 14-9

16.          női gálamérkőzés: Nyugat-Kelet 10-13

17.          döntő: ELTE-BGF 9-16

 

A legjobb Kapus Turbucz Béla (SE), a legjobb játékos Manhercz Ádám (BCE) a gólkirály pedig Ernyey Márk (BGF)

 

Képgaléria

{gallery}1709{/gallery}