MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. október 03., péntek 17:14

A világ legjobbjai is részt vesznek az idei Sportlövő Egyetemi Világbajnokságon

Október 8 és 12 között az Arab Emirátusok-beli Al Ainban rendezik meg az V. Sportlövő Egyetemi Világbajnokságot (EVB). A versenyen hazánkat 6 fiatal, korábban is már komoly sikereket elérő egyetemi hallgató képviseli.


Babicz Sára, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) diákja, aki a 2008-as Európa-bajnokságon negyedik, a 2010-es világbajnokságon ezüstérmes és a 2011-es shenzeni Universiadén negyedik helyezett lett, légpisztoly és sportpisztoly versenyszámban indul. Mihalkó Nikoletta, a Károli Gáspár Református Egyetemre (KRE) járó diák, szintén légpisztoly és sportpisztoly számokban indul. Nikoletta a 2013-as Európa-bajnokságon ezüstérmes lett. Nemes Adrienn, a Semmelweis Egyetem (SE) diákja, korábban Európa-bajnoki ezüst és bronzérmes és a 2013-as kazanyi Universiade negyedik helyezettje, idén is a dobogóra kíván törni sportpisztoly és légpisztoly versenyszámokban. Pisztolyos lányaink csapatban is indulnak 25 m sportpisztoly és 10 m légpisztoly versenyszámokban. Szollár András, a Pannon Egyetem (PE) padjait koptatja, miközben Európa-bajnoki ezüstérmet, világbajnoki nyolcadik helyezést és korábbi EVB ezüstérmet is hazavitt már. András trap és duplatrap számokban indul. Zsarnay István Gábor, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) hallgatója és Romano Mario Imre az Universita degli Studi di Milano hallgatója szintén trap számban indulnak, így a fiúknál is lehetőség adódik a csapatversenyben való részvételre.

Edzőik Pál Plichta Györgyi és Putz István mindegyik indulótól dobogós helyezést várnak, mind egyéniben, mind csapatversenyben. A nyolc fős delegációval Dr. Freyer Tamás, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség alelnöke csapatvezetőként utazik.

A sportlövő EVB-n igen erős mezőnyre lehet számítani, hiszen ilyenkor a sportág legjobbjai, világbajnokai, az élmezőny kiválóságai mérik össze tudásukat. A sportlövészet a Nemzetközi Egyetemi Spotszövetség (FISU) egyik legfiatalabb sportága. Az első Sportlövő EVB-t 2003-ban a Cseh Köztársaságban, Pilsenben rendezték meg. Számos próbálkozás után, 2007-ben a bangkoki Universiadén opcionális sportágként szerepelt a sportlövészet, ezt követően az EVB-ket is rendszeresen megrendezték (2008 Peking, 2010 Wroclaw, 2012 Kazany).  A többszörös sikeres rendezést követően (a magas szakmai színvonal és a magas résztvevői létszám eredményeként) a FISU jóváhagyta a sportág felvételét a 2011-es shenzheni, a 2013-as kazanyi és a jövőre megrendezendő gwangjui Universiade opcionális sportágai közé is. 2016-ban a mexikói Leonban rendezik meg a Sportlövő EVB-t.