MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2016. április 28., csütörtök 16:49

Régi-új olimpiai bajnok a BEAC-ban!

Nagyszabású rendezvénnyel készül az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) a magyar sport napjára. A május 6-i rendezvényen az egyetem köszönti a riói olimpiára készülő hallgatóit, és egyben megnyitja a klub történetét bemutató, „BEAC – Az elsők” című kiállítást. A BEAC ennek keretében rehabilitálja az 1956-ban olimpiát nyerő egykori kardvívóját, Hámori Jenőt, a klub elfeledett bajnokát.


A május 6-i Pázmány-napon az ELTE az egyetem 1635-ös alapítását ünnepli, s a rendezvény idén a magyar sport napja programjaival egészül ki. A 15 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitó keretében köszöntik az ELTE és a BEAC riói olimpiára készülő hallgatóit, az atléta Csere Gáspárt, Srp Miklóst és Staicu Simonát, valamint az úszó Kapás Boglárkát és Illés Fannit.
 
Az eseményen kerül sor Hámori Jenő, az 1956-os melbourne-i olimpián a magyar kardvívó csapat tagjaként aranyérmet szerző, a BEAC eddig elfeledett, hatodik olimpiai bajnokának rehabilitálására. Hámori az olimpiai siker után az Amerikai Egyesült Államokba disszidált, az ekkor Budapesti Haladás néven működő klub ezért nem tartotta számon olimpiai bajnokaként.
 
Az emléknap apropóján nyílik meg az Egyetemi Könyvtárban a „BEAC – Az elsők” című sporttörténeti kiállítás.
 
Az 1898-ban alapított Budapesti Egyetemi Atlétikai Club a kezdetektől fogva úttörő szerepet töltött be a magyar sportéletben, az egyesület vezetői, tagjai számos sportág meghonosításában és népszerűsítésében élen jártak, munkásságuk példát mutatott a később megalakuló egyetemi sportegyesületek számára is. A kiállítás a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club 118 éves történetét mutatja be, az ELTE és a BEAC kapcsolatáról ad gazdag áttekintést. A kiállítás az egyetem és a klub közös történelmének legszebb, legérdekesebb pillanataiba nyújt betekintést, méltó módon megemlékezve kiemelkedő sportolóikról, vezetőikről, megőrizve az általuk felépített közösség hagyományait és örökségét. A kiállítás egy hónapon át látható az Egyetemi Könyvtárban, nyáron a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban, szeptembertől az Etele Helytörténeti Gyűjteményben, később pedig az ELTE különböző karain lesz megtekinthető.
 
A rendezvény fővédnöke:
Dr. Mezey Barna, az ELTE rektora
 
A rendezvény védnökei:
Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár
Dr. Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere
Dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja
 

Képgaléria

{gallery}2300{/gallery}