MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. június 04., szerda 08:01

Éremeső várható a karate egyetemi világbajnokságon

Tizenegy fiatal tehetséggel indul a magyar csapat a Montenegróban, Bar városában idén június 18-22. között megrendezendő 2014-es karate egyetemi világbajnokságra. A sportvezetők a világbajnokságon, minden indulónktól dobogós helyezést várnak, az aranyesőt sem tartják kizártnak. Az immáron kilencedik alkalommal megrendezett versenyen tatamira lép majd Szegedi Döme, Tadissi Yves Martial, Molnár Réka, Metzger Sandra, Bartha Nikola, Kőhegyi Zoltán, Virág András, Kapdebo Lóránd, Juhász Nikolett, Bánházi Zsófia és Vass Melinda.

Éremeső várható a karate egyetemi világbajnokságon Fotó: Nagy Marton

A korábbi junior világbajnokot, Szegedi Dömét és a 2013-as Egyetemi Európa-bajnokság aranyérmesét, Tadissi Yves Martialt abszolút döntőre esélyesnek tartják.

Mindenképpen dobogós helyezést várnak Molnár Rékától, aki a 2012-es és a 2013-as Egyetemi Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, Metzger Sandrától, a 2013-as felnőtt Eb bronzérmesétől, Bartha Nikolától, felnőtt Eb harmadik helyezettjétől, a 2012-es Korosztályos világbajnokság bronzérmesétől, Kőhegyi Zoltántól, Virág Andrástól, aki a 2013-as Egyetemi Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett és Kapdebo Lórándtól a korosztályos 2012-es Európa-bajnokság ezüst érmesétől. Juhász Nikolettet, aki felnőtt Eb-n 2013-ban csapatban harmadik helyezett lett, Bánházi Zsófiát és Vass Melindát pedig bronzérmes mérkőzésre tartják esélyesnek.

A sportág az Universiade repertoárjában 1998-ban jelent meg. Hazánkat először 2000-ben képviselte Tápai Ágnes, aki ötödik helyezettként végzett Kiotóban. Azóta - a 2006-os Egyetemi világbajnokság kivételével - valamennyi világeseményen részt vettek a magyar felsőoktatásban tanuló kiváló sportolók.

Bár a karate nem tartozik még az olimpiai sportágak közé, a WKF (World Karate Federation)másfél évtizede törekszik arra, hogy a karatét az olimpiai sportágak közé emelje.