MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. június 03., kedd 12:26

Magyar éremesélyes utazik Kínába a Taekwondo egyetemi világbajnokságra

Idén Kínában, Hohhot-ban rendezik a 13. Egyetemi Taekwondo világbajnokságot, ahol a 2011-es Universiade bronzérmese, Kotsis Edina június 10-én, Dúcz Barbara június 11-én lép tatamira. A sportvezetők mindkettőjüktől legalább pontszerző helyet, Kotsis Edinától pedig érmet is várnak.


A világbajnokság protokoll eseményei június 6-án kezdődnek, a versenyek június 8-től június 15-ig zajlanak. A Taekwondo a Sydneyben megrendezett Olimpiai Játékok óta szerepel az olimpiai versenyszámok hivatalos listáján is, versenyzőink szereplését ezért kiemelt sportszakmai figyelem övezi. 

A sportág az Universiadék hivatalos műsorában 2003-ban Daegu-ban jelent meg, hazánkat akkor két versenyző, az 5. helyezést elérő Rajkai Gábor és Varjasi Viktor képviselte, Patakfalvy Miklós szövetségi kapitány vezetésével.

Az elmúlt években a magyar versenyzők - egy kivételtől eltekintve - minden egyetemi vb-n és Universiaden részt vettek.

A Taekwondo népszerűségének köszönhetően nem csupán az olimpián, az Universiádékon is erősödő szereppel bír, hiszen 2017-től már nem csupán választott sportágként, hanem hivatalos versenyszámként tűnik fel az Universiadék programjában. A műsortervben a Taekwondo sportági küzdelmei és formagyakorlatai egyaránt megjelennek. 

A WTF világszövetség 1973-as megalakulásától kezdve arra törekszik, hogy olyan nemzetközi sportszervezetté váljék, amelyik széles ismertséget és elismertséget hoz a sportágnak. A szervezet alapító elnöke, dr. Un Yong Kim sportpolitikája is érezhetően ezt a célt követi. Két évvel a szövetség megalakulását követően, 1975-ben lett a WTF az AGFIS tagja, majd 1980-ban ismerte el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is. A FISU VB 1986. májusában, Zágrábban vette fel a Taekwondot a hivatalos események sorába, ez évben a Berkely-ben (USA) rendezték meg e sportágban az 1. Egyetemei Világbajnokságot.