MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. november 12., csütörtök 07:30

Megújult a FISU vezetése, elismerték a magyarok munkáját

A svájci Lausanne-ban tartott közgyűlésén megválasztották a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Végrehajtó Bizottságát és új elnökét, Oleg Matytsint (RUS) aki a 2015-2019 közötti időszakban szabja meg a sportot, kultúrát és oktatás összekötő élsport-szervezet irányvonalait. Az eseményen megjelent a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, az olimpiai bajnok és korábbi kétszeres Universiade-résztvevő német tőrvívó, Thomas Bach is, aki átvette a FISU legrangosabb elismerését a Jean Petitjean Díjat. Ugyanezt a kitüntetést az idén a világon első szervezetként a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) kapta meg. Akkor a díjat dr. Székely Mózes, MEFS főtitkár vehette át, aki újonc jelöltként a mostani tisztújításon 5 kontinens 128országának 54 szavazatát nyerte el. Dr. Frenkl Róbert 2003-ig volt tagja a FISU vezetésének, azóta az itthon is egyre növekvő ismeretségű magyar egyetemi sport most érte el legjobb eredményét, hiszen mindössze tíz voks hiányzott a megválasztáshoz. A prof. dr. Kiss Ádám MEFS elnök vezette magyar egyetemi sport szakmai munkájáról a küldöttek és a FISU vezetés is elismeréssel nyilatkozott.


A FISU 34. közgyűlésén a 170 tagországból 128 képviseltette magát. Elfogadták a beszámolókat és az Alapszabály kisebb mértékű módosítását, majd a következő négy évre megválasztották a tisztségviselőket. A korábbi első alelnök Oleg Matytsin 102 szavazattal győzött a csupán 23 szavazatot kapó korábbi elnökkel,Claude-Louis Galliennel (FRA) szemben. Az új FISU elnök megválasztását követően közölte: „Teljes mértékben tisztában vagyok azzal, milyen nagy felelősséget ró majd rám és csapatomra a most megkapott feladat. Fő célunk, hogy ne csupán a kontinensek szövetségeit és a nemzeti sportszövetséget vonjuk be hatékonyan a munkába, hanem mellettük erősítsük kapcsolatainkat és együttműködésünket az olyan nagy nemzetközi szervezetekkel is, mint amilyen például a nagy erőforrásokkal és nagy hagyományokkal rendelkező UNESCO. Hagyományaink megőrzése mellett tehát a megújulásról sem feledkezhetünk meg.”

Az új elnök az egyetemi sportélet fejlesztésében több mint 15 éves tapasztalattal bír. A komoly tudományos múlttal rendelkező szakember az Orosz Egyetemi Sportszövetség jelenlegi elnöke, több egyetem díszdoktora, országa Állami Testnevelési, Sport és Turisztikai Egyetemének egykori rektora. 2005 óta vezeti az orosz Universiade csapat küldöttségét és emellett alelnökként irányítja a krasznojarszki, 2019. évi Téli Universiade Szervező Bizottságát. A FISU közgyűlésén megjelent a NOB elnöke, az olimpiai és világbajnok Thomas Bach, aki 1973-ban Moszkvában, 1979-ben Mexikóban vett részt Universiadén. A NOB vezetője fél éve Szocsiban személyesen is tárgyalt azzal a Vlagyimir  Putyin orosz elnökkel, aki az orosz sportminiszterrel együtt hatékonyan támogatta az új FISU elnök megválasztását. A NOB vezetője a közgyűlésen átvette a FISU legrangosabb elismerését a Jean Petitjean Díjat, amelyet korábban a MEFS sportszervezetként a világon elsőként kapott meg.

A FISU Végrehajtó Bizottságának az elmúlt 12 évben nem volt magyar tagja. Dr. Székely Mózes a MEFS főtitkáraként kandidált a VB tagságra. Pályázatával a választás második körében 128 ország 54 voksát nyerte el, mindössze egyetlen szavazattal maradva le az utolsó fordulóról. A főtitkár a döntést követően megköszönte a magyar sportvezetők, a nemzetközi sportdiplomaták és a kampányban részt vevő munkatársai segítségét. Mint mondta: „bár a hazai sportélet elsődleges prioritásai közé csak az utóbbi időben próbál bekerülni a felsőoktatás sportja, a jelölés széleskörű támogatását jelezte, hogy az ajánlólevelet a magyar felsőoktatás és a sport kiváló vezetői meggyőző lelkesedéssel  írták alá. Ez nagyon szép példája annak a sport és felsőoktatás közötti együttműködésnek, amit Frenkl tanár úr nyilatkozataiban anno gyakran hiányolt”.

A MEFS főtitkárának pályázati anyaga arra is felhívta a figyelmet, hogy a kampány egyik hozadékaként a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia és a nemzetközi sportszervezetek magyar vezetői egyre inkább közös gyermeküknek tekintik a kettős kötődésű egyetemi sportot. Dr. Székely Mózes emlékeztetett, hogy mivel az olimpiai sportban folyamatosan erősödő piaci nyomás, a szponzoráció és a marketing szempontjai egyaránt megkövetelik a folyamatos média-jelenlétet, így egész éves versenysorozatok jönnek létre, amelynek eredményeként nem nagyon marad idő pl. az Universiadéra. A főtitkár kiemelte, pont ezért olyan stratégiát kell kidolgozni, ami a legjobb egyetemistákat megnyeri és közben a nézőtereket is megtölti.

„Régi kötelezettségeaz egyetemi sportnak, hogy minél több hallgató rendszeres mozgását elősegítse.”– fejtette ki a sport- és felsőoktatási vezető (aki a Felsőoktatási Tervezési Testület, FTT most leköszönt elnöke is), megjegyezve: „A mindennapi fizikai aktivitáshoz már nem is a sporton, hanem az egészségen keresztül vezet az út. A WHO globális programja, a Health Promoting Universities magyar adaptációjaként dolgoztuk ki az Egészségfejlesztő Egyetemek hazai koncepcióját, amelynek 2016-ban nálunk lesz az első európai konferenciája. Reményeink szerint itt a legjobb gyakorlatokat is ki tudjuk cserélni egymás között.” Dr. Székely Mózes meglátása szerint a FISU számára is felajánlható, hogy az egyetemi sport bázisát a szabadidősport hatékony fejlesztésével erősítsék, amelyet az egyetemi vezetők elkötelezésével és a hallgatók bevonásával lehet elérni.

A összegzésképpen prof. dr. Kiss Ádám MEFS elnök úgy nyilatkozott: „Személyesen nagy sportdiplomáciai sikernek tartom visszakerülni a világ második legnagyobb soksportos eseményeit szervező FISU döntéshozása közelébe. A közhiedelemmel ellentétben itt nem csupán egymás hátát lapogató, mosolygós urak találkoznak, de az egyetemi sport mellett a magyar felsőoktatás és sport érdekeit is hatékonyan lehet képviselni. A munkát folytatjuk tovább, a mostani kampánnyal és az utóbbi évek eredményeivel megszerzett széles körű nemzetközi ismertség komoly esélyt jelent a világszervezet szakmai bizottsági helyeinek megszerzésére. Továbbá az utóbbi négy évben az Európai Egyetemi Sportszövetségben (EUSA) felépített pozíciónk is megerősödött, a tavasszal esedékes tisztújításon itt is küzdünk majd a magyar érdekek képviseletéért.

A FISU Végrehajtó Bizottságának tagsága a küldöttek döntése alapján 2015 és 2019 között az alábbi:

Elnök: Oleg Matytsin (RUS)

Első alelnök: Leonz Eder (SUI)

Alelnökök (megválasztásuk sorrendjében): Liguo Yang (CHN) - Luciano Cabral (BRA) - Marian Dymalski (POL) - Leopold Senghor (SEN)

Pénztáros: Bayasgalan Danzandorj (MGL)

Első elnökségi tag: Verena Burk (GER)

Elnökségi tagok (megválasztásuk sorrendjében): Byong Jin You (KOR) - Tai-Cheng Chen (TPE) - Kairis Ulp (EST) - Fernando Parente (POR) - Hisato Igarashi (JPN) - Rosaura Mendez (CRC) - Omar Al-Hai (UAE) - Kemal Tamer (TUR) - Penninah Kabenge (UGA) - Kenny Chow (HKG) - Kairat Zakiryanov (KAZ) - Anthony Davis (JAM) - Malumbete Ralethe (RSA) - Coleen Dufresne (CAN) - Hilkka Laitinen (FIN)

A közgyűlésen tiszteletbeli tagokat is választottak, továbbá átadták a Honorary Award kitüntető címet, amit dr. Földesiné dr. Szabó Gyöngyi, a FISU Oktatási Bizottságának leköszönő tagja, a Testnevelési Egyetem professzor emeritája vehetett át a FISU elnökétől.