MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. május 29., csütörtök 16:13

Jelentős sportdiplomáciai eredmény az öttusa és a cheer is ott lesz az egyetemi világbajnokságok programjában

A nemzetközi egyetemi sportprogramok közé számos új sportág szeretett volna bekerülni, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Végrehajtó Bizottságának döntése nyomán azonban végül az öttusa és a cheer sportág került ki győztesként.

Jelentős sportdiplomáciai eredmény  az öttusa és a cheer is ott lesz az egyetemi világbajnokságok programjában Forrás: FISU.net

„Ez volt az a két sportág, amelyeket a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség is jó ideje, nagy mellszélességgel támogatott, ezért nagy örömmel értesültünk a hírről”– fogalmazott Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, aki beszélt arról is: „jelentős sportdiplomáciai siker, hogy a magyar tradíciókat és eredményességet tekintve kiemelkedő sportágunk az öttusa 2018-tól már szerepel az egyetemi világbajnokságok programtervében is”.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a FISU döntése nyomán azt mondta: „joggal örülhetnek a magyar sportvezetők és sportszeretők a változásnak, hiszen várhatóan számos szép eredményt érnek majd el a magyar sportolók a jövőben az új sportágak bekerülésének köszönhetően az egyetemi világbajnokságokon”. Fábián László szerint komoly siker, hogy az öttusa egyre több fórumon teret hódít és bizonyosan minden egyetemi öttusa világbajnokságon lesz a jövőben olyan magyar sportoló, akitől kiváló eredményeket remélhetünk majd.

Szöul olimpiai bajnoka szólt arról is, hogy az egyetemi korosztályt érintő legrangosabb versengésben való megmérettetés mérhetetlenül sokat jelent. „Örülök, hogy ez az élmény 2018-tól, az egyetemre járó öttusázó fiataloknak már megadatik majd” – hangoztatta Fábián László. A többszörös világbajnok és Európa-bajnok öttusázó kifejtette, hogy igazából nagy öröm lett volna, ha egykor ő is részt vehet kedvelt sportágában, az öttusában az egyetemi világbajnokságokon is.

A FISU Végrehajtó Bizottságának tagjai a szervezet központjában, Brüsszelben emellett tárgyalásokat folytattak a 2019. évi, Brazíliavárosban rendezendő Nyári Universiade és a Krasznojarszk által elnyert Téli Universiade előkészületeiről is. A FISU Végrehajtó Bizottsága mindkét Universiadét szervező város delegációját meghallgatta, s nyugtázta az előkészületek állását.

A téli Universiade kapcsán elhangzott, hogy a tervek szerint a Szibériai Állami Egyetem területén 3000 fő elszállásolására alkalmas falu és emellett egy 3000 főt befogadni képes jégcsarnok is épül. A Yemelyanovo repülőtér új utas terminállal bővül és öt új hotel is közreműködik majd az érkező vendégek kényelmes elhelyezésében. Az egyeztetésekre Brazíliaváros delegációja is átfogó tervekkel érkezett, elképzeléseik szerint többek között felújítják és jelentősen kibővítik majd a Brazil fővárosban található állami Brazil Egyetem Sportközpontjait.

A FISU VB döntéséről angol nyelven további információk olvashatóak az alábbi honlapcímen:

http://www.fisu.net/en/FISU-EC-Meeting-in-Brussels-Day-3-3133.html?mbID=5844

 

Fotó: FISU.net