MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. december 11., péntek 10:04

Sportdiplomáciai diadal! Sikersportágakban rendez Egyetemi Világbajnokságokat Magyarország

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) döntése alapján a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) 2018-ban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel (NKE) közösen Öttusa Egyetemi Világbajnokságot (EVB), a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel (MKKSZ) közösen pedig Szegeden, Kajak-kenu EVB-t rendezhet. A Matyi-érre tervezett esemény megszervezésével kapcsolatosan folynak a tárgyalások a Szegedi Tudományegyetem vezetésével is.


Magyarországon tradicionálisan rendkívül eredményes sportágnak számít mind a számtalan olimpiai és világbajnokot kinevelő, immáron 88 éves szövetségi múltra visszatekintő modern pentatlon, mind pedig a több mint 70 éve önálló kajak-kenu sportág, amely olimpiákon, valamint világ- és Európa-bajnokságokon elért eredményeivel, korosztálytól függetlenül Magyarország legsikeresebb sportágává vált.

„Nem véletlen ez a döntés, hiszen olyan tradíciókkal rendelkezünk e sportágban, amellyel kiérdemeltük a győzelmet. Ez a választás tisztelgés a magyar öttusa eredményessége előtt is”- mondta kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok Martinek János, a Magyar Öttusa Szövetség megbízott főtitkára. „Szeged egyértelműen kiváló helyszíne lehet a versenynek – mondja az MKKSZ főtitkára, Schmidt Gábor – a város a gyorsasági kajak-kenu egyik itthoni fellegvára, a hazánkba érkező vendégek és sportolók itt azt is megtapasztalhatják majd, hogy nem csupán eredményességét tekintve világszínvonalú a magyar sportélet és benne a mi sportágunk.”

Mint ismeretes kajak-kenuban a tavalyi, minszki EVB-ről egyetemista sportolóink augusztusban 6 éremmel (3 ezüst és három bronz), valamint számos pontszerző hellyel tértek haza. Az EVB-n 2014-ben bronzérmes Szomolányi Máté idén, az U23-as világbajnokságot megnyerte, társaként K-2 200 méteren aranyérmes lett Horváth Bence, valamint ugyanitt Montemor-o-Velhoban, 500 méteren, a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanuló Bodonyi Dóra is a dobogó legfelső fokára állhatott. Idén a felnőtt vb-n aranyérmes lett az Edutus Főiskola hallgatójaként Tótka Sándor és Szabó Gabriella is, előbbi 200 méteren, utóbbi 500 méteren. A tudásukat - eddigi felhalmozott kiváló eredményeikkel - már bizonyító magyar sportolókkal és a sportágat szerető hazai közönséggel készülhetünk tehát a sportág első Magyarországi megrendezésű EVB-jére.

Az Öttusa EVB házigazdája 2018-ban a Ludovikás hagyományait hűen őrző NKE lesz. Mivel a Magyarországon tartott első öttusa vb-t 1927-ben, Budapesten, többek között a Ludovika Akadémia gyakorlóterén  és a Ludovika Akadémia vívótermében rendezték, az NKE tervek szerint megújuló sportkomplexumaival, megépülő lovardájával, lőterével, csarnokával, sportpályájával és a versenyzőknek szálláshelyet kínáló kollégiumaival méltó helyszínt kínál majd a világeseménynek. Az EVB-k emellett remek lehetőség kínálnak a hazai egyetemi sport számára is, hiszen általuk hazánk ismételten bizonyíthatja a világ felé a magyar sportélet és felsőoktatás eredményességét és szakembereinek kimagasló hozzáértését.

A MEFS a FISU-nál megpályázta a 2018-as Karate EVB megrendezését is, ezt azonban a sportág és a Nemzetközi Egyetemi Karate Szövetség törekvéseinek szem előtt tartásával (a sportág felvétele a tokiói Olimpia programjába) végül a szintén színvonalas pályázatot benyújtó Japánnak ítélték oda. A döntést tudomásul véve, a MEFS - a Magyar Karate Szakszövetséggel való egyeztetés alapján - 2020-ra is jelezte a FISU felé EVB rendezési szándékát.

Mivel a benyújtott jelentkezéseket a FISU tisztségviselői – a korábbi Universiade 2019 pályázathoz hasonlóan – magas szakmai színvonalúnak találták, további nemzetközi egyetemi sportesemények sora következhet a Miskolcon 2016-ban megrendezendő Tájékozódási futó Egyetemi Világbajnokság, majd a 2017-es Európai Egyetemek Kosárlabda Bajnoksága megszervezését követően. Ezzel további nagy lépéseket tehetünk egy későbbi Universiade megrendezésének irányába is, ami az Olimpia után a második legnagyobb létszámú multisport esemény.

A kétévente megtartott egyetemi világversenyekre rendre számos országból összességében több száz résztvevő érkezik, akik országukat képviselik egyetemi-főiskolai hallgatóként, sportszakemberként és sportvezetőként. A FISU 170 országot tömörítő világszervezete mindig két Universiade közötti évben szervezi meg egyetemi világbajnokságait. A közel egy hetes eseményeken a sport mellett a kultúra és az oktatás is megjelenik.