MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. október 09., csütörtök 15:44

Világbajnoki ezüstöt érő helytállás az Egyesült Arab Emirátusokban

Október 9-én az Egyesült Arab Emirátusokban megrendezett Sportlövő Egyetemi Világbajnokság (EVB) ezüstéremmel kezdődött a magyar női csapat számára.


A Plichta Györgyi által vezetett Nemes Adrienn (Semmelweis Egyetem), Babicz Sára (ELTE), Mihalkó Nikoletta (Károli Gáspár Református Egyetem) összeállítású női csapat a 25 méteres sportpisztolyos versenyszámban állhatott a dobogó második fokára. Az első helyen, mindössze hét pontnyi különbséggel a lengyelek csapata, míg a harmadik helyen a Koreai Köztársaság csapata végzett.

A nap folyamán zajlott a női egyéni 25 méteres sportpisztoly versenyszám is, ahol Nemes Adrienn (SE) ötödik helyen végzett. Az aranyérmet Mongólia, az ezüstérmet Korea, a bronzérmet pedig Lengyelország sportolója szerezte meg.

A csütörtöki nap folyamán mérik össze tudásukat a férfi csapat tagjai is, akik trap lövészetben a középmezőnyből várják a folytatást. A döntőre helyi idő szerint 17 órakor kerül sor.

A sportlövő EVB-n igen erős a mezőny, hiszen ilyenkor a sportág legjobbjai, világbajnokai, az élmezőny kiválóságai mérik össze tudásukat.  A sportlövészet a Nemzetközi Egyetemi Spotszövetség (FISU) egyik legfiatalabb sportága. Az első Sportlövő EVB-t 2003-ban a Cseh Köztársaságban, Pilsenben rendezték meg. Számos próbálkozás után, 2007-ben a bangkoki Universiadén opcionális sportágként szerepelt a sportlövészet, ezt követően az EVB-ket is rendszeresen megrendezték (2008 Peking, 2010 Wroclaw, 2012 Kazany).  A többszörös sikeres rendezést követően (a magas szakmai színvonal és a magas résztvevői létszám eredményeként) a FISU jóváhagyta a sportág felvételét a 2011-es shenzheni, a 2013-as kazanyi és a jövőre megrendezendő gwangjui Universiade opcionális sportágai közé is. 2016-ban a mexikói Leonban rendezik meg a Sportlövő EVB-t.

A Sportlövő EVB-vel méltón zárhatjuk az évet. A 2014-es évben kiemelkedő sikerekről számolhattunk be szinte az összes EVB kapcsán, és egyben az egyik legsikeresebb év volt a magyar egyetemi sport számára. Eddig 11 EVB zajlott le, amelyen magyar csapat is képviselte hazánkat és összesen 10 aranyérmet gyűjtöttek össze sportolóink, míg a 2012-es EVB-k alkalmával, amikor is 10 versenyen vettünk részt, összesen 3 aranyérem született. Az egyetemi sport fejlődését és színvonalának növekedését jól tükrözik a sikerek és az érmek számának jelentős növekedése. A 2016-os EVB-k alkalmával is kiemelkedő sikerekre számítunk egyetemi sportolóinktól.