MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. augusztus 08., csütörtök 11:06

Készül a magyar pályázat a 2019-es Universiade megrendezésére

Budapest is kandidálhat a 2019-es XXX. Nyári Universiade megrendezésére. A pályázati jog formálisan a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetségnél (MEFS) van. A jól kidolgozott, részletes pályázati anyag nyújt támpontot a Kormánynak arra, hogy mérlegelése után eldöntse, hogy hazánk pályázik-e a 2019-es Universiade megrendezésére. Ennek az előkészítő pályázati anyagnak a kidolgozásában az Edutus Főiskola segítségnyújtását ajánlotta fel a MEFS részére.


Az Universiade az Olimpia után a világ második legnagyobb soksportos (multisport) eseménye. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) kétévente rendezett nyári játékain 150–160 ország, 10–12 ezer sportolója, 18–27 sportágban méri össze tudását. A versenyeken elinduló hallgatók nemcsak a világ legjobbjai, de jellemzően közülük kerülnek ki a későbbi olimpiai- és világbajnokok.

A rendezvény azért is kiemelkedő jelentőségű, mert az Universiade időszakában más világraszóló sportesemény nem kerül megrendezésre. Így a világ figyelme a rendezőre irányul, lehetőség van alakítani, befolyásolni a Magyarországról kialakult képet. Az Universiade sikeres lebonyolítása egy esetleges Budapesti Olimpia megrendezésének előfutára, főpróbája lehet. Nem mellékes szempont, hogy a sportlétesítmények korszerűsítése, egyes városrészek rehabilitációja, új létesítmények építése mind a magyar sport, mind a rendezvénynek otthont adó település számára hosszú távú fejlesztési lehetőséget kínál.

Az Edutus Főiskola felajánlotta, hogy a meglevő kompetenciái birtokában hallgatói és oktatói részvétellel segítségére lesz a MEFS-nek az egyetemi sport fejlesztését is szolgáló pályázat kidolgozásában.