MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2013. március 11., hétfő 19:20

Szombathelyen járt a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség teljes vezetése

Március 7-én Szombathelyen a Savaria Egyetemi Központban ismertette a MEFS vezetése a Hajós Alfréd tervet, az egyetemi sport 2014-2020-as időszakra vonatkozó szakmai programját.


Moderátorként Dr. Gál László címzetes főigazgató, a SZoESE ügyvezetője mutatta be a megjelenteket. Meghívottként megjelent Szombathely Város képviseletében Lazári Viktor alpolgármester és Németh Zsolt a Szombathelyi Sportszolgáltató és Sportiskola Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az Egyetemi Központ vezetése részéről jelen volt Heszteráné Dr. Ekler Judit dékán-helyettes, aki az eseményt megnyitotta. Továbbá, a teljesség igénye nélkül: Prof. Dr. Gadányi Károly leköszönő elnök, a Sportági Szakszövetségek Vas Megyei Tanácsának elnöke, Hurtik Péter HÖK elnök, Szimán Bálint HÖK alelnök, Bíróné Ilics Katalin szakosztályvezető és Kívés István megbízott Sportközpont koordinátor.
Az egyetemi sport vezetése, a MEFS részéről Prof. Kiss Ádám elnök, dr. Székely Mózes főtitkár, Kovács György szakmai munkatárs és Török Olivér kommunikációs menedzser volt a program előadója.

 

A Hajós Alfréd Tervet dr. Székely Mózes főtitkár ismertette vetítettképes előadással.

 

A sportkoncepció három fő iránya:

  • a versenysport és a felsőoktatás kapcsolatának erősítése élsportolók felkészítésével, versenyeztetésével és egyetemi menedzselésével,
  • az egyetemi tömegsport javítása (többek között az általános testnevelés kötelezettségének felsőoktatásban való megerősítésével) és
  • az egyetemi sport infrastruktúrájának fejlesztése.

A szakmai egyeztetést követően a jövő évi költségvetési törvény elfogadásával válhat véglegessé a Hajós Alfréd Terv pénzügyi háttere.
A versenysport területén a legfontosabb elem az Universiadékon való jó szereplés. Ennek kulcseleme a felsőoktatásban tanuló élsportolók tanulásának támogatása, illetve oda minél nagyobb számban való felvétele. Ezt a célt szolgálja a kettős életpályamodell létrehozása. Ugyancsak fontos elem az Egyetemi Bajnokságok színvonalának, és népszerűségének az emelése.
A szabadidősportról szólva Kovács György tájékoztatta a megjelenteket, hogy a HÖOK-kal közös, valamennyi felsőoktatási intézményre kiterjedő sportnépszerűsítő kampány (SportPont Program) elindításával a hallgatók széleskörű elérését és a felsőoktatási sportéletbe történő bevonását kívánják elérni 2013-tól. A hallgatók megmozgatásának másik kulcseleme egy Sportiroda-hálózat kialakítása.

 

Török Olivér a rendszeres és magas szintű tudósítások fontosságát emelte ki. Egyúttal meghívta Németh Zsoltot és Pars Krisztiánt a májusi Atlétika MEFOB-ra.

 

Az egyetemi Sport – infrastruktúra fejlesztését a Hajós Alfréd Terv hosszú távú célként jelöli ki.
A terv ismertetése után a hozzászólások sorát Heszteráné dr. Ekler Judit nyitotta meg. Szólt a Szombathelyen folyó sportszakos képzésről, annak további fejlesztési irányairól.

 

Németh Zsolt többek között beszélt a sport megszerettetéséről, a kisugárzó erővel rendelkező, sokoldalú szakemberek fontosságáról.

 

Hurtik Péter örömmel üdvözölte a tervet. Elmondta, hogy több alkalommal volt már módja a prezentációt végighallgatni, véleményének hangot adni. Kiváló szombathelyi példákat említett, például a Házi Kispályás labdarúgó bajnokságot, ami több mint 40 csapat részvételével zajlik.

Dr. Gál László hosszan beszélt a felsőoktatás sportjának jelenlegi megoldandó feladatairól. Külön kitért a sportszakember képzéssel foglalkozó felsőoktatási intézmények sportegyesületeire, melyek a sportszakmai képzés gyakorlati terepeiként állami képzési feladatot vállalnak át. Ennek megfelelően a finanszírozásuk is kiemelt, az állami költségvetésben tervezett formában kell, hogy megjelenjen. Az ilyen típusú egyesületek kb. 10 -10 millió forintnyi adósságának konszolidációját elsődleges feladatként határozta meg. Ezek az egyesületek a felsőoktatás versenysportjának, értelemszerűen a Hajós Alfréd Tervnek is alappillérei.

Kívés István elmondta, hogy a szombathelyi intézmény, illetve a sportegyesület képes a Hajós Alfréd terv minden elemének megvalósítására, ha megfelelő finanszírozás a rendelkezésre áll. Legközelebbi szombathelyi fejlesztési célként a most még bitumenes kézilabda pálya korszerűsítését tartja.

A vendégek elismeréssel szóltak a szombathelyi értékekről. Ezután körbejárták a Spotközpont létesítményeit és élőben is láthatták, hogy minden pontján nyüzsgő sportélet zajlik: a csarnokban a női futsal csapat edzett, a futófolyosón és a gimnasztika teremben hallgatók tartottak kiscsoportos foglalkozást. A nemrég felújított konditeremben „csörögtek a vasak”, a kinti aszfaltos pályán pedig a kispályás labdarúgó házibajnokság mérkőzéseit játszották

 

Kívés István

Fotó: Kívés István

 

Képgaléria

{gallery}1229{/gallery}