MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. június 13., péntek 23:20

Egy bronzérem és egy 5. hely az Egyetemisták Világbajnokságán!

Több szempontból is sporttörténelmi fordulatot értek el taekwondosaink Kínában. Hohhot városában a 13. és egyben utolsó egyetemista és főiskolás világbajnokság elismerést érdemlő magyar sikereket hozott. A sportág eredményességét igazolja, hogy jövő évtől állandó sportágként szerepelhet az Universiadekon. Bár a sportág fennállása óta Universiaden szereztek más sportolóink érmeket (2011: Kotsis, Tóth), egyetemi vb-ről most első alkalommal térhet haza éremmel a magyar csapat, s mivel ebben a sportágban - a tervek szerint - nem rendeznek több egyetemi világbajnokságot, több alkalom nem nyílik senki számára sem további taekwondos vb érmek megszerzésére.


A magyar csapat két versenyzője az idei eseményen, egy bronzérmet, és egy értékes 5. helyet tudott szerezni. Tóth Balázs, a Magyar taekwondo sportág válogatott vezetőedzője, és egyben a három tagú delegáció vezetője a világbajnokság magyar érdekeltségű eseményeit taglalva részletes tájékoztatást adott. 

Az 57 kg-os súlycsoportban induló Kotsis Edinát sérülések hátráltatták, ezért teljesítménye kimagasló. Első mérkőzésén kiemeltként várta lengyel ellenfelét, aki az első fordulóban spanyol vetélytársat győzött le. Szoros küzdelemben a lengyel lány szerzett vezetést, de sikerült sportolónknak kiegyenlítenie és negyedik menetre mentenie a mérkőzést. A hirtelen halálban egy első lábas köríves kontra technikával tudott a magyar kiválóság pontot elérni, így az elődöntőbe jutni. A dobogóra az európai kontinensről csak Edinának sikerült feljutnia.

Nagyon nehéz ellenfél várt rá, a Tájvani Chin Yen Lin személyében, aki az első körben nem mást győzött le, mint a 2011 es felnőtt, 62 kg-os  világbajnokot és olimpikont. Mivel az ellenfél aktívabb, mozgékonyabb volt, meg kellett elégednünk a 3. hellyel. A súlycsoportot végül, a szintén olimpiai résztvevő, a tavalyi felnőtt vb második helyezettje, a japán Mayu Hamada nyerte.

A 49 kg-os versenyzőnk Ducz Barbara első mérkőzése rendkívül szoros volt, így a magyar lány nagyon elfáradt a küzdelemben. A második mérkőzésen - ami már a 4 közé jutásért zajlott - a koreai Babi Kimmel került össze. Nagyon taktikus, látványos mérkőzésen, két menetig tartotta magát sportolónőnk, ám az utolsó menetben kijöttek a minimális különbségek, és a koreai 8:6 arányban diadalmaskodott. Így Barbara az 5. helyen végzett. A súlycsoportot a Tájvani Yu Ting Hung nyerte, a Spanyol Rivera Garcia ellen.

A sportág következő nagy megmérettetése szintén Kínában zajlik majd, az Európa-bajnokságon bronzérmet szerző Gonda Ivett a Grand Prix széria első versenyén küzd majd, az olimpiai kijutást jelentő legfontosabb sorozat első állomásán.