MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. június 20., szombat 08:29

MEFS Ünnepi Közgyűlés, Universiade csapatgyűlés és fogadalomtétel

Az egyetemi sport népszerűsítéséért végzett munka elismeréseként két Életműdíjat (Máté János, a Nyíregyházi Főiskola Testnevelés és Sporttudományi Intézetének egykori vezetője és Kelemen Endréné a Budapesti Corvinus Egyetem Testnevelési és Sportközpont egykori vezetője) öt Aranyplakettet, valamint öt hallgatói elismerést osztottak ki a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) mai ünnepi közgyűlésén a Testnevelési Egyetem Aulájában. A delegált tagok ezzel együtt egyhangúlag elnökségi tagnak választották meg Gyurta Dániel olimpiai, világ és Európa-bajnokot, akit a 2012. évi Londoni Olimpián aranyérmet szerző, felsőoktatásban tanuló bajnokok jelöltek képviseletükre a MEFS elnökségébe. A közgyűlés emellett döntött a MEFS Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetséghez (ISCA) való csatlakozásáról. A közgyűlést követő ünnepségen tették le fogadalmukat a 2015. július 3-án kezdődő XXVIII. Nyári Universiadéra induló, közel 170 fős magyar csapat sportolói.


Az ünnepi közgyűlés prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, dr. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke  és dr. Székely Mózes főtitkár adta át a Sportszövetség ez évi kitüntetettjeinek díjait. Az egyetemi sport népszerűsítéséért végzett munka elismeréseként Életműdíjat kapott Máté János, a Nyíregyházi Főiskola Testnevelés és Sporttudományi Intézetének egykori vezetője és Kelemen Endréné, a Budapesti Corvinus Egyetem Testnevelési és Sportközpont egykori vezetője. Aranyplakettet kapott Győrfi János, a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója, a MOB korábbi osztályvezetője, Lévai Béla, az Óbudai Egyetem Sportirodájának vezetője, Boda Péter, a Miskolci Egyetemi Sportlétesítmények vezetője, Szabari János, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club kosárlabda szakosztályának vezetője, valamint Fábián László olimpiai, világ és Európa-bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója, aki bakui tartózkodása miatt elismerését egy későbbi időpontban veszi át. Az egyetemi, főiskolai hallgatók közül a felsőoktatás sportéletének fejlesztésért öt hallgató részesült elismerésben. Hallgatói díjat kapott Karvaly Márton, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, Mátics Zoltán, a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetemről és, Molnár Dániel, a Debreceni Egyetemről, valamint Pap Csaba, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatója, akinek elismerését Hári József, a PTE sportiroda vezetője, valamint Jancsó Máté, a Semmelweis Egyetem hallgatója, akinek díját édesapja, Jancsó Kornél, a Magyar Távirati Iroda sporttudósítója vette át.

A Közgyűlés delegált tagjai a MEFS elnökség „fiatal hallgató olimpiai bajnok” tagjává választották az olimpiai, világ és Európa-bajnok Gyurta Dánielt. A legsikeresebb, jelenleg is aktív magyar férfi versenyúszót a 2012. évi Londoni Olimpián aranyérmet szerző, felsőoktatásban tanuló bajnokok jelölték – a Nemzet Sportolója megválasztásának eljárásához hasonlóan – maguk közül, képviseletükre a MEFS elnökségébe. Az olimpiai bajnok sportvezetői, sportdiplomáciai karrierjének elindításával és felkarolásával a MEFS példát kíván mutatni az élsportolók sportdiplomáciai és kettős karrierépítésének támogatására. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tanuló világklasszis mellúszó a sportvezetői feladatkörök és jogosítványok birtokában az egyetemi sportélet irányításában egyaránt hitelesen jelenítheti meg az élsportolók és a hallgatók érdekeinek érvényesítését, képviseletét. A MEFS nemrégiben módosított alapszabálya értelmében az egyetemi sport országos szervezetének vezetésébe bekerülő olimpiai bajnok egyben a MEFS – dr. Kovács Antal olimpiai bajnok, elnökségi tag által vezetett – Versenysport Bizottságának is tagjává válik.

Az ünnepi közgyűlést követően a sportvezetők és a díjazottak jelenlétében tartották meg a 2015. július 3-án kezdődő XXVIII. Nyári Universiadéra induló magyar csapat fogadalomtételét. Az ünnepi ceremóniát köszöntőjével az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) Sportért Felelős Államtitkárságának helyettes-államtitkára, Kiss Norbert és prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke nyitotta meg. Ezt követően a delegációt vezető dr. Freyer Tamás, a sportért felelős helyettes államtitkártól átvette a magyar csapat zászlaját, majd letették fogadalmukat a Dél-Koreába, Gwangjuba utazó, közel 170 fős magyar Universiade csapat sportolói. Az ünnepi eseményen Horváth Marcell golfozó, a University of St. Andrews első évfolyamos Közgazdaságtan és Menedzsment szakos hallgatója mondta elő a fogadalomtétel szövegét. A sportolók Fogadalmukban többek között ígéretet tettek arra, hogy becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásuk szerint, a Fair Play szellemében készülnek a 28. Gwangjui Nyári Universiádéra és mindent megtesznek azért, hogy a világ egyik legnagyobb seregszemléjén eredményesen képviseljék hazájukat, Magyarországot. A XXVIII Nyári Universiadén 150-160 ország 10-12 ezer felsőoktatásban tanuló élsportolója vesz részt, előreláthatólag 13 sportágban drukkolhatunk majd magyar versenyzőknek. A szakemberek 13-15 érem megszerzését remélik a magyar csapattól.

Az eseményen részt vett Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora és dr. Nagy Zsigmond, MOB igazgató.

HÁTTÉR: A Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetséget (ISCA) 1995-ben hozták létre. A 65 ország 130 tagszervezetét sorai közt tudó globális platform nyitott olyan szervezetek számára, amelyek a „sport for all” jegyében szabadidős sporttal és fizikai aktivitással kapcsolatos feladatokat vállalnak fel.

 

Aranyplakett

Szabari János kosárlabda szakedző, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének munkatársa, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club elnökségének tagja, kosárlabda szakosztályának vezetője több évtizede irányítja az egyetemen a kosárlabda sportág fejlesztését, támogatja BEAC-on belül a többi sportág működését. Szakmai tudásának és emberi hozzáállásának egyaránt köszönhető, hogy a Klub a legjobb játékosait (többek között például Balogh Juditot, a több mint 200-szoros magyar válogatott kosárlabdázót, Európa egyik legjobb játékosát) még a legnehezebb időkben is meg tudta tartani. Ennek eredményeként a BEAC kosárlabdában az elmúlt években is példamutató sikereket ért el. Tavaly a férfiak Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságon bronzérmet szereztek, idén a hölgyek kivívták az NB1-es tagságot - az amatőr NB1-es bajnokságot mindössze egy vereséggel zárva.

 

Aranyplakett

Lévai Béla villamos üzemmérnök, testnevelő tanár, az Óbudai Egyetem Sportirodájának vezetője, 1965-től diák társelnökként, elnökségi tagként, elnökhelyettesként, 2000-től ügyvezető elnökként irányította a Kandó Sport Clubot, az Óbudai Egyetem jogelőd intézményének sportegyesületét. Alapítója, egykori játékos edzője, vezetője a kosárlabda szakosztálynak, de hozzá köthető a küzdősport szakosztály létrehozása és eredményes működtetése is. Az általa 22 éve edzett férfi kosárlabda csapat kiváló eredményeket ért el, bejutottak az NBI.-be és a MEFOB döntőbe. A budapesti egyetemek Universitas Kupájára 3 férfi és 1 női csapatot szervezett, fiai A ligát, a hölgyek B ligát nyertek. A Műszaki Felsőoktatási Intézmények bajnokságán 11x irányított győztes férfi, 1x aranyérmes női csapatot. Szervező bizottsági elnökként több sikeres országos egyetemi versenyt, Műszaki Felsőoktatási Sportnapot, MEFOB döntőt koordinált.

 

Aranyplakett

Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója vendéglátó-ipari főiskolai, közgazdaságtudományi egyetemi és szakedzői diplomával is rendelkezik. Úszott, majd 1981-től 1995-ig a válogatottban öttusázott, 1987-től 1990-ig a válogatottban vívott. 1988-ban Szöulban Mizsér Attilával és Martinek Jánossal csapatban olimpiai bajnoki címet szerzett. Világbajnokságokon egyéniben, csapatban és váltóban összességében 6 aranyérmet szerzett, emellett 5 Európa-bajnoki cím birtokosa. Sportvezetőként rendkívül sokat tett az öttusaversenyek lebonyolítási rendjének megújításáért. 1995-ben lett a Budapesti Honvéd öttusa szakosztály elnöke, majd társelnöke. 1996-tól a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. 4 éven át a Magyar Öttusa Szövetség alelnöke. 1993 óta a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökségi tagja, 2004-től pedig alelnöke. Társelnöke a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek, amelynek 20 éve tagja. MOB sportigazgatóként lelkes támogatója az egyetemi sportnak, kiemelt figyelemmel kezeli a nemzetközi egyetemi sporteseményeket.

 

 

Aranyplakett

Boda Péter, a Miskolci Egyetemi Sportközpont igazgatója diplomáját Miskolcon, marketing szakirányon szerezte. Az egyetemi Diáksport tagjaként 4 éven át sportügyekért felelős alelnöke volt az Egyetem Hallgatói Önkormányzatának. Ő koordinálta az intézmény 2009-ben elfogadott sportkoncepciójának kidolgozását és megvalósítását. 2010-től 4 éven át a Miskolci Egyetem Sportlétesítmények vezetője, 2012-től a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club alelnöke és a MEFS Szabadidősport Bizottságának tagja. Irányításával újult meg a Körcsarnok és a MEAFC. Sportvezetőként elkötelezetett híve a szabadidős sportolás fejlesztését célzó SportPont Programnak. 5 éve fő szervezője az Universitas Országos Bajnokság Döntőjének. Másfél évtizede koordinálja a Miskolci Egyetemi Sportnap és a Szarvasűzők szervezését.  Érdemei elévülhetetlenek abban, hogy a Miskolci Egyetem szervezheti meg a 2016-os Tájfutó Egyetemi Világbajnokságot és a 2017-es Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságot.

 

Aranyplakett

Győrfi János, a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója az ELTE történelem és népművelés szakán, majd a Semmelweis Egyetemen végzett kézilabda szakedzői szakon. 1989-től 12 éven át élvonalbeli kézilabdacsapatok, 1996-tól 2 évig a magyar férfi juniorválogatott vezetőedzője. 1999-ben a Magiszter pedagógiai és életmód folyóirat rovatszerkesztője. A Magyar Kézilabda Szövetség Edzőbizottságának 2005-től 3 éven át elnöke. 2011-től a Magyar Kézilabda Szövetség Utánpótlás Bizottságának elnöke. Évtizedekig tanárként, igazgatóhelyettesként dolgozott, egyetemi, sporthoz kötődő oktatói feladatokat azóta is örömmel vállal. 2003-ban a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban, majd jogutódainál a Sport és Stratégiai Főosztályt vezette. 2008-tól a Magyar Kézilabda Szövetség stratégiai tanácsadója, a Magyar Sporttudományi Társaság SportInnovációs Szakbizottságának elnöke. 2009-től a Nemzeti Sportszövetség stratégiai főtanácsadója és emellett a Magyar Sporttudományi Társaság elnökségi tagja. 2012-ben lett a MOB Tagozatok közötti koordinációjáért felelős főmunkatársa, a MEFS Elméleti és Tudományos Bizottságának tagja és az MDSZ Stratégiai és Tervezési Bizottságának tagja. Kiemelt figyelemmel kezeli az egyetemi sportklubok helyzetét, kidolgozta a képző intézmények szakmai gyakorlatainak helyet biztosító egyesületek támogatásának rendszerét.

 

 

Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportért Életműdíj

Máté János biológia-testnevelés szakos általános iskolai tanár, középiskolai testnevelő tanár, kosárlabda szakedző és síoktatói, a MEFS egykori elnökségi tagja, az Magyar Sporttudományi Társaság és a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Távoktatási bizottságának tagja. Két éve a Nyíregyházi Főiskola Testnevelés és Sporttudományi Intézetének igazgatói posztjáról, főiskolai docensként vonult nyugdíjba. Negyven éven át a labdajátékok (főként a kézilabda, a kosárlabda és a röplabda) a testnevelés elmélet és az edzéselmélet szaktekintélyeként oktatta a hallgatóságot, emellett ő irányította a kosárlabda-csapat felkészítését. Irányítása alatt 1984-ben 1. helyezést ért el a férfi csapat, így a város és a főiskola történetében először a Nemzeti Bajnokság első osztályában szerepelhetett a csapat. 4 évvel később már az NB II. győztes, női kosárlabda csapatát is ő irányította. Számtalan hallgatói életmódot és sportgazdaságot érintő kutatása és intézetvezetői feladata mellett számtalan nemzetközi sportverseny, gála, sporttalálkozó, vándorgyűlés és a 2010. évi Egyetemi - Főiskolai Női-Férfi Kézilabda Világbajnokság köthető nevéhez.

 

Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportért Életműdíj

Kelemen Endréné az egyetemi sportélet támogatója, fejlesztője és lelkes szervezője volt több évtizeden át. 1971-től nyugdíjazásáig testnevelő tanárként, 1998-tól tanszékvezetőként dolgozott a Budapesti Corvinus Egyetemen. 2000-ben lett a Testnevelési és Sportközpont vezetője. Az ő irányításával jött létre az Államigazgatási Főiskola integrációjával a Testnevelési Tanszékek Testnevelési és Sportközpontja. A magyar röplabda válogatott egykori játékosaként tagja, edzője és elnökségi tagja volt az egyetem sportklubjának a Közgáz SC-nek és Diák Sport Körnek. Kelemen Endréné egykori elnöke volt az Egészséges Közgazdászokért Alapítványnak és elnökségi tagja a MEFS-nek is.

 

Hallgatói Díj

Molnár Dániel országos úszóbajnokságokon döntős, MEFOB úszóversenyekről érmekkel hazatérő, vidékbajnoki címet szerző úszó. A Debreceni Egyetem Hallgatói Sportirodájának meghatározó tagja történelem szakon szerzett diplomáját követően hungarológia mesterképzési szakon tanul. 2014-ben digitális bölcsészet mesterképzési szakon oklevelet szerzett, azóta szociológiát hallgat. Tanulmányait jeles eredménnyel végezte, végzi. 2009 óta a Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzat közgyűlésének tagja, ügyvivője, 2013-ig alelnöke. 2013 óta az Egyetem Hallgatói Önkormányzatának kabinetfőnökeként koordinálja a rendezvények szervezését és a környezetvédelmi, az egészségügyi, a külügyi és a sportbizottság munkáját. 2012 őszén többedmagával együtt az Egyetemen ingyenes úszáslehetőséget biztosító Úszó Klubot és versenyképes Úszó MEFOB csapatot hozott létre.

 

Hallgatói Díj

Mátics Zoltán labdarúgó, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki szakos hallgatója 3 éve aktív tagja a kari és egyetemi sportéletnek. Gépészkari sportreferensként megalapította a Gépész Sport Szakosztályt és számos hallgatói sportrendezvényt szervezett. Nevéhez köthető a hagyománnyá váló „24 órás foci” és a Műegyetemi Jeges Est, de bekapcsolódott az I. és II. Budapesti Egyetemi Sportnap rendezvényeinek előkészítésébe és lebonyolításába is. A Hallgatói Sportbizottság tagjaként segíti a BME hallgatók MEFOB rendezvényeken kívüli, különböző nemzetközi egyetemi versenyeken való részvételét. Hozzáállása és szervezőkészsége mind a tanulmányi előmenetelt, mind pedig az egyetemi sportélet fejlesztését tekintve példamutató.

 

Hallgatói Díj

Karvaly Márton, az ELTE PPK rekreáció és egészségfejlesztő szakos hallgatója. Az elmúlt két évben az Egyetem Hallgatói Önkormányzat sport referenseként aktív szervezőmunkával, hallgatói sportprogramok megvalósításával és népszerűsítésével járult hozzá az Eötvös Loránd Tudományegyetem sportéletének fejlesztéséhez.A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club szabadidősport szakosztályának vezetőjeként rendkívül sokat tett azért, hogy hallgatótársai az egyetemen minél több és sokszínűbb sportolási lehetőség közül választhassanak. Közreműködik az ELTE sporteseményeinek megszervezésében és a rendszeres sportolási lehetőséget kínáló szolgáltatások fejlesztése mellett aktívan hozzájárul az egyetemi sportösztöndíjas rendszer működtetéséhez és fejlesztéséhez. Komoly háttérmunkát végzett az ELTE Sportstratégiájának elkészítésében, a hallgatói sportra vonatkozó területek felmérésében és az ELTE Sportiroda megalapításában.

 

Hallgatói Díj

Papp Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Oktatási Igazgatóság Sportirodájának szabadidősportért felelős referense, a pécsi egyetemi férfi futsal csapat megalapítója és a női futsal csapat edzője. A PTE korábban anglisztika, jelenleg sportszervező szakos hallgatója a Bölcsésztudományi Kar Hallgatói Önkormányzat sportfejlesztő munkáját 2008 óta segíti. Sportreferensként, alelnökként fő célkitűzése a hallgatók körében a sport megszerettetése, a sportolási igények kielégítését támogató háttér megteremtése, fejlesztése. Munkájával lehetőséget teremtett arra, hogy a hallgatók kedvezményesen és rendszeresen, napi szinten sportolhassanak és hozzájárult az éjszakai squaskupa, a pénteki bölcsészfoci és a Fitnexx Sportcentrum teljes kínálatának kialakításához is. Már 2010-ben is elnyerte a MEFS Egyetemi Sportért Hallgatói Díját. A Pécsi Nonprofit Zrt. munkatársaként, szabadidősport referensként, majd létesítményvezetőként azóta vállalta a városi miliő sportolási igényének lehető legszélesebb körű kiszolgálását is.

 

Hallgatói Díj

Jancsó Máté

A negyedéves sebész medikus a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán tanul. Az újságírástól a rendezvényszervezésen és a kutatáson át az anatómia oktatásig számos tevékenységben mutatta már meg kimagasló képességeit. Közreműködésével 3 éve jött létre az Egyetem Vízilabda Klub Sportegyesülete, amelynek jelenleg alelnöke, emellett a csapat kapitánya is. Vízilabdázóként megjárta a korosztályos válogatottakat és az OB/1b-t is. Hallgató társával, Kasza Ádámmal 2013-ban megszervezte a szakszövetség által az év egyik legsikeresebb tavalyi eseményének nevezett I. Vízlabda Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságot, amelyen 2 nap alatt 9 egyetem 150 játékosa 16 mérkőzést játszott, 1700 néző jelenlétében. Az eseményről 3 országos televíziós csatorna és 2 rádiócsatorna is tudósított, s főoldalon hozta híreiket a Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (FISU) és az Európai Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (EUSA) honlapja is. Idén immáron a III., első alkalommal két fordulós Vízilabda MEFOB megrendezése is az ő nevéhez kötődik, az esemény népszerűsége töretlen, szakmai elismertsége növekszik. Jelenleg Japánban tartózkodik, ezért elismerését édesapja, az MTI tudósítója, Jancsó Kornél vette át.

 

Képgaléria

{gallery}2040{/gallery}