MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. december 01., kedd 15:49

Izgalmas küzdelmekkel folytatódtak a Kosár MEFOB mérkőzések

Végig vezetve győzött a Testnevelési Egyetem Sport Egyesülete (TFSE) a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) otthonában lejátszott rangadón. Színvonalas, változatos, jó mérkőzésen győzték le a Budapesti Corvinus Egyetem kosarasai a Nyíregyházi Főiskola hallgatóit. A vártnál valamivel könnyebben, 25-2-es kezdésének köszönhetően végig vezetve, biztosan győztek a szombathelyi lányok az ELTE-BEAC vendégeként. Egyre erősödő játékával legyőzte a MAFC csapata az ELTE kosarasait. Pontszegény mérkőzésen a második negyed jó játékának köszönhetően a győri lányok magabiztos győzelmet arattak Veszprémben. Kiegyenlített első percek után fokozatosan húzott el és került egyre nagyobb és nagyobb fölénybe az Eger 2 otthonában és győzött magabiztosan a nyíregyházi férfi együttes.


Debrecenben is nyert a női bajnok TFSE


Az első félidőben rákényszerítve akaratát 12 pontos előnyt szerzett a címvédő Testnevelési Egyetem Sport Egyesülete (TFSE) a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) otthonában lejátszott rangadón. Szünet után ugyan feljavultak a hazaiak, de a címvédő is tudott ritmust váltani és a kritikus pillanatokban dobott triplákkal visszaverte a hazai együttes felzárkózási kísérleteit, így végig vezetve nyert.

 

DEAC-TFSE 54-69 (10-18, 10-14, 23-22, 11-15)

Debrecen, egyetemi - főiskolai bajnokság, női keleti csoport.

DEAC: GÁL 13/3, Szabó R. 5/3, Jávor 4, GÖTTLINGER 13/6, FÖLDVÁRI 11. Cs: Papp A. 3/3, Stekler 2, Gyulai, Máriás, Gaszner 3/3, Chvatal T.

TFSE: MIHÁCZI 3, MÁNYOKY 27/18, KARLÓCAI 17/9, Sándorfi R. 4, NÉMETH A. 9. Cs: Kováts G. 4, Magyar B. 4, Czivinger, Sándorfi D. 1.

Kapkodó játékkal indult az előző kiírásban a négyes döntőben szereplő két együttes találkozója. A nyitó szakasz közepén 6-0-ra vezetett a TFSE. A szakasz második felében felpörgött a játék, a TFSE a hazai zóna ellen triplákkal, valamint labda nélküli befutások utáni jó ütemű bejátszásokból szerezve pontjait, tartotta előnyét. A második szakasz elején 10 pontosra nőtt a TFSE előnye, a félidő kiegyenlített játékkal és a címvédő 32-20-as vezetésével zárult.

Térfélcsere után emberfogásra állt át a DEAC, ami jó húzásnak bizonyult a hazai szakvezetés részéről. Az agresszív védekezéssel a támadójáték ritmusa is jobb lett a DEAC-nál, a harmadik negyedet (benne több pontot szerezve, mint az egész első félidőben) meg is nyerte a hazai együttes. Azt leszámítva azonban, hogy a második félidő elején feljött 7 pontra, a DEAC érdemben igazán nem tudott közel kerülni a TFSE-hez. A címvédő Mányoky Judit és Karlócai Julianna révén a támadóidő utolsó pillanatában beeső, demoralizáló triplákkal verte vissza a szívós hazai csapat felzárkózási kísérleteit és végig vezetve megérdemelten nyerte meg a rangadót.

 

A harmadik negyedben döntött a Közgáz

Színvonalas, változatos, jó mérkőzésen győzték le a Budapesti Corvinus Egyetem kosarasai a Nyíregyházi Főiskola hallgatóit.

Közgáz-NyF SE 71-58 (16-12, 18-22, 24-10, 13-14).

Budapest, egyetemi - főiskolai bajnokság, női keleti csoport.

Budapesti Corvinus Egyetem (Közgáz): SZALAY V. 19/3, Shirian 4, Vásárhelyi 5, IMRE 13, ABAHÁZY 17. Cs: Kovács P. 4/3,   LÉGRÁDI 7/4, Donkó 2, Filipowicz.

Nyíregyházi Főiskola (NYF SE): TAKÁCS A. 17/6, Gömze 2, Popenkó A. 2, LIZÁK 20/12, PÁLL 15. Cs: Boros. 

Meglehetősen idegesen, kapkodva kezdtek a csapatok, a 7. percben 8-6-os hazai vezetést mutatott az eredményjelző. A félidő hajrájában felpörgött a játék, Imre Nóra vezérletével ellépett a Közgáz, de Páll Vivien nagyon nem engedte "meglógni" az előző kiírás ezüstérmesét. A szakasz Lizák Kitti duplájával és 4 pontos hazai vezetéssel zárult.

Lizáknak jót tett az első negyedet záró duplája, hiszen az ő 3, valamint Takács Anna egy triplájára alapozva elképesztő, 16-4-es száguldást mutattak be a vendégek a második negyed első felében. A félidő hajrájában elsősorban Szalay Viktória betöréseire és azokból szerzett kosaraira, vagy a szabálytalanságok után értékesített büntetőire építve ledolgozta hátrányát a Közgáz.

A második félidő elején "beindult" a Szalay-Abaházy kettős, az irányító, valamint a pontszerzés mellett a blokkolásban is jeleskedő center ponterőssége révén a negyed első felét 13-4-re nyerte a Közgáz, majd Kovács Petra triplájával 10 pont fölé nőtt a különbség. A vendégek Páll, valamint Takács szórványos kosaraival próbáltak versenyben maradni - kevés sikerrel. A záró etap előtt 14 ponttal "mentek" a hazaiak.

Aztán még biztos, ami biztos 6-0-lal indítva 20 pontosra növelték előnyüket Vladár Csaba tanítványai.  A Nyíregyházának azonban volt tartása, Páll és Takács jóvoltából utána eredt a Közgáznak Farkasinszki Gyuláné együttese. A szakasz közepén Légrádi és Takács "váltott" triplát. A hajrában Páll révén 15 ponton belülre kerültek a vendégek, de a harmadik negyedben "robbantó" Közgáz győzelmét nem fenyegette veszély.

Abaházy Anna 17 pontos, 15 lepattanós dupla-duplával zárta a találkozót és emellett blokkolt is még 4 vendég dobást. A nyíregyháziaknál Páll Vivien zárt dupla-duplával (15 pont, 14 lepattanó), ráadásul annak ellenére, hogy center, a legtöbb gólpasszt is ő adta társainak, szám szerint 4-et!

Szombathelyi rajt-cél győzelem

A vártnál valamivel könnyebben, 25-2-es kezdésének köszönhetően végig vezetve, biztosan győztek a szombathelyi lányok az ELTE-BEAC vendégeként.

ELTE-BEAC - SzoESE 50-78 (10-31, 13-11, 10-18, 17-18)

Budapest, egyetemi - főiskolai bajnokság, női nyugati csoport.

Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (ELTE BEAC): Debreceni 2, Wirnhardt 7, WIESNER 15/3, Mátravölgyi 4, Roik 4. Cs:  Árvay 15, Csajkó 2, Mangliár 1.

Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SzoESE): Czinder 7/3, GYURICZA 9, GUSZTAFIK 28/6, Feigl 10, USZKAI 13.Cs: SIMON C. 6, Kovács K. 1, Hajdinák, Németh K. 4.

A nyugati csoport egyik legjobb szerkezetű együttese ellen az ELTE csapatából hiányzott a meccset a kispadról civilből figyelő egyetlen igazi center, Winderlich Anna. 5 másodperc elteltével Gyuricza Kitti révén vezetést szerzett a Szombathely, másfél perc elteltével pedig már 0-8 állt az eredményjelzőn. Bár ezt követően Wiesner Fanni révén büntetőkből első pontjait megszerezte a hazai együttes, az időkérés sem segített neki: fokozatosan nőtt a vendégek előnye. Letámadással Gusztafik Lilla vezérletével sorra szerezték a labdákat és a könnyű kosarakat a vendégek. Amikor pedig nagy ritkán felállt védelemmel kerültek szembe, akkor a Feigl-Uszkai centerpár tagjai voltak rendre eredményesek magassági fölényüket kihasználva. Első mezőnykosarát a 8. percben Árvay Júlia révén 25-2-es szombathelyi vezetésnél szerezte az ELTE-BEAC. Ez jelentett némi áttörést, a negyed végén valamivel pontosabb lett a hazai játék, de így is több, mint 20 pontos volt a SzoESE előnye.

A második negyedben vendég oldalon a cseresor volt a pályán, egymás hibáiból éltek a csapatok, alacsonyabb színvonalú játék mellett állandósult a 20 pont körüli hazai vezetés. A szakasz közepén a triplát is dobó Wiesner vezérletével 11-2-es rohammal 15 ponton belülre került az ELTE-BEAC, ám a félidő végén visszamentek a kezdők szombathelyi részről, így szünetre 19 ponttal vezettek a vendégek.

Lendületben is maradtak és 7-0-val indítva a második félidőt végképp eldöntötték a meccset. A hazaiak Wirnhardt Júlia révén szünet után több, mint 3 perc elteltével szerezték első pontjaikat, állandósult a 25 pont körüli vendég vezetés. A záró negyedre minden eldőlt, szívósan, lelkesen küzdött az ELTE-BEAC és ezt a szakaszt kiegyenlítetté tudta tenni, ám a mérkőzést nagyon hamar eldöntötte a Szombathely.

Gusztafik Lilla különleges dupla-duplával (28 pont, 10 szerzett labda - 7 lepattanója is volt) zárta a meccset, Uszkai Dóra pedig hagyományossal (13 pont, 10 lepattanó). A túloldalon Wiesner Fanni jutott el dupla-dupláig (15 pont, 12 lepattanó).

Felülmúlta a BME az ELTE csapatát

Egyre erősödő játékával legyőzte a MAFC csapata az ELTE kosarasait.

ELTE-BEAC - BME MAFC 60-71 (11-26, 17-18, 8-17, 24-10)

Budapest, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi nyugati csoport.

Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (ELTE BEAC): Bognár 9/3, GYURCSÁNYI 24/15, SZENTESI 8, Monok, DÉVÉNYI 8. Cs: Mokos 9, Mayer 2, Czermann, Cseri, Soltész.

Műegyetemi Atlétikai és Football Club(MAFC): Barta 5/3, DOBOS 8, SZÁLAS 16/6, Mihalics 6/6, TÓTH L. 19. Cs: Bedőcs, GERGELY 5, Somodi, Horváth M. 2, Nebahaj 3/3, Szemán 5/3.

Az első percekben egyesével araszolt a MAFC, szenvedett az ELTE. 6-ból 3 értékesített "vendég" büntető után Szálas Gábor triplával duplázta meg a MAFC előnyét, majd a 3. perc végén felezte ezt meg egy kosár plusz büntetős akcióval Bognár Domokos. Küzdelmes volt a játék, Szentesi Bendegúz látványos szerelésekkel vétette magát észre. A szakasz közepén Szálas újabb triplája 7-0-s MAFC rohamot vezetett fel és 10 ponttal elhúztak a "műszakisok". Ekkor volt még egy apró fellángolása az ELTE csapatának, ám 13-7-es MAFC-vezetés után a negyed hajrájában egységes csapatmunkával bemutatott 13-4-es futással megnyugtató előnyt szerzett a MAFC.

A második negyed küzdelmes, de alacsony színvonalú játékkal kezdődött, tartotta 15 pont körüli előnyét a MAFC. A szakasz közepén Barta Bence és Gyurcsányi Péter váltottak triplát, sőt utóbbi még egyet beemelt, 12-re felhozva az ELTE-BEAC csapatát. Ekkor a padról érkező Nebahaj Balázs is - szinte még "hideg kézzel" - hárompontost dobott. A félidő hajrájában Tóth Lóránt tett róla, hogy megnyugtató maradjon a MAFC előnye, a centert a hazaiak képtelenek voltak megállítani, támadó pattanókat, kosarakat szerzett. Az első félidőben a MAFC játékosai 17 lepattanót kaparintottak meg az ellenfél palánkja alatt. 

Térfélcsere után 11-0-val indítva végképp eldöntötte a meccset a maga javára a MAFC. A végig nagyot küzdő Dévényi Gábor több, mint 6 perc elteltével szerezte az első szünet utáni ELTE-BEAC pontokat. A MAFC-nál az utolsó 15 percben többnyire már a "fakó", azaz a cseresor volt a pályán. A záró etapban a jó dobóformát mutató Gyurcsányi mellé felnőtt Dévényi és Szentesi, sőt Mokos Dániel - akinek játékán azért látszott a sérülés miatti kihagyás -  is villant.  A negyed első 8 percét 24-5-re nyerve 10 ponton belülre kerültek a vendéglátók, ám korábban túl nagy hátrányt szedtek össze, így - bár az utolsó pillanatig küzdöttek - nyerni nem volt esélyük. Tóth Lóránt igen "izmos", 19 pontos, 16 lepattanós dupla-duplával zárta a meccset, főszerepet játszva abban, hogy a lepattanó harcot 62-43-ra nyerte a MAFC - ami nagyon kellett neki a biztos győzelemhez.

 

Egy jó negyed elég volt a győri lányoknak

Pontszegény mérkőzésen a második negyed jó játékának köszönhetően a győri lányok magabiztos győzelmet arattak Veszprémben.
Pannon Egyetem Petőfi SE - UNI Győr 32-58 (13-18, 4-20, 9-10, 6-10)

Veszprém, egyetemi - főiskolai bajnokság, női nyugati csoport.

Pannon Egyetem Petőfi SE (Veszprém): Földi Gy., Takács A. 8/6, Stier 8, Kanik 4, Gutai 8. Cs:Gergácz, Vass V., Gyócsi, Takács E. 4, Nagy V., Frank.

UNI Győr: Erős 8, Vass F. 6, Nagy R. 8, TÖRÖK 12, LÁSZLÓ 23. Cs: Dobronyi 1, Kiss Cs., Mádl, Papp R.

Török Barbara duplájára Takács Andrea triplával felelt, majd Stier Katinka kosarával 5-2-re vezettek a jól kezdő hazaiak. László Boróka eredményessége révén fordított a Győr, majd rövid ideig váltott vezetéssel haladtak a felek. A szakasz közepén a győriek jártak előrébb, de a Veszprém "tapadt" a vendégcsapatra. A negyed hajrájában Erős Csilla büntetős akciójára, valamint László újabb találatára építve 5 pontos előnyt szerzett a Győri egység.

A vendégek a második negyedben lendületben maradtak és lényegében el is döntötték a meccset. Az első 7 percet  a László-Török-Nagy trió eredményességére alapozva 16-3-ra nyerve megnyugtató előnyt szereztek a vendégek, amelyet a félidő végéig  21 pontosra növeltek.

A második félidőben győri oldalon már sok lehetőséget kaptak a kiegészítő játékosok, alacsony színvonalú volt a játék, sok volt a hiba mindkét oldalon. Összességében a győri csapatnak bőven elég volt egyetlen negyednyi jó játék, a második negyedben megszerzett előny után már egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmük.

László Boróka (23 pont, 15 lepattanó) és Török Barbara (12-12 pont és lepattanó) dupla-duplával járult hozzá a magabiztos győri diadalhoz. 

Felőrölte az egriek második csapatát a Nyíregyháza

Kiegyenlített első percek után fokozatosan húzott el és került egyre nagyobb és nagyobb fölénybe az Eger 2 otthonában és győzött magabiztosan a nyíregyházi férfi együttes.
EKF SE 2 - NyF SE 39-85 (12-18, 9-20, 10-21, 8-26)

Eger, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi keleti csoport.

Eger 2: Sárosi, RIBÁR 11, Tasnádi 8, Szűcs 6, MARTON B 11/3.Cs: Varga, Herczeg 2.

Nyíregyháza: CZURA 22, VIDA 12/6, FÖLDESI 11, OLÁH 8, Szondi Á. 8. Cs: SZONDI K. 14/6, Horányi 6, Jánkfalvi 4.

Az első percek váltott vezetése után Czura Attila és Oláh Zoltán révén 7-0-t produkált és ennek köszönhetően előnnyel zárta a nyitó 10 percet a vendégcsapat. A második negyed elején Szondi Kristóf villanásaival hamar 10 pont fölé nőtt a vendégcsapat előnye. Ezt követően a hazaiak Tasnádi Bence és Ribár Martin révén próbáltak versenyben maradni. Ez csupán átmenetileg sikerült, 23-14-es vendég vezetést követően a két Szondi, de nem testvér - Ákos és Kristóf - jóvoltából 11-2-es rohammal, közel 20 pontosra növelte előnyét a nyírségi legénység. A hosszabb egri kosárcsendet Marton Bence törte meg egy hárompontos kosárral, ám félidőre már 17 pontos előnye volt a vendégcsapatnak.

A második félidőt 7-2-vel kezdte a NyF SE és előnye 20 pont fölé nőtt. Fáradni látszottak a hazaiak, folyamatosan nőtt a különbség a két csapat között. A nyíregyháziak időnként könnyedén szerezték találataikat, az egrieknek felvillanásaikkal el-el akadtak, így végeredményben a papírformának megfelelően, biztos nyíregyházi siker született.

Marton Bence az egriek játékosa 11 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát ért el. 

 

Képgaléria

{gallery}2186{/gallery}