MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. február 18., szerda 07:10

A Miskolci Egyetem vendége volt az Európai Egyetemi Sportszövetség sportigazgatója

Az elmúlt napokban Magyarországon járt az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) sportigazgatója. A 2017-ben Kosárlabda Egyetemi EB-t rendező Miskolci Egyetemre is ellátogató Patrik Perosát Miskolcon dr. Deák Csaba kancellár fogadta.


Patrik Perosa tájékoztatása szerint az EUSA 2017-ben 18 sportágban hirdet Egyetemi EB-t, ezek közül a kosárlabda sportág kontinensviadala lesz az egyik legfontosabb rendezvény. Egyetemi Eb-t először kosárlabdában szerveztek, s azóta is e sportágban a legmagasabb a versenyeken a résztvevői létszám. Az EUSA ezért mindig nagy gondot fordít a rendező intézmény és ország kiválasztására. A Miskolci Egyetem, Miskolc, magyar egyetemi és kosárlabda szövetségek együttműködésében beadott pályázata igen meggyőző volt – mondta a nemzetközi sportvezető. Az eseményre összességében 6 férfi és 12 női csapatot várnak a delegációk tagjaival együtt (edzők, sportvezetők, olykor intézményvezetők is érkeznek viadalra), így hozzávetőlegesen 450 főre számítanak. A rendezvény fontos célja, hogy a Miskolcra látogató fiatal európai értelmiségiek minél jobban megismerjék a Miskolci Egyetemet és Miskolc városát, s a későbbiekben barátaikkal, családjukkal lehetőleg minél többször látogassanak majd vissza hazánkba.

Dr. Deák Csaba megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Miskolci Egyetem lehet a házigazdája a 2017-es Kosárlabda Egyetemi Eb-nek. Beszédében a kancellár kiemelte, hogy az intézmény sportéletét az egyik legfontosabb hallgatói szolgáltatásnak tekintik, hiszen a jövő döntéshozóit, véleményformálóit képezik, cselekedeteikkel a későbbiekben hatással lesznek a társadalomra, ezért esetükben különösen fontos a sportos életmód, az egészségtudatos szemlélet kialakítása. A Miskolci Egyetemen a testnevelés órák és szabadidős sportesemények mellett 10 sportágban biztosítanak rendszeres sportolási és versenyzési lehetőséget hallgatóiknak. Hagyományai és eredményei alapján a kosárlabdázást övezi a legnagyobb figyelem: a Miskolci Egyetem – a férfi és női egyetemi ligában történő szereplés mellett – a teljes miskolci férfi kosárlabdázást koordinálja, összesen 14 csapatot versenyeztet.

A rövid egyeztetést követően a nemzetközi sportvezető Rakaczki Zoltánnal, a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club ügyvezető elnökével közösen megtekintette az egyetemi campust, az egyetemi és városi sportcsarnokot, a tervezett szállás és étkezés helyszíneit, valamint Miskolc számos nevezetessége közül a Diósgyőri várat, a Barlangfürdőt és a Palotaszállót a lillafüredi függőkerttel – amelyek résztvevőkkel történő megismertetése is fontos célja a 2017-es sporteseménynek. 

A nemzetközi sportvezetőt - az Európai Egyetemi Sportszövetség vezetőinek küldött jelentése szerint - a miskolci látogatása során tapasztaltak megerősítették abban, hogy a 2017-es Kosárlabda Egyetemi Eb megszervezése jó úton halad, Miskolc kiváló helyszíne lesz az egyetemi kontinensviadalnak, s a Miskolci Egyetem vezetői valóban a rendezvény mögött állnak.