MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. szeptember 24., csütörtök 11:58

Idén is támogatja élsportolóit a Miskolci Egyetem

Élsportolói mentorprogramjával 19 élsportoló hallgatóját támogatja kiemelten a jövőben a Miskolci Egyetem.

Eperjes Gábor Eperjes Gábor

Az Élsportolói Mentorprogram Koordináló Bizottság döntése értelmében sportösztöndíjat ebben a szemeszterben tizenketten kapnak majd, öt, tíz, illetve tizenötezer forintos összegben. A Bizottság mentor oktatót kér majd fel 15 sportoló mellé, a mentor tanárok az élsportolókat tanulmányaikban segítik majd. A Bizottság emellett 3 esetben javasolja költségtérítési, 1 esetben kollégiumi díj mérséklését.

Egyéni tanulmányi rendet 17 élsportoló kaphat, de a versenysportban elért eredményeikre tekintettel heten számíthatnak arra is, hogy mentességet kapnak a testnevelés tantárgy látogatása alól is. Azok, akik bekerülnek az élsportolói mentorprogramba, a vizsgára való felkészüléshez úgynevezett tutor hallgatói segítséget is kaphatnak.  A (tutor) csoporttárstól például jegyzet kérhető, ha annak alapján sem érthető valami az anyagban, vagy lemaradnak a sportolók a versenyek miatt a tanulásban, akkor a mentor illetve a turor segíthet a felzárkózásban.

Az élsportolói mentorprogramra Miskolcon 22-en pályáztak. Közülük sportbéli eredményeivel kiemelkedik Gercsák Szabina judós (ifjúsági olimpiai, vb és Eb bajnok; felnőtt Eb 5., 20-szoros magyar bajnok)   Hornyák Olivér vízilabdázó (U18 vb bajnok, felnőtt és ifi ob bajnok), Eperjesi Gábor labdarúgó (korosztályos válogatott és élvonalbeli labdarúgó, a miskolci beiskolázási kampány egyik arca), valamint a DVTK Jegesmedvék MOL Liga győztes jégkorongozói.

Mellettük pályáztak olyan hallgatók is, akik a Miskolci Egyetemet képviselve versenyeznek és érnek el kiváló eredményeket, így például Orosz Bence (a MEAFC NB I/B férfi kosárlabda csapatának játékosa, akire a 2017-es miskolci Kosárlabda Egyetemi Eb-n a Miskolci Egyetem húzó embereként számít majd), valamint Tugyi Levente és Tölgyesi István tájfutók is. Valamennyi pályázó miskolci sportegyesületekben sportol, 5 fő vízilabdázó (MVLC), 5 fő jégkorongos (DVTK Jegesmedvék), 6 fő kosárlabdázó (DVTK, MEAFC), 2 fő labdarúgó (DVTK), 2 fő tájfutó (DTC), 1 fő judós (Hell Miskolc Judo Club) és 1 fő hosszútávfutó (MEAFC).