MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. november 25., szerda 09:51

Küzdelmes, fáradságos meccsekkel folytatódott a Kosár MEFOB

Egy félidőn át tudta tartani a lépést  aBEAC a PEAC-cal a női nyugati csoportban, ám a végén a sokkal nyugodtabb, türelmesebb pécsi együttes fölényes győzelmet aratott. Remek mérkőzésen, idegenbeli győzelemmel kezdte szereplését a férfi bajnok SzOESE, amely egy kosarakban gazdag, végig kiélezett mérkőzésen tudott nyerni az ES Petőfi SE otthonában. Jó kezdésével az alaphangot megadta és végig vezetve magabiztos győzelmet aratott a DEAC az időnként elég egyemberes alakulatnak tűnő MEAFC otthonában. Jól kezdett és az első félidőben egy kisebb hullámvölgyet leszámítva végig ráerőltette akaratát a MEAFC csapatára a győztes Közgáz. Kemény, küzdelmes mérkőzésen a jó kezdésének köszönhetően szinte végig vezetve nyerte az előző kiírás négyes döntőjében résztvevő két csapat rangadóját a DEAC, a szívósan küzdő és egyes időszakokban kifejezetten jól játszó egriek ellen. Végig vezetve győzött a pécsi csapat, hiába akadt - főként szünet után - egy extra egyéni teljesítmény a győri oldalon. Inkább küzdelmes, mint látványos mérkőzésen Sopronban is győzött, tehát második idegenbeli mérkőzését is megnyerte a férfi bajnok SzOESE.

 

 

 


Szünet után állva hagyta a PEAC a BEAC-ot.
Egy félidőn át tudta tartani a lépést  a BEAC a PEAC-cal a női nyugati csoportban. Az első félidő végén kapott demoralizáló tripla után a hátrányban lévő BEAC kapkodott, s a sokkal nyugodtabb, türelmesebb pécsi együttes fölényes győzelmet aratott.
ELTE-BEAC - PTE-PEAC 42-69 (17-15, 10-18, 5-22, 10-14)

Budapest, egyetemi - főiskolai bajnokság, női nyugati csoport.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Budapesti Egyetemi Atlétikai Klub (ELTE-BEAC): Csajkó 4, DEBRECZENI 9/3, Wiesner, Árvay 2, Wunderlich 6. Cs.: Wirnhardt 10, Roik 4, MANGLIÁR 6.

Pécsi Tudományegyetem – Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PTE-PEAC): HERENDI 8/3, Pécsi 4, Oros 2, TROJÁK 25/12, KÉSŐI 13/3.Cs.: RAUS 11/9, Rick 6.

Debreczeni Zsófia, valamint a csereként érkező Wirnhardt Júlia jóvoltából kezdetben a BEAC vezetett. Troják-trojkákkal próbálta tartani a lépést a hazaiakkal a PEAC, ám a pécsi együttes játékénak nem igazán volt ritmusa, gyengén dobtak a vendégek a hazai zóna ellen. Egy-két gyors ellencsapással végül mégis feljöttek a vendégek, ám a negyed végére Mangliár Vanda találatával ismét a hazaiaknál volt az előny.

A második 10 perc - némi túlzással persze - Raus Barbara show-t hozott. A pécsiek 3 évvel ezelőtti bajnokcsapatában is szereplő kosaras szinte ugyanonnan, jobbról, 45 fokos szögből három triplát is beemelt, s ennek jelentős szerepe volt abban, hogy a pécsi együttes előnnyel zárja a félidőt. Hazai részről palánkos dupláival Wunderlich Anna tett sokat azért, hogy a BEAC versenyben maradjon. Raus utolsó triplája, amelyet a félidő utolsó lejártát jelző dudaszó pillanatában dobott demoralizáló találat volt, sokkolta a hazaiakat.

Így térfélcsere után az ELTE hallgatói hátrányban is kapkodtak, siettették az akciók befejezését és nagyon pontatlanul dobtak. Zónájukat Trojákék trojkákkal újfent átdobták, így emberfogásra váltottak. Az ellenfél pedig - a hatalmas mezőnymunkát végző Késői Melinda (13/3 pont, 17 lepattanó, 6 gólpassz, 4 blokk) vezérletével -, okos játékkal, tovább növelte előnyét. A befejező szakasz elején kicsit lazábbra vették a védekezést a pécsiek, s a hazaiak ezt Mangliár vezérletével kihasználták. Állandósult a 20 pont körüli különbség, majd a végére - az erejével teljesen elkészülő hazaiakkal szemben közel - 30-ra növelte előnyét a PEAC. 

 

Megdolgozott a győzelemért a férfi bajnok

Remek mérkőzésen, idegenbeli győzelemmel kezdte szereplését a férfi bajnok SzOESE, amely egy kosarakban gazdag, végig kiélezett mérkőzésen tudott nyerni az ES Petőfi SE otthonában.

Petőfi SE - SzOESE 92-98 (19-21, 24-22, 19-23, 30-32)

Kozármisleny, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi nyugati csoport.

Pannon Egyetem Petőfi Sport egyesület (Petőfi SE): Dragisevics 16, , MOÓSZ 11/3, FÖLDES 18/12, Sümegi 9. SOMOGYFOKI SZ. 19. Cs: Koller 7/3, SÜTŐ 8/3, GYŐR 4.

Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SzOESE): SIMON B.6, MÉSZÁROS M. 25/6, FÖLDESI M. 12/6, Novák B. 9/3, Szabó B. 5/3. Cs: BAZSÓ 29/9, GÁBOR M. 8, Perák 2, Németh A. 4, Kozma.

Remek iramban kezdődött a mérkőzés, váltva estek a kosarak, s ennek megfelelően váltott vezetéssel haladtak a csapatok, hazai részről Moósz Milán, a címvédőtől pedig Novák Bence villogott az első percekben. A szakasz közepén Veljko Dragisevics és Somogyfoki Szabolcs vezetésével 6-0-lal ellépett a Petőfi SE, de a szakasz hajrája a vendégeké volt, akik Bazsó Brúnó vezérletével előbb felzárkóztak, majd Mészáros Máté hármasával a negyed végén át is vették a vezetést. A második szakasz elején Bazsó is dobott egy triplát, ekkor a Petőfi üldözte a címvédőt, Dragisevics és Somogyfoki révén tapadt a Bazsó-Mészáros kettős vezette címvédőre. A szakasz közepén Sütő Attila egyenlítést jelentő triplája 12-2-es hazai roham kezdetét jelentette, 7-tel meglépett a Petőfi. Mészáros Máté és Szabó Bence egy-egy triplával hozta vissza a bajnokot, a remek első félidő döntetlennel zárult.

A második félidő elején is fej-fej mellett haladtak a felek, majd 5 ponttal megléptek a szombathelyiek. A hazai gárda a triplát dobó Koller Tamás, valamint Somogyfoki révén ismét üldözőbe vette a SzOESE csapatát. Erre azonban két vasi tripla volt a felelet, Földesi Marcell majd Bazsó Brúnó is betalált távolról. Somogyfoki ekkor szinte egymaga tartotta a lelket a hazaiakban, ám Földes Dániel tripljával egalizált a Petőfi SE. Ahogy azonban az első kettő, úgy a 3. negyed is a vendégeké volt, akik büntetőkkel 4 pontos előnnyel várhatták a befejező 10 percet.

6-0-lal kezdve hamar visszavette a vezetést a Petőfi SE. Nagy dobópárbaj közepette a negyed közepéig, ha szűken is, de a hazaiak vezettek, majd Mészáros Máté remek megmozdulásaival ismét fordult a kocka. 76-74-es hazai vezetés után a SzOESE 10-2-es rohammal fordított. A végjátékban ugyan Földes szinte emberfelettit nyújtva 3 triplát is bevágott, ám a bajnokcsapatnak elsősorban Gábor Máté, illetve Bazsó révén mindenre volt válasza, így egy remek meccsen a kritikus időszakokból rendre jobban "kijövő" SzOESE megérdemelten kerekedett végül dicséretesen küzdő riválisa fölé.

 

Újabb fölényes debreceni diadal
Jó kezdésével az alaphangot megadta és végig vezetve magabiztos győzelmet aratott a DEAC az időnként elég egyemberes alakulatnak tűnő MEAFC otthonában.
MEAFC-DEAC 57-112 (17-29, 12-21, 14-26, 14-36)

Miskolc, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi keleti csoport

Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC): Orliczki 6, Horváth M. 5, OROSZ 27, GALLÓ 9, Tamás 4. Cs: Sörlei 2, Pavlik, Jurányi, Djahin 4.
Debreceni Egyetemi Atlétikai Club DEAC: NAGY BOTOND 28/15, NAGY BENEDEK 16/9, Pék 15/3, PATKOVICS 18, LIPPAI 16.Cs: Szarka 4, Jávor 6/3, SZAKÁCS 9.

Egységes csapatmunkával, lendületes, pontos játékkal 13-3-ra vezetett a vendég DEAC a nyitó szakasz közepén. A játékrész második fele látványos játékot hozott, szinte minden akció kosárral ért véget, Orosz Bence vezérletével próbálta tartani a lépést a DEAC-cal a MEAFC. A második negyedben is Orosz vitte vállain a MEAFC csapatát, a DEAC pedig tartotta 10 és 15 pont közötti előnyét. A félidő végén Nagy Botond villanásaira építve 7-0-val 20 pont fölé növelte előnyét a debreceni gárda.

A harmadik negyedben a szakasz hajrájáig kiegyenlítetté tudta tenni a játékot a MEAFC, 25 pont körüli előnyt állandósított a DEAC.

A szakasz 10-0-s  vendég rohammal ért véget, így a záró szakasz előtt megnyugtató előnye volt a DEAC gárdájának, 33 ponttal vezetett dr. Nagy Ágoston legénysége. Ez a huszáros debreceni roham végképp megtörte a MEAFC ellenállását, a záró 10 percre már úgymond egyoldalúvá vált a játék, így ellenfele ellenállását felőrölve újabb fölényes győzelmet aratott a debreceni együttes.

 

Nyert a Közgáz, helytállt a MEAFC

Jól kezdett és az első félidőben egy kisebb hullámvölgyet leszámítva végig ráerőltette akaratát a MEAFC csapatára a győztes Közgáz. Szünet után feljöttek a miskolciak, de a befejező negyedben újítani tudott az előző sorozat ezüstérmese és biztosan győzött.

Közgáz-MEAFC 74-52 (19-6, 21-14, 9-20, 25-12)

Budapest, egyetemi - főiskolai bajnokság, nők keleti csoport.

Budapesti Corvinus Egyetem (Közgáz): KOVÁCS P. 11/3, SHIRIAN 12, Vásárhelyi, 6, ABAHÁZY 15, IMRE 9. Cs: LÉGRÁDI 8, Bauer 8/6, Donkó 5.

Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC): Kostyó 5, Veres 4/3, Kovács 2, BAKOS 12, ARAD 22/6. Cs: Papp 7, Balogh.

Esélyeshez méltón 8-0-val indított az előző kiírás ezüstérmese, amikor Bakos Eszter révén megszerezte első pontjait a MEAFC. A folytatásban Shirian Fatime erőteljes, dinamikus játékával növelte előnyét a Közgáz.

A második szakasz 5 vendég ponttal kezdődött. Centerei, Abaházy Anna és Imre Nóra eredményessége révén újra 10 pont fölötti előnyt állandósítottak a hazaiak. A miskolci együttest Bakos, valamint a palánk alatt kifejezetten ügyesen játszó és távolról is veszélyes Arad Zsófia próbálta versenyben tartani. A félidő hajrájában Bauer Anna némiképp szerencsésnek mondható palánkos triplája megtörte a miskolciakat, Légrádi Réka labdaszerzések utáni kosaraival a szünetre 20 pontra növelte előnyét a hazai együttes.

Szünet után "leült" a hazaiak játéka, s bár megvoltak a Közgáz helyzetei, azok rendre kimaradtak. A MEAFC ügyesen kombinált, Arad és Bakos jó dobóformával rukkolt ki. Elbizonytalanodott a Közgáz, a negyed második felében 10-3-as rohamot bemutatva 10-en belülre került a MEAFC.

A záró etap elején Légrádi, valamint Abaházy és Imre jóvoltából, 10-0-s futással végképp lerázta jól küzdő, ám ekkorra már kapkodó, több labdát is eladó ellenlábasát a Közgáz és végül biztosan nyert.

A DEAC nyerte a rangadót

Kemény, küzdelmes mérkőzésen a jó kezdésének köszönhetően szinte végig vezetve nyerte az előző kiírás négyes döntőjében résztvevő két csapat rangadóját a DEAC, a szívósan küzdő és egyes időszakokban kifejezetten jól játszó egriek ellen.
DEAC - EKF SE 84-62 (29-19, 16-16, 21-14, 18-13)

Debrecen, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi keleti csoport

Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC): NAGY BENEDEK 11/3, NAGY BOTOND 14/12, Pék 5/3 PATKOVICS 22/6, KISS L 14. Cs: Szarka, ASZTALOS 11, Lippai 5, Szendrei 2, Jávor, Szakács.  

Eszterházy Károly Főiskola (Eger): Tóth Z. 9/6, Csabák, JAKAB 19/12, VARGA 17, CSÁKVÁRI 12. Cs: Ungi 2, Szabó D. 3, Frey, Fülöp, Megyes, Kis.

Az előző kiírás ezüstérmesének és 4. helyezettjének összecsapásán a Filip Patkovics-Kiss Lakos kettős jóvoltából 8-2-re, majd a két Nagy fivér egy-egy triplájával 14-6-ra vezetett a DEAC, amely úgymond "nekiesett" az egri együttesnek. A vendégek irányítójára, Tóth Zoltánra (aki a két együttes a közelmúltban az NB I B-ben lejátszott meccsén 36 pontot - benne 10 triplát - szórt a DEAC-nak) nagyon ügyeltek a debreceniek. A DEAC - nagy dobópárbaj mellett -megtartotta a meccs elején szerzett előnyét a negyed végéig, az egrieket Jakab Zsolt és Varga Imre próbálta versenyben tartani.

A második szakasz Jakab hármasával indult, ami 7-0-s egri "részhajrá" kezdetét jelentette. Több, mint 3 perc elteltével Asztalos Soma révén szerezte első pontjait a második negyedben a DEAC, ám újabb 5 egri pont következett - Tóth is villant egy hármassal - és a negyed első felét 12-2-re nyerő egri alakulat ledolgozta hátrányát. Úgy látszik ez a szervezett, koncentrált, hatékony játék sokat kivett Váczi Péter fiaiból, ugyanis a Nagy fivérek, valamint Patkovics jóvoltából a DEAC 12-0-s, 4 perces rohammal ismét ellépett. Szünetre tehát maradt az első negyed végi 10 pontos DEAC-vezetés.

Jakab triplájával indult a második félidő, az EKF újra üldözőbe vette a DEAC-ot, 7-2-es rohammal megfelezve hátrányát. A DEAC azonban ismét újítani tudott, 49-44 után egy Kiss Lajos vezette 15-2-vel közel 20 pontosra növelte előnyét. A záró szakasz előtt 17-tel "mentek" a hazaiak.

Varga két kosarával próbált újra zárkózni az egri csapat, ám Asztalos vezérletével ezt visszaverte a DEAC. A záró szakasz közepén Asztalos és Kiss kosaraival 20 pont fölé nőtt a debreceni gárda előnye, amely a szezon során most először ütközött nagyobb ellenállásba. Színvonalas, küzdelmes meccsen a kritikus időszakokban jobban koncentráló, pontosabban játszó DEAC megérdemelten győzte le a szívósan küzdő és egyes időszakokban kifejezetten jól játszó egri legénységet. 

Egy fecske kontra egy csapat
Végig vezetve győzött a pécsi csapat, hiába akadt - főként szünet után - egy extra egyéni teljesítmény a győri oldalon.
PTE-PEAC - SZE Győr 98-77 (27-18, 19-22, 23-19, 28-16)

Pécs, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi nyugati csoport.

Pécsi Tudomány Egyetem Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PTE – PEAC): TÁLOS 12, Perényi 5/3, NAGY B.18/9, MARCZI 15, Füzy 6. Cs:THÁN 10/6, KOLTAI 15/3, AL FARHAT 17.

Győr: Zábó 7/3, Hlinyánszky 6/6, VIDA 12/3, BARUTA 43/15, KOVÁCS T. 9. Cs: Káli, Bosnyák, Iváncsics.

Nagy Bence triplájával kezdődött a meccs, ami 9-0-s pécsi "repülőrajtot" indított útjára. Az első győri pontokat Zábó Dániel büntetőkből szerezte, ami nagy áttörést jelentett a csapatuk "motorját", Palavics Barnabást nélkülöző vendégeknél. Előbb a két Tamás, majd Vida és Kovács is villant, feljöttek 11-8-ra. Ismét Nagy Bence kosara adott lökést a PEAC-nak, így 7-0-s rohammal ismét elléptek a hazaiak, akik meg is tartották előnyüket a negyed végéig.

A második negyedet a triplát "vágó" Thán Csaba és Koltai Tamás találatai révén 7-0-val indította  a hazai gárda, ezzel 16 pontosra növelve előnyét.  Ezt követően azonban Hlinyánszky Gábor, Vida és Baruta Richárd is "bevert" egy-egy triplát a vendégektől, akik így 11-2-vel 7 pontra feljöttek. Al Farhat vezérletével új erőre kapott a PEAC, ám a negyed hajrájában Hlinyányszky majd Baruta újabb triplát dobott és 4-re felzárkózott a Győr. A félidő Fűzy Marcell duplájával és 6 pontos PEAC vezetéssel zárult.

A második félidő Koltai révén hazai kosárral kezdődött, majd Baruta elindította egyszemélyes üldözőversenyét a pécsiekkel szemben. Zsinórban dobott 6 pontjával feljött 2-re a Győr, majd 6 pécsi pont következett. A győri "gólvágó" a szakasz első felében dobott 13 pontjával egymaga tartotta versenyben csapatát. 59-53-as PEAC vezetést követően a hazaiak 9-0-val - benne egy Thán-triplával - megnyugtató előnyre tettek szert. Baruta újabb villanásaival azonban a negyed végére 10-en belülre kerültek a vendégek. A győriek ponterős játékosa 19-et jegyzett csapata 21 pontjából a 3. negyedben, Kovács értékesített 2 büntetőt.

A záró etap elején Baruta egy duplával, majd egy triplával 6 pontra felhozta még övéit, ám 72-66 után 12-2-es futással a csapatként jobb PEAC végképp lerázta a szünet után gyakorlatilag egyszemélyes alakulattá váló ellenfelét. A hajrában a frissebb, jó dobóformát nyújtó hazaiak előnye 20 pont fölé nőtt. Szünet után a győri csapatból Vida 2, Kovács pedig 4 pontot dobott, miközben Baruta 31-et... A meccs jó példája volt annak, hogy egy fecske nem csinál nyarat...

Baruta a 43 pontját egyébként 42 mezőnykísérletből érte el, de így is, szinte emberfelettit nyújtott, ám azzal nem tudott mit kezdeni a mezőny messze legeredményesebb játékosa, hogy a csapatként jó teljesítményt nyújtó PEAC-ból hatan legalább 10 pontot dobtak.

Al Farhat 17 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával járult a hazai sikerhez, győri részről Kovács Tamás ettől egyetlen ponttal (9 pont, 17 lepattanó), Baruta pedig 2 pattanóval (43 pont, 8 lepattanó) maradt el. A cserepadok csatája óriási PEAC-fölényt hozott (42-0). 

Kiküzdötte a bajnok

Inkább küzdelmes, mint látványos mérkőzésen Sopronban is győzött, tehát második idegenbeli mérkőzését is megnyerte a férfi bajnok SzOESE.

SMAFC - SzoESE 56-65 (16-17, 18-14, 11-19, 11-15)

Sopron,egyetemi - főiskolai bajnokság.

Soproni Műegyetemi Atlétikai és Football Club (SMAFC):NAGY G.18, Forrai 6/3, BERNECZEI 18/3, Tukovits, TÖRÖK 12. Cs: Oláh 2, Gaál 2, Szlávik.

Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SzoESE): SIMON B. 8/6, Földesi M. 4, Mészáros 6, NOVÁK B. 10, SZABÓ B. 12. Cs: GÁBOR 7, Horváth A. 3/3, KOZMA 8/6, Perák 4, Németh A. 3/3.

Az első félidőben váltott vezetésnél, végig fej-fej mellett haladtak a felek. A SMAFC csapatánál a szokásoknak megfelelően a Berneczei-Nagy-Török trió "húzta a szekeret", a címvédőnél jobban megoszlottak a terhek.  A második negyedben többnyire, ha szűken is, de a hazaiak vezettek, szünetben 3 ponttal jártak a bajnok előtt.

Térfélcsere után szigorított védekezésén a SzoESE, a SMAFC három kulcsjátékosa pedig fáradni látszott. A harmadik negyed végén már a bajnokcsapat 5 pontos vezetését mutatta az eredményjelző, a vendégeknél a cserepadról beszállva tudott lendíteni a játékon Gábor Máté és Kozma Márk.

A záró szakasz első felében még tartotta a lépést ellenfelével a hazai gárda, ám a végén a három Bence, a játékot szervező Simon, valalmint Novák és Szabó révén ellenfelének az utolsó 5 percben csupán 2 pontot engedve bebiztosította győzelmét a SzoESE, amely ahogy pár napja a Petőfi SE,  most a SMAFC otthonában is alaposan megdolgozott a győzelemért.

A hazaiak igen gyengén tripláztak (2/20), Török Balázs 12 pontos, 16 lepattanós dupla-duplával zárt. Fontos tényező volt a vendégek sikerében, hogy a cserepadok különmeccsét 25-4-re nyerték a szombathelyiek. 

Képgaléria

{gallery}2174{/gallery}