MEFS Facebook oldalMEFS Google+ oldalMEFS RSS csatorna

2015. szeptember 10., csütörtök 07:08

Egyetemisták is mehetnek Rióba – ötpróba a felsőoktatásban

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) idén megújult formában indította útjára a több évtizedes hagyományokkal büszkélkedő olimpiai ötpróba mozgalmat. Az „Ötpróba Rióba” játék lényege, hogy különböző sportos, mozgásos próbatételekért kapott pontok sorsjegyeket érnek, amelyekkel nem csak értékes ajándékokat, de egy kétszemélyes utazást is lehet nyerni a 2016-os Riói Olimpiára. A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a szeptemberben induló 2015/16-os tanév összes SportPont Programban részt vevő eseményét arra bíztatja, hogy kapcsolódjanak be az olimpiai játékba is. 


Az Olimpiai Ötpróba hosszú múltjában is meghatározó szerepet töltöttek be az egyetemi hallgatók és oktatók. A gyalogtúrák, futások, úszások, kerékpározások és a triatlon kezdetektől kedvelt terepe volt a hallgatóság egész éves sportolásának. A korabeli sikeresség bevált gyakorlatát átvéve újította meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a MEFS 2012-ben SportPont Programot, ami most praktikusan köthető össze az Ötpróbával is. Az új rendszerben megjelent az evezés és kajak-kenu, ráadásul az egészen kezdők egyszerű, játékos próbatételeket is teljesíthetnek.

Az „Ötpróba Rióba” első központi próbájára Velencén került sor, mindjárt három erős, a triatlont alkotó sportággal: úszás (2 vagy 4 km), kerékpár (30 vagy 60 km) és futás (6 vagy 21 km). A nyár talán utolsó kánikulai napjára sokan eljöttek, a regisztrációt, a kiválasztott sportág és táv teljesítését és a pontgyűjtést közel százan tesztelték a nap folyamán.  A szervezők és a résztvevők elégedettek voltak, az indulás első lépései kifejezetten bíztatóak. Néhány próbázó – köztük dr. Székely Mózes, a Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT) leköszönő elnöke, a MEFS főtitkára – egyből mindhárom számot, és azokból is a hosszabb távokat vállalták be.

„Régóta vártuk az ötpróba visszatértét, korábban családommal, ma már egyetemista gyermekeimmel aktív részesei vagyunk a sportos kihívásoknak” – mondta el az ELTE-n oktató, egyébként 8-szoros Ironman Székely Mózes, aki azt is hozzátette: „A ma még nem sportoló hallgatókat az egészséges életmóddal kell meggyőzzük, és ehhez komoly szakmai muníciót kapunk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális Egészségfejlesztő Egyetem programjából. Az egészség, a hallgatók között készült reprezentatív felmérésünk szerint is, mindenkinek fontos, erre építve érhető el a mindennapos fizikai aktivitás, a mozgásban gazdag életmód. Végső soron pedig ezen keresztül az egészséges életévekben bővebb és hosszabb  életpálya. A megnyitót tartó dr. Bartha Csaba MOB sportigazgató-helyettes úrral megállapodtunk, hogy az egyetemek és főiskolák bevonása és megnyerése nem csak a hallgatóknak, hanem példájukon keresztül később az egész társadalom javára válik.”

Az pedig egy külön kérdés, hogy kell-e egy uniós biztosnak minden héten úsznia egy kilométert, vagy egy európai képviselőnek sportolással leadni pár kilót, de Navracsics Tibor és spanyol képviselő kollégája ilyen vállalást tett. Az egyetemeken és főiskolákon meghatározó lehet, hogy az oktatók hogyan reagálnak, az ország egészére pedig az, hogy a központi sportos szervezetek vezetői és munkatársai tudnak-e időt szakítani a mozgásra. „A MEFS részéről mindent elkövetünk az Ötpróba Rióba sikeréért, a hallgatókkal közösen nemzetközi szinten is mintaértékű programok szervezéséért. A hallgatói kezdeményezések, az intézményi sportélet támogatása ma már az intézményi sportirodák feladata, amelyek – a minisztérium és a MOB által támogatott terveink szerint – a következő időszak uniós forrásaiból is fejlesztésekhez juthatnak. Az így felépített stabil háttérrel nem csak a kampány alatt, de tartósan is a mindennapok részévé tehető a sportolás.”

 

Képgaléria

{gallery}2097{/gallery}