MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. május 27., hétfő 22:32

Sportágválasztó: Fiatal tehetségeket segít a MOL

A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázatában idén összesen 133 pályázó részesült támogatásban mintegy 30 millió forint értékben. Az eredményhirdetésen a Sportágválasztón a fiatal tehetségeket Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó köszöntötte, aki korábban éveken keresztül maga is a MOL által támogatott program kedvezményezettje volt.


 

A pályázat keretében eszközvásárlásra vagy útiköltséghez igényelhettek támogatást azok a 10-18 év közötti fiatal tehetségek, akik hazai vagy nemzetközi versenyeken jó eredményeket értek el, de további fejlődésükhöz anyagi támogatásra van szükségük.

A márciusban közzétett felhívásra majdnem 700 pályázat érkezett, közülük választotta ki a kuratórium a támogatottakat mintegy 40 különböző sportágból. A döntésnél elsődleges szempont az eredményesség volt, de igyekeztek azokat is segíteni, akiknek családi vagy anyagi körülményei indokolták a támogatást.
A 10 és 18 év közötti fiatalok közül összesen 119 nyerte el a MOL anyagi segítségét 25 millió forint értékben.

 

 

A nyertes pályázóknak az okleveleket Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó adta át, aki 2006-2010 között maga is a MOL Tehetségtámogató Program kedvezményezettje volt.

„Sokat köszönhetek a támogatásnak, amely segített abban, hogy eljutottam és megerősödtem a felnőtt mezőnyben, amelynek mára olimpiai és világbajnokként elit tagja lehetek.” – mondta Szilágyi Áron a Nagy Sportágválasztó budapesti rendezvényén megtartott eredményhirdetésen.

A MOL idén is segíti a 18. életévüket már betöltött, de eredményes sportpályafutást folytató korábbi pályázóit a Tehetségtámogató Klasszis program keretében. Ebben a kategóriában idén 14 sportoló nyert el támogatást összesen 4 millió forintösszegben.

A támogatottak között van többek között Sztankovics Anna úszó londoni olimpikon, Rapport Richárd, a jelenlegi legjobb magyar ifjúsági sakkozó és Valkusz Máté teniszező, aki tavaly megnyerte a Nike Junior Világdöntőt.

„A tehetség csak lehetőség. Az eredmények eléréséhez nagyon sokat kell dolgozni a fiatal sportolóknak időt és energiát nem kímélve. De az anyagi szempontok sem elhanyagolhatók, amikor valaki előre szeretne jutni a saját sportágában. Azért hoztuk létre a MOL Tehetségtámogató Programot, hogy egyetlen tehetség se vesszen el a források hiánya miatt” – mondta Gáborné Haáz Andrea, az Új Európa Alapítvány ügyvezetője.

Az idei eredményekkel együtt a MOL Tehetségtámogató Program 2005-ös indulása óta összesen már mintegy 1600 fiatalt és csapataikat támogatta több mint 370 millió forint értékben.
A nyertesek listája a www.ujeuropaalapitvany.hu/cikk/sport_kategoria oldalon tekinthető meg.

A díjátadás után London első aranyérmese a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai tagozatához, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség standjához is ellátogatott, ahol a SportPont Program védnöke felült a "trükkös bringára".