MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. december 08., kedd 12:10

Fordulatos meccsek a kosárlabda MEFOB-on

Egy félidőn át erőn felül tartotta a lépést a Győr a címvédővel, szünet után azonban fokozatosan elhúzott és végül biztosan győzött a SzoESE. Dupla diadalt ünnepelhetett Szegedről hazafelé a Közgáz. Két All Star Gálán is pályára lépő játékosa, Tóth Zoltán és Varga Imre remek, ponterős játékának köszönhetően rangadót nyert az Eszterházy Károly Főiskola a Testnevelési Egyetem csapata ellen. Kemény, küzdelmes mérkőzésen ellentétes félidők találkozóján, a Petőfi SE szünet után a veszprémiek fölé kerekedett és fordulatos meccset nyert meg idegenben. A félidőben, sőt még a harmadik negyed hajrájában, a 27. percben is vezetett a Nyíregyházi Főiskola csapata a címvédő TFSE otthonában, ám a harmadik negyed hajrájában és a záró etap elején eldöntötte a meccset a budapesti csapat. Hullámzó játék mellett múlta felül a DEAC csapata a MEAFC játékosait. EKF fölény a szegediek csapatával szemben. Gyengén kezdett, de magára talált és fokozatosan elhúzva érvényesítette a papírformát az ELTE-BEAC otthonában a férfi bajnok Szombathely. Három dupla-dupla sem volt elég a lepattanózásban a debreceni együttest messze felülmúló, ám gyengén triplázó és büntetőző Közgázos csapat győzelméhez, a DEAC remek hajrával így nyerni tudott a fővárosban.

 


Győrben sem botlott meg a férfi bajnok

Egy félidőn át erőn felül tartotta a lépést a Győr a címvédővel, szünet után azonban fokozatosan elhúzott és végül biztosan győzött a SzoESE.
SzE Győr - SzoESE 70-84 (16-16, 36-39, 17-22, 17-23)

Széchenyi István Egyetem (SzEGyőr): Palavics 10/3, Hlinyánszki 5/3, VIDA T 15/6. BARUTA 28/9, Kovács T. 11.  Cs: Tóth Á., Bartalus, Bosnyák 1, Iváncsics.

Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SzOESE): Simon B. 3/3, FÖLDESI 14, Novák B. 2, MÉSZÁROS M. 27/6, SZABÓ B. 18.Cs: NÉMETH A. 8, Gábor 6, Perák 4, Kozma 2,

Egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi nyugati csoport.

Baruta Richárd dupláját Hlinyánszky Gábor hármasa követte, 5-0-val indított a Győr. Földesi Marcell köszönt be a címvédőtől először és kosara 10-0-s szombathelyi rohamra volt jel. A fordulatos negyed hajrájában Baruta eredményessége révén átmenetileg visszaszerezték a vezetést a hazaiak, a szakasz végül döntetlennel zárult.

A második negyed elején a triplát is beemelő Vida Tamás eredményessége révén elléptek a hazaiak, a Szombathely csapatát ekkor egy cserejátékos, Németh Armand tartotta versenyben. A félidő hajrájában, 31-28-as hazai vezetést követően Mészáros Máté és Szabó Bence 9-0-s SzoESE-rohamot vezényelt, amelynek köszönhetően szünetben a címvédők 3 ponttal vezettek.

A második félidőt Mészáros vezérletével 7-2-es futással kezdte a vendég együttes, a hazaiakat ekkor - mint már az évad során többször - Baruta egymaga próbálta versenyben tartani. A szakasz közepén, amikor mások is -  jelesül Palavics Barnabás és Kovács Tamás - hozzátettek valamit  a hazai együttes támadójátékához, 9-2-es "részhajrával" 1 pontra feljött a Győr.  Két kiegészítő játékosa, Novák Bence és Kozma Norbert egy-egy jó megmozdulásával ismét elléptek a bajnokok. A negyed végén megint Mészáros lépett elő vezérré a vasiaknál és hiába dobott triplát Palavics, 8 pontos előnnyel várhatta a záró etapot a SzoESE.

Ennek elején megpróbálta végképp lerázni magáról vendéglátóját a címvédő és 8-1-es kezdéssel, 15 ponttal ellépett. A szívósan küzdő győriek Palavics és Baruta jóvoltából a hajrában 6-0-s szakaszt bemutatva egyszer még 10 ponton belülre kerültek, de a bajnok újítani tudott és végül egy küzdelmes mérkőzésen - fokozatosan ellépve szívósan küzdő riválisától - Győrben is megőrizte veretlenségét.

 

Kettős Közgáz-diadal Szegeden

Dupla diadalt ünnepelhetett Szegedről hazafelé a Közgáz. A fővárosiak a férfi mérkőzésen fölényes, a női összecsapáson pedig magabiztos győzelmet arattak az USC ellen.

USC Szeged - BCE-Közgáz 50-62 (11-19, 6-15, 13-20, 20-8)

Szeged, egyetemi - főiskolai bajnokság, női keleti csoport.

USC Szeged: Kőházi 2, Nagy L. 5/3, Kecskés 6, FÖLDI 12/6, ZSÍROS L. 13.Cs: Boros, Mészáros V. 8, Szabó B., Barabás 2, Lugosi.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE-Közgáz): SZALAY V. 8/3, SHIRIAN 15, Vásárhelyi 9, Imre 2, ABAHÁZY 9. Cs: KOVÁCS P. 9/3, Filipowicz 8, Donkó 2, Bauer.

Kiegyenlített első perceket követően a vendégek kaptak hamarabb lábra. A Közgáz hatékony védekezésén csak ritkán találtak rést a hazaiak, akik az 5. és a 20. perc között mindössze 10 pontot tudtak "összekaparni", támadójátékuk túlságosan is a Földi Alexandra-Zsíros Liza kettős eredményességére épült. A vendégek csapatként egységesebbeknek tűntek, a pontszerzés terhei jobban eloszlottak náluk, többen voltak veszélyesek a hazai kosárra. Félidőben 34-17-re vezetett a Közgáz, amelynek vezére az ezúttal is dupla-dupláig jutó Shirian Fatime (15 pont, 10 lepattanó) volt.

Térfélcsere után még rátett egy lapáttal a vendégek alakulata, fokozatosan nőtt az előnyük. A harmadik negyed végén 54-30-ra vezetett a Közgáz és a 20 pont fölötti előnyét a befejező negyed közepéig megőrizte. Az utolsó 5 percben csökkent a koncentráció a vendégeknél, a Szeged csapatát azért illeti dicséret, mert az utolsó pillanatig küzdött és a végén, az utolsó 5 percet 14-2-re nyerve sikerült "kozmetikázniuk" a vereségén.  

 

Nagy iramú, látványos meccsen győzött a BCE csapata az USC Szeged ellen

A két All Star Gálán is pályára lépő játékos (Szalay Ákos és Vágvölgyi Ádám) kiváló játékával győztek Szegeden a Közgáz fiai.

USC Szeged – BCE-Közgáz 57-91 (20-28, 11-20, 11-24, 15-19)

Szeged, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi keleti csoport.

USC Szeged: Gyuricskó 7/3, Masa 11/6, Fehér 3, HALÁSZ 6, JÁHNI 12.Cs: Horváth R. 7/3, KOVÁCS J. 9/3, Jon, Csúcs 2, Kamenik.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE-Közgáz): SZALAY 14/3, Sarp 8/3, VÁGVÖLGYI 18/9, NAGY SZ. 11/3, BÁNOS 8. Cs: Papp G. 6, Teremy 4,  VÖRÖS 8/6, KARDOS 8, Sebők 2, Gőczi 4.

Nagy iramban, látványos, kosarakban gazdag játékkal indult a találkozó, az első negyed mindkét felét - szépen beosztva - 14-10-re nyerve, támadásban a terheket szépen elosztva 8 pontos előnyt szerzett a szakasz végére a Közgáz. A második negyed első felét elsősorban a kispadról érkező játékosai hatékony közreműködésével 12-5-re hozva megnyugtató előnyt szerzett a fővárosi alakulat a távolról igen rosszul dobó hazai együttessel szemben. Szünetben 17 ponttal vezettek a vendégek, akiknél kimondottan jól játszott a két All Star Gálán is pályára lépő játékos, Szalay Ákos és Vágvölgyi Ádám.

A második félidő kiegyenlített játékkal indult, ám a harmadik negyed második felére "elfogyott" a Szeged. Ezt az időszakot 14-4-re hozva a záró szakasz előtt már kerek 30 pontnyi szakadék "tátongott" a felek között, így a záró negyed már csupán formalitás volt, de ebben is jobbaknak bizonyultak a csapatként a szegedi együttesnél jóval hatékonyabb közgázosok. Sovány vigasz a hazaiaknak, hogy a találkozó egyetlen olyan játékosa, aki dupla-duplát ért el, tőlük került ki, méghozzá Jáhni Bence (12 pont, 10 lepattanó) személyében.

 

Igazolt egyetemi válogatott csapattagság

Két All Star Gálán is pályára lépő játékosa, Tóth Zoltán és Varga Imre remek, ponterős játékának köszönhetően rangadót nyert az Eszterházy Károly Főiskola a Testnevelési Egyetem csapata ellen.

EKF SE - TFSE 96-87 (19-24, 29-22, 29-23, 19-18)

Eszterházy Károly Főiskola (Eger): TÓTH Z. 25/9, Csabák 10, JAKAB 9/3, VARGA I. 32, Csákvári 8. Cs: FREY 8/6, Ungi 4, Szabó G.

Testnevelési Egyetem (TFSE): Répási 8/3, PETRUCSIK 19/3, NÉMETH K. 16/6, Haris 15/9, MOHAY. 25. Cs: Faragó 2, Világi 2, Krajnyák.

A múlt hét végén az egyetemi válogatottban is pályára lépő két játékosa, Tóth Zoltán és Varga Imre vezérletével, 8-0-val indított az egri csapat és a hazaiak két kulcsembere ezzel megalapozta a szinte az egész mérkőzésen át tartó remeklését. Haris Róbert hármasa nagy lökést adott a tartalékos, többek között Sinkovits Dánielt, Szollár Gergőt, Horváth Kristófot és Debreceni Dánielt nélkülöző TFSE-nek, amely hamar ledolgozta hátrányát. Új erőre kapott az Eger, ám 13-9-es hazai vezetés után Petrucsik Bence és Mohay Péter ügyes megmozdulására építve nemhogy fordítani tudott, hanem 11-0-s rohamot bemutatva megugrott és végül 4 pont előnnyel zárta a nyitó negyedet. A második negyed első perceiben az Eger ledolgozta hátrányát, majd újra megugrott a TFSE. A szakasz közepén - elsősorban Tóth Zoltán jóvoltából 12-1-es "száguldást" bemutatva 8 pontos előnnyé változtatta 3 pontos hátrányát az Eger. A félidő végén Mohay, amolyan egyszemélyes üldöző brigádként  8-2-es TFSE rohamot vezényelve 2 pontra hozta föl a fővárosi alakulatot.

Térfélcsere után váltva estek a kosarak, tartotta szűk előnyét az Eger. A negyed közepén Varga vezérletével, 8-2-vel, 8 ponttal megléptek a hazaiak, ám Németh Kristóf hármasa és Mohay újabb találata után ismét nyakukon voltak a látogatók. A negyed egy Jakab Zsolt-féle zsákolással, valamint újabb két sikeres Tóth-büntetővel és 8 pontos egri vezetéssel zárult.

A befejező negyed elején hamar megfelezte hátrányát a TFSE, ám a fővárosiak számára szinte "tarthatatlan" Varga újabb találataival, 10 pontra nőtt az Eger előnye. A szívós TFSE mindent megtett a felzárkózás érdekében, de az Egernek mindenre volt válasza, a kegyelemdöfést 3 perccel a vége előtt Frey Patrik triplája adta meg a fővárosiaknak, attól kezdve már nem tudtak igazán közel kerülni ellenfelükhöz. A színvonalas, kosarakban gazdag elementáris összecsapás remek hírverése volt az egyetemi kosárlabdának. Varga Imre 32 pontos, 16 lepattanós dupla-duplával vette ki részét az egri diadalból.

 

Petőfi-fordítás Veszprémben

Kemény, küzdelmes mérkőzésen ellentétes félidők találkozóján a Petőfi SE szünet után a veszprémiek fölé kerekedett és fordulatos meccset nyert meg idegenben.

Pannon Egyetem Veszprém KK - Esély a Sportra Petőfi SE 64-77 (15-17, 24-19, 11-19, 14-22)

Veszprém, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi nyugati csoport.

Pannon Egyetem Veszprém KK (Veszprém): Herbel 3/3, NOVÁK 25/6, TAKÁCS 21/6, CZAKÓ 8, Kovács 5. Cs: Blaskovits 2, Neményi, Mónus.

Pannon Egyetem Petőfi Sport egyesület (Petőfi SE): Dragasevics 9, FÖLDES 16/12, Koller 6, BÖDÖR 10, SÜMEGI 15. Cs: SOMOGYFOKI 16/3, Pungor 3/3, Győr 2. 

A pécsi csapat korábban a veszprémi férfi együttesnél dolgozó szakvezetője, Petőfi Áron számára presztízs jellegű lehetett a találkozó, amelyet korábbi tanítványai Czakó Tamás vezérletével, 7-0-val indítottak jelenlegi együttese ellen. Sümegi András vezetésével a 7. percben hosszabb kosárcsendre kárhoztatva a hazaiakat, a Petőfi SE utolérte a hazaiakat, sőt fordított is. Földes Dániel triplájával a szakasz utolsó percében már öttel "mentek" a vendégek, de a negyed végén az utolsó szó Novák Patriké volt, aki szinten hármast dobott.

Ez a találat a második negyed elejére is lendületet adott a hazaiaknak, akik 15-4-gyel kezdve a szakaszt nemcsak fordítottak, de 9 ponttal el is húztak. Érthető vendég időkérés után egy Bödör Bence vezette 7-0-val a félidő hajrájában feljött a pécsi csapat, ám Takács András gondoskodott róla, hogy ne következzen be fordulat. Szünetben 3 ponttal a veszprémi gárda vezetett.

Térfélcsere után Somogyfoki Szabolcs eredményességére építve 9-0-val kezdett és fordított a Petőfi SE. A Novák-Takács kettős üldözőbe vette a vendégeket, 1 pontra fel is zárkózott a Veszprém, ám ekkor újítani tudtak a vendégek és végül 5 pont előnnyel zárták a harmadik negyedet. A záró etapot pedig 7-0-val indítva megtörték az övéknél rövidebb kispaddal rendelkező hazai csapat ellenállását és fordulatos mérkőzésen fontos, megérdemelt idegenbeli győzelmet arattak.

 

Félidőben hátrányban volt, szünet után fordított a női bajnok

A félidőben, sőt még a harmadik negyed hajrájában, a 27. percben is vezetett a Nyíregyházi Főiskola csapata a címvédő TFSE otthonában, ám a harmadik negyed hajrájában és a záró etap elején eldöntötte a meccset a budapesti csapat.

TFSE - NyF SE 75-56 (14-12, 17-25, 24-9, 20-10)

Budapest, egyetemi és főiskolai bajnokság, női keleti csoport.

Testnevelési Egyetem (TFSE): MIHÁCZI 18, Mányoky 18/12, KARLÓCAI 11, Sándorfi R., NÉMETH A 19/3. Cs: MAGYAR B.5/3, CZIVINGER 4, Kováts, Sándorfi D.

Nyíregyházi Főiskola (NYF): TAKÁCS A. 17/9, GÖMZE 8, Popenko 6, Lizák 11/6, PÁLL 14.Cs: Domokos, Boros, Szabó.

Miháczi Dia duplái és Mányoky Judit triplája jóvoltából 7-2-re megugrott a TFSE, ám a negyed közepén a keményen védekező vendégek hosszú percekig kárhoztatták pontatlanságra a hazaiakat és Takács Anna eredményessége révén  6-0-s rohammal fordítottak. A küzdelmes negyed hajrájában Németh Alma villanásaival, valamint Mányoky újabb hármasával visszaszerezte a vezetést a TFSE.

A második negyed látványos játékot hozott. Bár Takács triplájával fordított a Nyíregyházi Főiskolai csapata, Magyar Bianka villanásaival ismét megugrott a TFSE. 21-17-es hazai vezetés után Páll Vivien vezérletével, plusz egy Lizák Klára és egy Takács hármassal a szabolcsi hölgyek 12-2-es futással fordítottak és megugrottak. Az ekkor szerzett előnyét szünetig meg is tartotta a vendégcsapat. Ahogy a meccs, a második félidő is Mányoky triplával és Miháczi duplával kezdődött. Az addig a mezőnymunkában jeleskedő Karlócai találatával a TFSE roham 7-0 lett, ami fordítást jelentett hazai részről. Rövid ideg váltott vezetéssel haladtak a felek, majd a negyed hajrájában a fáradni látszó vendégekkel szemben Németh, Karlócai és Miháczi jóvoltából 12-2-es futással zárva a negyedet, 9 pontos előnyt szerzett a záró szakasz előtt a TFSE.

A befejező negyed elején döntésre vitte a dolgot a TFSE: 11-0-val kezdve a negyedet kerek 20 pontosra növelte előnyét, felőrölve ellenfelét. A nyíregyháziak a záró szakaszban több, mint 4 perc elteltével szerezték meg első pontjaikat.

Összességében 27 percig volt partiban az NYF a címvédővel, aztán a TFSE érvényre juttatta, hogy edzője, Boros Zoltán jobban tudta forgatni csapatát, mint a túloldalon Farkasinszki Gyuláné. Karlócai Julianna 11 pontja mellé 19 (!) lepattanót szerzett.

 

A második negyedben döntött a DEAC

Hullámzó játék mellett múlta felül a DEAC csapata a MEAFC játékosait.

MEAFC-DEAC 42-69 (13-16, 2-17, 12-13, 15-23)

Miskolc, egyetemi - főiskolai bajnokság, női keleti csoport.

Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC): Kostyó, Veres 3, PAPP SZ. 19, Kovács K. 6, ARAD 14. Cs: Faragó, Balogh N., Eisert.

Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC): GÁL 16, Máriási 4, Papp A., 10/6, Jávor, GÖTTLINGER 10. Cs: SZABÓ R. 19/3, Horváth I. 3/3, CHVATAL T. 7.

Küzdelmes, alacsony színvonalú játékkal kezdődött a találkozó, a nyitó negyed közepén 4-4-re álltak a felek. Ekkor az esélyes DEAC, a Gál Annamária vezette 7-0-s rohammal meglépett, ám a negyed végén elsősorban Papp Szonja és Arad Zsófia villanásaival 6-0-s futással feljött. A második szakasz nagyon egyoldalú játékot hozott és ez el is döntötte a meccset. A hazaiak ekkor nem tudtak kibontakozni a DEAC védekezésével szemben, a vendégek elsősorban Szabó Réka eredményessége révén fokozatosan elhúztak. 13 válasz nélkül hagyott debreceni pont után, több mint 7 perc elteltével Kovács Kinga révén szerezte negyedbeli első és egyetlen mezőnykosarát a MEAFC. Félidőben megnyugtató, 18 pontos előnye volt a debreceni csapatnak. Térfélcsere után a vendégeknél szóhoz jutottak a kiegészítő játékosok, a miskolciak kiegyenlítetté tudták tenni a harmadik negyedet, de a záró etap megint a DEAC csapaté volt, amely a várakozásnak megfelelően biztos győzelmet aratott Miskolcon. Hazai részről Arad Zsófia (14 pont, 13 lepattanó) ért el dupla-duplát, a DEAC-ból pedig Göttlinger Anna (10 pont, 12 lepattanó).

 

EKF fölény a szegediek csapatával szemben

EKF SE - USC Szeged 109-60 (27-20, 29-18, 32-9, 21-13)

Eger, egyetemi - főiskolai bajnokság, férfi keleti csoport.

Eszterházy Károly Főiskola (EKF-Eger): Tóth Z., 4 KIS S. 9, FÜLÖP 18/6, VARGA I. 24, Csákvári 9. Cs: Ungi 10, CSABÁK 7/3, Jakab 5, BEÁK 12/6, MEGYES 6, Frey 3/3. 

USC Szeged: Horváth R. 11/3, Masa 12/6, FEHÉR 16/6, Kamenik 6, HALÁSZ 12, Cs: Liszkai 3.

8-3-mal indított az egri csapat a tartalékos szegediek ellen, ám Masa Tamás vezérletével, 8-0-val a negyed közepén fordítottak a mindössze 6 játékossal érkező vendégek, akik felbátorodtak és a 7. perc végén Fehér Ádám triplájával már 18-13-ra vezettek. A negyed utolsó bő 2 percében az egriek "robbantottak" és egységes teherviseléssel, 14-2-vel nemcsak fordítottak, de el is húztak ellenfelüktől.

A második negyed első felében hatékony támadójátékot bemutatva 2 pontra feljöttek a vendégek. Ebbe azonban bele is fáradtak, az EKF csapata újított és a pontjai nagy részét erre az időszakra "sűrítő" Csabák Balázs vezérletével, 21-5-ös száguldást bemutatva, a félidő utolsó 5 percében megnyugtató előnyre tett szert.

Szünet után még rátettek egy lapáttal az egriek és az erejével egyre inkább elkészülő szegedi csapattal szemben Varga Imre és Beák Balázs vezérletével, 13-2-es rohamot bemutatva eldöntötte a meccset a maga javára. A folytatásban az elfáradó szegediekkel szemben egri oldalon a korábban kevesebb lehetőséghez jutó kosarasok is bőven kaptak időt a bizonyításra.

Varga Imre tartja remek formáját, rontott dobás nélkül szerzett 24 pontot és mellé 15 lepattanót. Szegedi részről Fehér Ádám ért el dupla-duplát (16 pont 11 lepattanó).

 

 

Hátrányból fordított a férfi bajnok

Gyengén kezdett, de magára talált és fokozatosan elhúzva érvényesítette a papírformát az ELTE-BEAC otthonában a férfi bajnok Szombathely.

ELTE-BEAC - SzoESE 55-70 (14-14, 10-22, 16-11, 15-23)

Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (ELTE BEAC): Mokos 4, BUZA 19/6 , BOGNÁR 8, CZIMER 7/3, DÉVÉNYI 12. Cs: Gyurcsányi 4, Cseri, Molnár, Szentesi, Mayer, Jakucs 1.

Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SzOESESzombathely): SIMON B. 11/9, Földesi 2, Novák 6, MÉSZÁROS 19/6, Szabó B 2. Cs: Bazsó 7/3, NÉMETH A. 10/6, PERÁK 4, KOZMA 9/9, Kerekes.

"Pattogós" zónával kezdtek a hazaiak és ezzel meglepték a kezdetben kissé tompának tűnő címvédőt. A szombathelyiek körülményesen támadtak, több labdát eladtak és hiába kért időt 8-2-es BEAC-vezetésnél Kéri Péter, tovább nőtt a SzoESE hátránya. Szerzett labdákból könnyű ziccerekkel 14-4-re elhúztak a hazaiak. Bazsó Brúnó "színre lépésével" szervezettebb lett a bajnok játéka, az ELTE-BEAC viszont a felállt védelem ellen szenvedett és nem tudott könnyű kosarakat szerezni. A vendégek a 6. és a 13. perc között 16-0-t "repesztve" elsősorban Mészáros Máté révén fordítottak. A második negyed közepén már 11 ponttal vezetett a SzOESE. A szakasz második felében elsősorban Buza Dániel jóvoltából kiegyenlítetté tette a játékot a BEAC, a félidő azonban Simon Bence hárompontosával és 12 pontos vendég vezetéssel zárult.

A harmadik negyed első felében tartotta 10 pont körüli előnyét a Szombathely, majd a szakasz közepén Czimer Máté és Dévényi Gábor 6 pontra felhozta a hazaiakat. Ekkor Németh Armand emelt be egy "gyilkos" triplát, majd Bazsó is betalált távolról és hamar megduplázódott a különbség. Ekkor azonban Buza beemelt két duplát, majd egy triplát, 5 pontra faragva csapata hátrányát. A negyed Novák Bence büntetőivel és a bajnokcsapat 7 pontos előnyével zárult.

A záró 10 perc pedig Németh, valamint Kozma Norbert révén két vendég triplával indult, a különbség pedig 13 pontra nőtt és ezt követően már nem volt annyi a hazaiakban, hogy szorossá tegyék az összecsapást.

Németh Armand 10 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával segítette győzelemhez a szombathelyiek csapatát és döntő jelentősége volt annak is, hogy a cseresorok külön meccsét a vendégek 30-5-re nyerték.

 

Dráma - DEAC diadallal

Három dupla-dupla sem volt elég a lepattanózásban a debreceni együttest messze felülmúló, ám gyengén triplázó és büntetőző Közgázos csapat győzelméhez. A DEAC remek hajrával fordított és nyerni tudott a fővárosban.

Közgáz-DEAC 69-71 (17-19,20-11, 22-20, 10-21)

Budapest, egyetemi - főiskolai bajnokság, női keleti csoport.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE – Közgáz):Kovács P., SHIRIAN 19, VÁSÁRHELYI 20/3, Imre 2, ABAHÁZY 18. Cs: Légrádi 2, Szalay 2, Donkó 2, Filipowicz 2, Szóráth 2.

Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC): GÁL 25, Szabó 9/3, Jávor, Chvatal 2, GÖTTLINGER 23/15. Cs: STEKLER 7/3, Papp 5/3.

Göttlinger Anna triplájával, majd Gál Annamária duplájával indított a DEAC, eközben a Közgáz elsősorban Vásárhelyi Kinga, valamint Shirian Fatime révén az egész első negyedben üldözte ellenfelét. Amikor a DEAC közelébe értek a hazaiak, valaki mindig villant a debreceniektől, hol Szabó Réka, hol Gál, hol Göttlinger, ráadásul a hazaiak "maguk alatt vágták a fát" azzal, hogy sok büntetőt kihagytak. A második szakasz elején folytatódott az üldözőverseny, a DEAC továbbra is a Közgáz előtt járt és ebben jelentős szerepe volt az ügyesen "beszálló" Stekler Kamillának. A szakasz közepén Vásárhelyi Kinga parádés sorozatával, 10-3-as rohammal és 7 pontos előnnyel zárta a félidőt a Közgáz.

Ahogy a meccs, a második félidő is Göttlinger triplájával indult és Szabó találata után a vendégek ismét ott lihegtek a fővárosiak sarkában. Ekkor azonban a Közgáz újított, a mindkét palánk alatt vitézkedő Abaházy Anna, valamint Shirian jóvoltából a szakasz közepén ismét 9 ponttal léptek el a hazaiak, akik rengeteg lepattanót szedtek össze a DEAC palánkja alól. Gál ekkor szinte egymaga tartotta versenyben ügyes találataival a vendégeket, ám a negyed hajrájában, Légrádi betörés utáni kosarával 11 pontra nőtt a távolság a felek között, a DEAC egyik legjobbja, Göttlinger fault miatt a padra kényszerült.

A záró szakaszban fokozottan ügyelt a védekezésére a DEAC és ez kizökkentette ritmusából a Közgázt. Fokozatosan elbizonytalanodtak a hazaiak, Gál mellé felnőtt a visszatérő Göttlinger, aki újabb triplával vétette észre magát. A labdák eladása, a kapkodó játék miatt fogyott a hazai csapat előnye, megérezte az esélyt a DEAC. Abaházy és Vásárhelyi ugyan villant hazai részről, ám Papp Alexandra hármasával 1-re zsugorodott a hazai előny. Göttlinger előbb büntetőből egalizált, majd újabb triplájával fordított a DEAC. A hazaiaktól ekkor előbb az addig társai kiszogálásában jeleskedő Szalay Viktória, majd Vásárhelyi talált be, aztán Szabó Réka szerencsésnek tűnő találatával újra a DEAC-nál volt az előny. A Közgáz eladta a labdát, majd gyors faultolásba kezdtek a játékosok. Nem egészen 6 másodperccel a vége előtt 70-69-nél Göttlinger állt a büntetővonalra. Az első büntetőt biztos kézzel értékesítette, a másodikat pedig csapata számára talán a legjobb módon kihagyta, mert így a Közgáz sem időt kérni, sem rendes helyzetet kialakítani nem tudott, Kovács Petra félpálya közeléből elhajított labdája nem veszélyeztette a DEAC kosarát.

A lepattanó harcot 52-31-re nyerő Közgázból hárman is: Vásárhelyi (20 pont, 12 lepattanó), Shirian (19 pont, 10 lepattanó) és Abaházy (18 pont, 16 lepattanó) dupla-duplát értek el, mégis a gyenge büntetőzés (4/14 28,6%) és triplázás (1/13 7,7%) miatt alulmaradt a hazai együttes. A DEAC elsősorban annak köszönhette sikerét, hogy játékosai idegenben kitűnőnek mondható 8/19, 42,1%-os találati aránnyal dobták a triplákat, Gál pedig 25 ponttal és 10 lepattanóval - hasonlóan a 3 közgázos lányhoz - dupla-duplával zárta ezt a remek, fordulatos, izgalmas meccset.

 

Képgaléria

{gallery}2196{/gallery}