MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

Kosárlabda MEFOB - 2015/2016

  • .: .
  • Dátum: 2015. október 12. – 2016. május 31.
  • Kategória: MEFOB
  • Sportág: Kosárlabda

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG
(MEFOB)
VERSENYKIÍRÁSA
2015/2016
 
1. A verseny célja
A felsőoktatási intézmények női és férfi hallgatói részére színvonalas bajnoki rendszerben, rendszeres versenyzési lehetőség biztosítása kosárlabda sportágban. A sportág további népszerűsítése, a szabadidő kulturált eltöltése, a felsőoktatási intézmények és intézményi sportszervezetek közötti kapcsolatok erősítése, továbbá az egyetemi-főiskolai országos bajnoki cím eldöntése.
 
2. Versenyrendező
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ), valamint a Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség (MEFS) gyakorol minden olyan jogkört a sportszervezetek, játékosok és a bajnokságban közreműködő valamennyi személy felett, amelyre a jogszabályok, az MKOSZ és a MEFS szabályzatai, valamint a Versenykiírás felhatalmazzák.
Az MKOSZ és a MEFS jogosult elvégezni minden döntést igénylő egyeztetést. A Versenyszabályokkal, Versenykiírással összefüggésben az MKOSZ Versenybizottsága jogosult első fokon eljárni és határozatot hozni minden olyan ügyben, amely a Versenyszabályok, az MKOSZ és jelen Versenykiírás kapcsán a bajnokság lebonyolításával függ össze. Az MKOSZ és a MEFS hivatalból vagy kérelemre jár el.
 
3. A bajnokság ideje
2015. október 12. – 2016. május 31.
 
4. A versenyek résztvevői, korosztályok, játékjogosultság
4.1 Résztevő csapatok:
a. Azok a felsőoktatási intézmények keretein belül működő sportszervezetek, amelyek valamelyik felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kötöttek, nevezésüket határidőre benyújtották és a nevezési díjat befizették
b. Egy felsőoktatási intézményben több sportszervezet működhet, ezért egy adott felsőoktatási intézmény hallgatóiból bármennyi csapat nevezhető, illetve egy sportszervezetnek önmagában is van lehetősége több csapatot indítani a bajnokságban, a nevezési díjat azonban minden benevezett csapat után be kell fizetni és ezáltal a kedvezmények minden benevezett csapatra érvényesek
 
4.2 Játékosok szerepeltetése:
A Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban azon 1990. június 1. után született sportolók rendelkezhetnek játékjogosultsággal, akik tagjai a bajnokságra nevezett sportszervezetnek, valamint
a. vagy az adott (amelyikkel a nevezett sportszervezet együttműködési megállapodást kötött) felsőoktatási intézmény beiratkozott nappali, levelező vagy esti tagozatos hallgatója;
b. vagy az adott felsőoktatási intézmény volt hallgatója, kizárólag az abszolutórium megszerzését követő naptári évben történő visszajátszási jogosultság figyelembevételével;
c. vagy olyan felsőoktatási intézmény beiratkozott nappali, levelező vagy esti tagozatos hallgatója (magyar állampolgárú, külföldi székhelyű egyetemen tanuló hallgatóra is vonatkozik), amelyikkel együttműködve sportszervezet nem indít csapatot a bajnokságban, továbbá azzal a kitétellel, hogy egyszerre maximum 2 fő írható be a mérkőzés jegyzőkönyvébe;
d. vagy középiskolában tanuló diák abban az esetben, ha nappali tagozatos képzésben vesz részt, 1997. január 1 után született és nincs hallgatói jogviszonya egyetlen felsőoktatási intézményben sem, továbbá annak figyelembevételével, hogy egy adott mérkőzésen csapatonként egyszerre maximum 2 fő írható be a mérkőzés jegyzőkönyvébe.
e. Az NB I. A csoportos amatőr játékengedéllyel rendelkező sportolók közül a csapatok maximum 1 főt nevezhetnek a bajnokságba azzal a feltétellel, hogy kizárólag amatőr szerződéssel rendelkezik és megfelel a jelen Versenykiírás 4. pontjában rögzített életkorra vonatkozó, illetve a 4.2 a.d. pontban rögzített előírásoknak. A játékos személye a bajnokság során nem cserélhető. Az NB I. A csoportos játékengedéllyel rendelkező, amatőr státuszú sportoló kizárólag akkor játszhat a bajnokság rájátszásában és döntőjén, ha az alapszakaszban az adott csapat mérkőzéseinek legalább 50%-án játszott.
 
4.3 Játékosok igazolása
A bajnokság mérkőzésein történő részvétel, vagyis a pályára lépés feltételei:
 a játékos szerepel az MKOSZ által kiállított csoportos játékengedélyen
 a játékos személyazonosságát tudja igazolni
 a játékos rendelkezik érvényes sportorvosi igazolással
 
5. Nevezés
5.1 Nevezési határidő: 2015. szeptember 14. hétfő
5.2 A részvétel díj (tartalmazza: a tagdíjat, a nevezési díjat, 20 fő játékengedélyének díját) 90 %-os díjcsökkentést követően befizetendő összege 122.000 Ft.
5.3 A részvételi díj befizetésének határideje: 2015. szeptember 21. hétfő
5.4 A pontos játékos listát és az előírt igazolásokat 2015. október 5-ig kell hiánytalanul leadni a MEFS részére.
Igazolások: hallgatók esetében egyéni vagy csoportos, Tanulmányi Osztály által kiállított hallgatói jogviszony igazolás; végzettek esetében az abszolutórium másolata; középiskolások esetében pedig az oktatási intézmény által kiállított iskolalátogatási igazolás leadása szükséges. Az egyesületi tagságot az egyesület vezetőjének szükséges igazolnia.
A MEFS ellenőrzését követően, az MKOSZ állítja ki a csoportos játékengedélyt, melyek az MKOSZ honlapjáról letölthetők.
5.5 A benevezett intézménynek illetve az egyetemet képviselő sportszervezetnek minimum egy csapatot kell indítani az MKOSZ által szervezett országos egyetemi B3x3 bajnokságban. Az egyetemi B3x3 bajnokság versenykiírása 2016. március 31-ig megküldésre kerül az érintett sportszervezetek és intézmények részére.
5.6 A nevező intézmény kötelezettséget vállal arra, hogy csapatainál csak olyan edzőket foglalkoztat, akik vagy rendelkeznek az MKOSZ által kiadott 2015/16-os bajnoki évre szóló érvényes edzői működési engedéllyel, vagy a bajnokság kezdetéig beiratkoznak OKJ-s kosárlabda edzői képzésre, továbbá az MKOSZ 2015/16. évi kosárlabda versenyrendszerének edzőtovábbképzésén 3 kreditpontot szereznek a bajnokság kezdetéig. A mérkőzésen csak az ezen feltételeknek megfelelő edző és segédedző működhet közre.
 
6. Lebonyolítás
6.1 Sorsolás:
A sorsolást az MKOSZ Versenyiroda készíti el, meghatározva a hivatalos játéknapokat! Az időpontok módosítása az első esetben térítésmentes, minden további esetben 10.000 Ft eljárási díj ellenében történik.
6.2 Lebonyolítás:
 Alapszakasz: 2015. október 13. – 2016. március 21.
 Rájátszás: 2016. március 22. – 2016. április 18.
 Döntők: 2016. április 19. – 2016. május 31. között kerül megrendezésre, az MKOSZ által kijelölt időpontban
6.3 A lebonyolítás menetét és további szabályait a Kosárlabda MEFOB 2015/2016 Sorsolás, a Kosárlabda MEFOB 2015/2016 Szabályzat dokumentumok részletezik.
6.4 Egyetemi játéknap: javasolt időpont a hétfő. Közös megegyezéssel bármely más napon is lehet mérkőzést játszani.
 
7. Költségek
7.1 A játékvezetői díjak központilag visszatérítésre kerülnek.
 
8. Díjazás
8.1 A női bajnokság és a férfi bajnokság győztese elnyeri a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnoka címet. Az 1-3. helyezettek mindkét bajnokságban oklevél és érem díjazásban részesülnek.
8.2 Az országos egyetemi női és férfi bajnokcsapat jogot szerez a 2016-ban Horvátországban sorra kerülő Európai Egyetemi Játékokra történő nevezés leadására.
 
9. Óvás – fellebbezés
9.1 Az óvással és fellebbezéssel kapcsolatos általános szabályokat a „Magyar Kosárlabda Versenyszabályok” tartalmazza.
 
10. Egyéb rendelkezések
10.1 A bajnokság mérkőzéseit kizárólag legalább NB II-es mérkőzésekre hitelesített pályán lehet lejátszani.
10.2 A bajnokság mérkőzéseire a rendező csapatnak 3 fős asztalszemélyzetet kell biztosítania, továbbá kötelező gondoskodnia az online statisztika vezetéséről.
10.3 Minden olyan esetben, amelyről ezen Versenykiírás, illetve a Verseny- és Játékszabályok nem intézkednek, az MKOSZ és a MEFS jogosult dönteni.
10.4 A bajnokság és mérkőzések az MKOSZ által elfogadott és közzétett „Magyar Kosárlabda Versenyszabályok”, valamint a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) által elfogadott „Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok” 2010. október 1-től érvényes játékszabályai szerint kerülnek lebonyolításra.
 
/
 
Utoljára frissítve: 2016. november 15., kedd 13:27