MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2014. augusztus 09., szombat 05:50

Futás a Cseh Köztársaságban

Augusztus 12-16 között a csehországi Olomoucban rendezik a 2014-es Tájfutó Egyetemi Világbajnokságot (EVB). Immár 18-ik alkalommal tartja meg a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) ezt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportot, amelyen Magyarország színeiben 11 egyetemista indul.


Mindhárom versenyszámban (rövid- közép- és hosszútáv) indul Bertóti Regina a Semmelweis Egyetem és Rusvai Katalin a Szent István Egyetem hallgatói. Rövid- és hosszútávon Dr. Gyurkó Fanni (Lund Egyetem), Bakó Áron (BME) és Tugyi Levente (Miskolci Egyetem) állnak a rajthoz. Közép- és hosszútávon indul az Eötvös Loránd Tudományegyetem két diákja Zsigmond Vanda és Liszka Krisztián, továbbá Mets Márton az Óbudai Egyetem hallgatója, aki a 2005-ös Ifi Európa Bajnokságon váltóban harmadik helyen végzett. Rövid- és középtávon Sulyok Ábel (BME), Kovács Filoména és Baumholczer Máté a Pécsi Tudományegyetem hallgatói rajtolnak. Baumholczer Máté a 2008-as Európa Bajnokságon sprint versenyszámban harmadik helyezést ért el, 2009-ben hosszútáv számban második lett, 2010-ben váltó számában pedig ötödik helyen végzett.

A csapattal vezetőjük és egyben edzőjük, Zsigmond Száva utazik.

Az első tájfutást 1978-ban rendezték meg a Finnországi Jyvaskylä városában, amelyen 129 futó vett részt 17 országból. Azóta minden második évben megrendezésre kerül. Hazánkban eddig két alkalommal is rendeztek Tájfutó Egyetemi Világbajnokságot. 1986-ban az ötödik EVB-t Miskolcon, míg 1996-ban a jubileumi tízediket Veszprémben tartották. A ’86-os miskolci verseny volt az első EVB, amelyet hazánkban tartottak a FISU történetében.  A sport szerelmeseinek jó hír, hogy 2016-ban újra hazánkban rendezik meg a Tájfutó EVB-t, mégpedig újra Miskolc fog otthon adni a jubileumi huszadik rendezvénynek.

Az indulókról bővebb információt az alábbi címen olvashat: http://valogatott.mtfsz.hu/bestof/?portfolio=wuoc