MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2016. május 09., hétfő 10:18

Kosárlabda MEFOB döntő - május 10. Debrecen

Mind a hölgyek, mind pedig a férfiak mezőnyében 3-3 csapat jutott döntőbe a keleti csoportból, nyugatról viszont mindkét nemnél csupán a cspoortgyőztes kvalifikálta magát a fináléba. 


A hölgyeknél a címvédő TFSE magabiztosan, veretlenül menetelt végigi a csoportküzdelmeken, majd a keresztjátékban két nagy különbségű győzelemmel jutott túl a nyugati csoportban a 4., helyen záró győri együttesen. Nem volt ennyire zökkenőmentes a tavalyi ezüstérmes, ám a nyáron jelentősen átalakult Közgáz útja. Vladár Csaba két éve MEFOB-győztes, ám jelenleg generációváltáson áteső együttese az évad elején bizony botladozott. Végül 8-4-es mérleggel, a hasonló mutatóval záró DEAC-nál az egymás elleni eredmények összevetésében - a két csapat összecsapásain mind a fővárosban, mind Debrecenben vendég siker született - jobbnak bizonyulva "futott be" a csoport második helyére. A keresztjáték több szempontból is jól "sült el" a Közgáznak. Egyrészt utazniuk nem kellett, hiszen az NKE csapatával csaptak össze, másrészt pedig Gyarmati István folyamatosan fejlődő, s egyre markánsabb teljesítményt nyújtó együttese igencsak nagy küzdelemre késztette a tavalyi ezüstérmest, amely végül hosszabb kispadjának, s néhány játékosa talán nagyobb tapaszalatának köszönhetően két szoros összecsapáson diadalmaskodva került a legjobb négy közé. A keresztjáték jó felkészülés lehetett a csapatnak a döntőre.

Valószínűleg nincs ezzel máskéng a DEAC sem, amelynek - ahogy egy éve - ismét a szombathelyiekkel találkzott a négyes döntőbe jutásért.Egy éve két szoros meccs után minimális különbséggel jutott a négy közé a DEAC, s valami hasonló látszott valószínűnek az idei prharc első, Deberecenben lejátszott meccsén, amelyet hatalmas küzdelemben 47-45-re nyert a DEAC. A szombathelyi visszavágón aztán első számú - s talán egyetlen vérbeli - középjátékosát, Földvári Andreát nélkülözve a szerkezeti hátrányt ügyesen a maga javára fordítva, jó dobóteljesítménnyel, taktikus játékkal 17 ponttal tudott nyerni Szombathelyen, s így ismét ott lesz a fináléban.

A nyugati csoport élén a PTE-PEAC végzett, amely a csoportban egyetlen vereségét Szombathelyen  az utolsó, s számára már tét nélküli mérkőzésen szenvedte el, majd a keresztjátékban két, a vártnál jóval simább győzelemmel jutott túl a nyíregyháziakon.

A férfiaknál a DEAC sok-sok nagy különbségű győzelmet aratva, a második számú egri csapatnak több, mint 200 (!!) pontot dobva veretlenül lett csoportelső. Igazán nehéz dolga csupán az egriek első csapatának otthonában volt Dr. Nagy Ágoston legénységének, ott hosszabbításban kerekedtek ellenfelük fölé. A debreceni gárda magabiztos menetelését a negyeddöntőben a nyugati negyedik MAFC sem tudta megállítani.

A csoport második helyén a TFSE végzett, amelynek keretében sok-sok ezen a szinten minőségi kosaras van, ám ők teljes létszámban nem mindig, vagy mondjuk inkább úgy: elég ritkán álltak Molnár István vezetőedző rendelkezésére. Az Egerrel 1-1-re végzett a TF, viszont a Közgázt és a Nyíregyházát oda-vissza verte. Csoportmásodikként a TFSE a négy közé jutás sorsát már idegenben, a nyugati harmadik Veszprém otthonában eldöntötte, ahol 112-63-ra nyert - a visszavágó csak formalitás volt.

Az előző kiírásban a négyes döntőbe bejutó, s végül 4. helyen záró Eger 3. lett a keleti csoportban, 12-4-es mutatóval. Váczi Péter legénysége késztette a legnagobb küzdelemre a DEAC-ot, 1-1-re végzett a TF-fel, s "botlott" a Közgáz otthonában. Igen erős volt a keleti csoport, a színvonalat jól mutatja, hogy a négyes döntők rendszeres résztvevője, a Közgáz e csoporton belül nem tudott a négybe jutni. Az egriek a keresztjátékban, a negyeddöntőben két magabiztosnak mondható győzelemmel búcsúztatták a mezőny egyik újoncát, a PE Petőfi SE-t.

A legnehezebben a címvédő, a nyugati csoportot veretlenül nyerő SzoESE kvalifikálta magát a négyes döntőbe. A keleti 4. Nyíregyháza Szabolcsban meglepte a vasi legénységet, s 9 pontos győzelmet aratott. A hihetetlen izgalmas visszavágón pár perccel a befejezés előtt már-már biztos döntősnek tűnt a címvédő, ám a nyírségiek a végjátékban visszajöttek 9 pontra, s ekkor "meccsnull" volt, azaz egál. A talán nagyobb MEFOB-rutin azonban a legvégén egy Szabó Bence-dupla formájában a címvédő javára döntött, amely összesítésben 2 pont különbséggel verte ki a nyíregyházi együttest.

A MEFOB debreceni négyes döntőjének programja:

2016. május 8. vasárnap

14.00 PTE-PEAC - TFSE női
16.00 EKF SE - TFSE férfi

17.45 megnyitó

18.15: DEAC - Közgáz női
20.00: DEAC - SzoESE férfi

2016. május 9. hétfő

14.00: TFSE - közgáz női
16.00: TFSE - SzoESE férfi
18.00: DEAC - PTE-PEAC női
20.00: EKF SE - DEAC férfi

2016. május 10. kedd

10.00: Közgáz - PTE-PEAC női
12.00 SzoESE - EKF SE férfi
14.00 TFSE - DEAC női
16.00 DEAC - TFSE férfi

18.00 eredményhirdetés