MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. szeptember 09., szerda 06:57

Támogatja élsportolóit a Miskolci Egyetem

Új, az élsportolók egyetemi tanulmányait támogató mentorprogramot indít a Miskolci Egyetem. A program a jövőben még vonzóbbá teheti Miskolcot az élsportoló fiatalok körében, függetlenül attól, hol élnek.

Támogatja élsportolóit a Miskolci Egyetem Eperjesi Gábor, a Miskolci Egyetem hallgatója és a DVTK labdarúgója

Az új, 2015–2016-os tanévtől startoló, az egyetem valamennyi karát érintő mentorprogram a Miskolci Egyetemen tanulmányokat folytató élversenyzők sportolói és tanulmányi feladatainak megfelelő összehangolását segíti, a Sporttörvényben megfogalmazott ún. kettős életpálya modell részeként. Ez ideig a sportban és a tanulásban egyaránt tehetséges fiataloknak – az eltérő feladatok nehéz összeegyeztethetősége miatt – az élsport és a felsőoktatási tanulmányok között gyakran kényszerűen választaniuk kellett.

A mentorprogram eredményeként azonban a jövőben valamennyi élsportoló hallgató egyéni tanulmányi rendben folytathatja tanulmányait, a sportolókat mostantól egy választott hallgatótárs (tutor), valamint egy oktató (mentor) segítheti és támogathatja, a jegyzetek beszerzésében éppúgy, mint például a félév eleji tantárgyfelvételben, a tantárgyi követelmények megismerésében vagy éppen az esetleges problémák megoldásában. A Miskolci Egyetem emellett sportösztöndíjjal, valamint a tandíj és a kollégiumi díj esetleges mérséklésével is előmozdíthatja a sportolói és a hallgatói feladatok egyaránt eredményes abszolválását. Mivel a tapasztalatok szerint az eltérő sportági és kari specifikumok miatt az élsportoló hallgatóknak a támogatás más és más formájára lehet igényük, a szükségleteknek megfelelő kedvezményeket egyenként vizsgálják meg és határozzák meg. Az élsportolói mentorprogramot egy újonnan felálló bizottság, az Élsportolói Mentorprogram Koordinációs Bizottság fogja működtetni.

A Miskolci Egyetemen jelenleg is több profi sportoló tanul, mint például Eperjesi Gábor, a DVTK labdarúgója, aki az előző tanévben az egyetem beiskolázási kampányában is közreműködött, vagy a frissen felvétel nyert Gercsák Szabina judos. Az új mentorprogram célja egyfelől az egyetemen jelenleg is tanulmányokat folytató élsportoló hallgatók még erőteljesebb támogatása, másfelől pedig újabb, a magyar felsőoktatás felé nyitott élsportolók megnyerése Miskolc város és a Miskolci Egyetem számára.

A Miskolci Egyetem eddig is határozottan támogatta mind a campuson zajló sportéletet, mind pedig élsportoló hallgatóit. Mindennek eredményeként az Egyetemváros 2016-ban Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságnak, majd 2017-ben férfi és női Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságnak adhat otthont, a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) férfi kosárlabdacsapata pedig az új, 2015–2016-os szezonban immár az NBI/B-ben mérettetheti meg magát.
A mentorprogram pályázati felhívása és adatlapja a Miskolci Egyetem honlapjáról tölthető le, a jelentkezés határideje: 2015. szeptember 14.