MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

Labdarúgó MEFOB - 2016

  • Dátum: 2016. május - június
  • Kapcsolattartó: Végh László
  • Telefonszám: 30-935-1876
  • E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Kategória: Versenysport
  • Sportág: Labdarúgás

A MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI
ORSZÁGOS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG

 

SPORTÁGI VERSENYKIÍRÁSA

 

 

I. Tájékoztató a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Labdarúgó Bajnokság selejtezőiről és sorsolásáról
 
I. 1. A sorsolás helyszíne
Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) központi irodája
 
I. 2. A sorsolás időpontja
2015. május 3.
 
I. 3. A sorsoló bizottság
Kovács György, MEFS-képviselő;
Végh László, sportági szakreferens.
 
I. 4. Sorsolás
Ebben a tanévben hat csapat adta le a nevezését a nagypályás labdarúgó bajnokságra, a férfiak mezőnyében. A csapatokat az elmúlt három év eredményei alapján rangsoroltuk, és kiemelés szerint készítettük el a sorsolást.
A kiemelés első körében érintettek egyrészt a döntő házigazdája, másrészt a fent említett időszak legeredményesebb csapata. A másik négy csapatot két párba soroltuk.
A sorsolást és a kiemeléseket a MEFOB Általános Versenykiírás 3.8. pontjában foglaltakra tekintettel készítettük el.

 

I. 4. 1. Kiemelések
Az első körös kiemeltek
1. Eszterházy Károly Főiskola, Eger (EKF)
2. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar, Szombathely (NYME-BDPK)
 
I. 4. 2. Selejtező mérkőzések
Selejtező kör:
PTE, Pécs – SZTE, Szeged
DE, Debrecen – TF, Budapest
 
 
I. 5. A selejtezők lebonyolítása
A selejtezők mindkét körében oda-visszavágós alapon küzdenek meg egymással a csapatok.
A selejtezők győztesei továbbjutnak a 2016. májusában rendezendő döntőbe.
A selejtezők páronként két-két helyszínen kerülnek lebonyolításra. A sorsolásban elöl álló csapat az első, a pár másik tagja a visszavágó mérkőzés pályaválasztója.
 
 
I. 5. 1. A találkozó időpontjának és helyszínének megállapítása és bejelentése
 
Első mérkőzés esetén:
A találkozó időpontjára a pályaválasztó csapat tesz írásos javaslatot, melyet legkésőbb tíz naptári nappal a tervezett játéknap előtt elküld a vendégcsapat részére. (E tíz napos szabály nem alkalmazandó abban az esetben, ha a mérkőzés időpontja és jelen versenykiírás kézhezvétele között csak rövidebb idő áll az intézmények rendelkezésére.)
 
Az utazó csapat az értesítés kézhezvételét követően 48 órán belül írásban elküldi válaszát az időpontjavaslatra. Amennyiben a vendégcsapat
 
a) elfogadja a javaslatot, a pályaválasztó csapat gondoskodik a mérkőzés bejelentéséről, és a játékvezetőkről;
 
b) nem fogadja el a javaslatot, a pályaválasztó két újabb javaslatot készít elő. Újabb időpontjavaslat
     i. nem adható meg az eredeti időponttal azonos napon, és
     ii. legkésőbb az eredeti időpontot követő naptári hét utolsó munkanapjára adható meg.
 
Az újabb írásos javaslatra a vendégek 24 órán belül kötelesek írásos választ küldeni. Amennyiben ez a válasz
 
a) elfogadó, a pályaválasztó csapat gondoskodik a mérkőzés bejelentéséről és a játékvezetőkről;
 
b) elutasító, a mérkőzés időpontját a sportági referens jelöli ki.
 
A visszavágó mérkőzés esetén:
 
A találkozó időpontjára ebben az esetben is a pályaválasztó csapat tesz írásos javaslatot, melyet legkésőbb az első mérkőzést megelőzően két nappal elküld a vendégcsapat részére.
A visszavágók időpontjában a két csapat az első találkozón köteles megegyezni. A közösen elfogadott időpontról a visszavágó mérkőzés pályaválasztója írásban tájékoztatja a sportági referens, a két csapat képviselői által közösen aláírt megegyezés elküldése révén. (Szkennelt vagy lefényképezett dokumentum küldését kérjük, elektronikus levélben.)
Megegyezés hiányában a visszavágó időpontját a sportági referens jelöli ki.
 
A pályaválasztó csapat köteles írásban tájékoztatni ellenfelét a mérkőzés pontos helyszínéről, annak esetleges módosításáról.
A mérkőzések helyszínének és időpontjának meghatározása, egyeztetése ügyében keletkezett valamennyi dokumentum, levél egy-egy másolati példányát a sportági referens részére is kérjük elküldeni.
 
I. 5. 2. Egy mérkőzéses selejtező
A selejtezőből való továbbjutás egy mérkőzésen is eldőlhet! Ha a csapatok úgy egyeznek meg időpontban és helyszínben, hogy ezt mindkét fél elfogadja, és ezt írásban rögzítik, úgy egy mérkőzésen is dönthetnek a továbbjutásról. Kérjük, hogy az erről született, mindkét fél által aláírt megállapodást küldjék el a sportági referens részére.
 
I. 6. Egyéb rendelkezések
 
I. 6. 1. A pályaválasztó csapat teendői
 
A fentebb meghatározott bejelentési folyamaton túl a pályaválasztó csapat gondoskodik
a) játékvezetőkről – az MLSZ illetékes területi igazgatóságával együttműködve;
b) jegyzőkönyvről;
c) labdákról;
d) és arról, hogy a mérkőzés jegyzőkönyve (szkennelt vagy lefényképezett változata) elektronikus levélben eljusson a sportági referenshez, legkésőbb a mérkőzést követő napon.
 
I. 6. 2. Szükség-játékvezető
 
Amennyiben a mérkőzésre delegált játékvezető nem érkezik meg a találkozóra, a mérkőzést szükség-játékvezető vezeti le. A szükség-játékvezetőről született megállapodás tényét, vagy annak hiányát a jegyzőkönyvben rögzíteni kell. A szükség-játékvezető személyről történt megegyezés vagy annak hiánya nem lehet akadálya a mérkőzés lejátszásának.
(A helyszíni megállapodás értelmében akár osztható is a mérkőzés oly módon, hogy az egyik félidőt a hazai, a másikat a vendégcsapat egy képviselője vezeti.)
 
I. 6. 3. Felszerelés
Ha a sportmez, sportnadrág vagy sportszár színe egyezik vagy nagy a színhasonlóság, akkor a pályaválasztó csapat köteles az ellenféltől eltérő színű sportmezt, sportnadrágot, sportszárat felvenni.
(Javasoljuk, hogy a csapatok előzetesen egyeztessenek ennek kapcsán.)
 
I. 6. 4. A továbbjutás eldöntése
 
A továbbjutás eldöntésekor az idegenben szerzett találatok számítanak, azaz, ha a két találkozó összesített gólkülönbsége nulla, akkor az idegenben több gólt elérő csapat jut a döntőbe.
Ha a két összecsapás teljesen azonos, de ellenkező előjelű eredménnyel ér véget, vagy mindkét találkozón ugyanaz a számszerű döntetlen eredmény születik, a továbbjutás kérdését büntető rúgásokkal kell eldönteni. Ezek során első körben mindkét csapat öt-öt tizenegyest lő felváltva, és ha döntés még így sem születik, egy-egy újabb játékos következik, amíg el nem dől a továbbjutás.
Egy játékos csak abban az esetben rúghat ismét büntetőt, ha csapata valamennyi, a mérkőzés lefújásakor pályán lévő csapattársa már elvégzett egy-egy tizenegyest. E szabály alkalmazása során mindkét csapatot azonos játékos-létszámmal kell számításba venni, azaz, ha az egyik csapat létszáma (pl. kiállítás miatt) tizenegy fő alá csökken, abban az esetben a másik csapat létszámát is ehhez igazítva kell figyelembe venni.
A csapatoknak módjukban áll megegyezni abban, hogy párharcukat csupán egy mérkőzésen döntsék el (bár ezzel legalább az egyik csapat feladja a hazai pálya előnyét). Ez csak abban az esetben lehetséges, ha ehhez a MEFS – sportági referense által – beleegyezését adja. E beleegyezés szükséges feltétele, hogy az érintett csapatok írásban nyilatkozzanak ez ügyben, és e nyilatkozatot (a csapat képviselőjének aláírásával ellátva) legkésőbb a mérkőzés napja előtti nyolcadik naptári napon e-mailben elküldjék a sportági referens részére. 5
Abban az esetben, ha egy minden szempontból megfelelően egyeztetett és bejelentett találkozón az egyik csapat nem jelenik, a mérkőzés végeredményét a sportági referens állapítja meg. A ki nem állásban vétkes csapat ellenfele javára alap esetben 3-0-s gólkülönbségű győzelem kerül jóváírásra. Amennyiben viszont a páros mérkőzések első találkozóin olyan eredmény alakul ki, hogy az első találkozó pályaválasztó csapata a visszavágón, vendégként egy ilyen jellegű 0-3-mal is továbbjutó lenne – és ezért nem áll ki a második találkozóra –, a vétlen csapat, azaz a visszavágó házgazdája jut a következő körbe.
 
I. 6. 5. Sárga és piros lapok
A selejtezők bármelyikén piros lappal szankcionált játékos csapata soron következő találkozóján nem léphet pályára. A versenybíróság ennél súlyosabb szankciókat is alkalmazhat.
 
I. 6. 6. Költségek
A selejtező mérkőzések rendezésének költségei a pályaválasztó csapatot terhelik.
A résztvevő csapatok fedezik a mérkőzés helyszínére és vissza történő utazási költségeiket.
 
I. 7. Záró rendelkezések
A döntőt Szombathelyen rendezzük, 2016. május 31-én és június 1-én. A selejtező kör mérkőzéseit ennek megfelelően legkésőbb 2015. május 27-ig kérjük lejátszani.3
 
 
Minden olyan kérdésben, melyről jelen sportági versenykiírás I. vagy II. fejezete nem rendelkezik, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) érvényben lévő „Labdarúgás versenyszabályzata - nagypályára, csökkentett pályaméretre”, az MLSZ „Fegyelmi szabályzat” című szabályzata, a MEFOB Általános versenykiírása 2015-16. című dokumentum, továbbá a MEFS vonatkozó szabályzatai szerint kell eljárni.
A 2015/16. tanévi MEFOB labdarúgó bajnokság résztvevőinek és képviselőinek listáját az 1. melléklet tartalmazza.
Budapest, 2015. május 6.
 
A MEFOB labdarúgó bajnokság résztvevői:
 
Debreceni Egyetem
Eszterházy Károly Főiskola
Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar
Pécsi Tudományegyetem
Testnevelési Egyetem
Szegedi Tudományegyetem
 
 

 

Utoljára frissítve: 2016. november 15., kedd 13:29