MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2016. július 14., csütörtök 10:30

Rektori konferencia: Az egyetemi sport fejlődése, az egyetemi hallgató sportolók kettős életpályája

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) megbízásából Horvátországban két helyszínen, Zágrábban és Rijekában kerül megrendezésre 3. alkalommal az Európai Egyetemi Játékok, amelyen 21 sportágban több mint 5000 hallgató vesz részt Európa szinte miden országából egyetemét képviselve. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) vezetésével Magyarországról 140 hallgató és kísérőik küzdenek a magyar egyetemek sikeréért.

Rektori konferencia: Az egyetemi sport fejlődése, az egyetemi hallgató sportolók kettős életpályája Forrás: eug2016.com

A szervezők a program kísérőrendezvényeként a University of Rijeka, University of Zagreb és a Horvát Rektori Konferencia szervezésében július 11-től háromnapos Rektori Konferenciát szerveztek (Opatija, Rijeka, Zágráb helyszínekkel), melynek témája az egyetemi sport fejlődése, az egyetemi hallgató sportolók kettős életpályája.

 

A konferencián részt vett a meghívó rektorok mellett többek között Oleg Matyisin, a FISU elnöke, Adam Roczek, az EUSA elnöke valamint Prof Martine Rahier az EAU alelnöke, Prof Damir Boras a horvát Rektori Konferencia elnöke, polgármesterek, európai egyetemek rektorai.

 

Magyarországot Dr. Sterbenz Tamás a Testnevelési Egyetem rektor-helyettese, Dr. Balogh László a Debreceni Egyetem docense, Sporttudományi és koordinációs intézet igazgatója, továbbá Dr. Székely Mózes a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség főtitkára, az FTT volt elnöke képviseli a rendezvényen.

 

Oleg Matyisin a FISU elnöke beszédében kiemelte, hogy az Európai Egyetemi Játékoknál és az Universiadenál csak az Olimpia nagyobb soksportos megmérettetés. Az olimpiai érmet nyerők közül nagyon sokan vannak, akik egyetemi versenyeket is megnyertek (nincs ez máshogy a magyar olimpiai kvótát szerzetteknél sem ld. cikkünk: Rió 2016: az olimpikonok közel kétharmada kiváló egyetemi sporteredményekkel  büszkélkedhet).

 

Adam Roczek az EUSA elnöke Nelson Mandela szavaira hívta fel a Rektori Konferencia résztvevői figyelmét, miszerint a sport ereje képes megváltoztatni a világot, míg Martine Rahier az EAU alelnöke hangsúlyozta, hogy a kettős életpálya modellel készítik fel a sportolókat arra, hogy miután visszavonultak az aktív sporttól, képesek legyenek akár a sporttól független karrierjüket is építeni.

 

A Rektori Konferencia zárónapjának kiemelt előadója Predrag Šustar a horvát tudományos, oktatási és sport miniszter. A 3. Európai Egyetemi Játékok nyitóünnepségén való részvétellel zárul a Rektori Konferencia.  

 

 

Képgaléria

{gallery}2367{/gallery}